Κυριακή 9 Νοεμβρίου 2008

ΣΤΟΧΟΣ , ΕΥΘΥΝΗ , ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ ΚΑΙ Η ΛΥΣΗ



Στη μεγάλης διάρκειας κινητοποίηση των εργαζομένων του Αττικού νοσοκομείου τέθηκαν δύο στόχοι και αιτήματα.

Ο ένας στόχος ήταν να πληρωθούν οι απλήρωτες όλου του προσωπικού και να πάψει επιτέλους η απλήρωτη υποχρεωτική εργασία.

Ο άλλος εξ ίσου σοβαρός στόχος ήταν να αναδειχθεί και να λυθεί το μεγάλο πρόβλημα της υποστελέχωσης του νοσοκομείου κυρίως σε νοσηλευτικό προσωπικό που το επιδείνωσε η ασυνάρτητη ανάπτυξη του νοσοκομείου με ευθύνη της διοίκησης με την συνενοχή της διεύθυνσης της νοσηλευτικής υπηρεσίας υπό τη κ. Ελένη Πισιμίση. Το γεγονός αυτό αναδείχτηκε και έγινε αποδεκτό από το σύνολο των φορέων του νοσοκομείου (διοικητής , επιστημονικό συμβούλιο διευθυντής ιατρικής υπηρεσίας , ιατρική σχολή). Το αποτέλεσμα αυτής της στρεβλής ανάπτυξης του νοσοκομείου έχει οδηγήσει σε σοβαρότατα προβλήματα ασφάλειας των ασθενών (μη ασφαλής λειτουργία ΤΕΠ , μη λειτουργία της αιμοδοσίας αυτόνομα , προβλήματα στην αποστείρωση του νοσοκομείου λόγω ανεπάρκειας της ιδιωτικής εταιρείας που έχει αναλάβει τη συντήρηση του νοσοκομείου και της αδρανοποίησης των τεχνικών υπηρεσιών του νοσοκομείου λόγω σοβαρότατων ελλείψεων σε προσωπικό) και την ανεπάρκεια κρίσιμων τμημάτων του νοσοκομείου (μονάδες εντατικής θεραπείας ενηλίκων και νεογνών , χειρουργεία)

Ο πρώτος στόχος για τη πληρωμή των υπερωριών έχει επιτευχθεί.

Ο δεύτερος στόχος , πολύ σοβαρός για την ασφαλή λειτουργία του νοσοκομείου έχει αναδειχθεί μεν αλλά δεν έχει επιτευχθεί δε. Η ιδανική λύση ήταν να γίνει άμεση πρόσληψη προσωπικού αλλά εδώ κολλάμε στις προσχηματικές δικαιολογίες περί ΑΣΕΠ και δεν αναμένεται άμεσα λύση. Άρα η αναδιάρθρωση του νοσοκομείου και κατανομή του νοσηλευτικού προσωπικού με ορθολογικό τρόπο και η στήριξη κατά προτεραιότητα των κρίσιμων τμημάτων απαιτεί ανάληψη ευθυνών ώστε να συμπτυχθούν κάποια τμήματα για να εξοικονομηθεί προσωπικό για εκεί που υπάρχει πραγματική ανάγκη.

Οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου δείχνοντας πραγματικά υπεύθυνη στάση απέδειξαν ότι η επίκληση των κινδύνων από την έλλειψη νοσηλευτικού προσωπικού δεν ήταν προσχηματικοί για να εκβιάσουν τη πληρωμή τους και συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις και για το δεύτερο στόχο και εκεί θα παραμείνουν. Έχουν αποδείξει μέχρι τώρα ότι και φαντασία έχουν και ευελιξία ώστε να αντέχουν στις πιέσεις κάθε μορφής και κυρίως να μη φοβούνται.

Δεν ενδιαφέρει ποιος θα αναλάβει την ευθύνη να δώσει τη λύση αρκεί να λυθεί το πρόβλημα

Μέχρι τώρα βήμα βήμα έχουν κατονομαστεί οι υπεύθυνοι της κατάστασης ονοματισμένοι και …ακατανόμαστοι. Κανείς δεν έχει ασυλία !

Απόστολος Πέτρου

Γιατρός της Β' Πανεπ. Καρδιολογικής Κλινικής

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΒΑΡΝΑΒΑΣ: ΟΧΙ ΜΙΖΕΡΙΕΣ

Όχι μιζέριες

¦ Ο εξαναγκασμός της κυβέρνησης να καταθέσει την πρόσφατη πρόταση για το μισθολογικό, το εφημεριακό και την εξέλιξη ήταν ένα σοβαρό, πολύ σοβαρό βήμα. Ήταν νίκη ενός κινήματος που δημιουργήθηκε σ΄ όλα τα Νοσοκομεία της χώρας και κινήθηκε συντεταγμένα, παρακάμπτοντας εμπόδια και δείχνοντας αποφασιστικότητα που έφερε σε πανικό το Υπουργείο Υγείας. Το Υπουργείο κατάλαβε ότι έπρεπε να δώσει εν όλω ή εν μέρει αυτά που ζητούσαμε, ώστε ν΄ αποφευχθεί το εφημεριακό κραχ και να μην προστεθεί στην εικόνα της κυβέρνησης ένα ακόμη μέτωπο, το οποίο ήταν υπερβολικά δύσκολο να διαχειριστεί.
¦ Έδωσαν υπολογίσμο μέρος αυτών που ζητούσαμε και μένουν πολλά ακόμη. Πετύχαμε ν΄ αποσπάσουμε τις πρώτες αυξήσεις και προσλήψεις που γίνονται την τελευταία δεκαετία. Το ότι πρόκειται για αυξήσεις στο Βασικό Μισθό και οι προσλήψεις ανέρχονται σε 2000 συνεπάγεται μιά επαρκή βάση εκκίνησης για μιά διαπραγματευτική διαδικασία που πρέπει ν΄ ακολουθηθεί με συνέπεια και σε βάθος χρόνου. Δεν είναι δυνατόν να πιστεύουμε ότι στις 21 μέρες που απομένουν μέχρι την 1η Δεκεμβρίου μπορούμε να δώσουμε λύση στις εκατοντάδες προβλήματα που σωρεύτηκαν τις τελευταίες δεκαετίες και στα οποία δυστυχώς ήμασταν απλοί παρατηρητές.
¦ Οι εκτιμήσεις ποικίλλουν τόσο για τα ωφέλη που αποκομίζουμε, όσο και για την ακολουθητέα τακτική. Όμως είναι απαραίτητο να συμφωνήσουμε ότι πρόκειται για δική μας νίκη και ν΄ αποφύγουμε τις μιζέριες. Είναι τελείως διαφορετικό να λέμε ότι κατακτήσαμε ορισμένα πράγματα και πάμε για τα επόμενα, από το να γκρινιάζουμε πως είναι ψίχουλα αυτά που έπεσαν στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης. Ας μην γελιόμαστε. Δεν είναι ψίχουλα, διότι μέχρι την άνοιξη το Υπουργείο μας έδινε ένα ξερό "επίδομα εφημέρευσης", ενώ πριν λίγες μέρες, μετά τις πρώτες πιέσεις που ασκήσαμε, μας έδινε αυξήσεις αποκλειστικά στο νοσοκομειακό επίδομα. Δεν είναι αμελητέα υπόθεση όταν ένας κλάδος σπάζει την εισοδηματική πολιτική, αλλάζει το προσχέδιο προϋπολογισμού και παίρνει αυξήσεις που με επιμονή μπορούν να φτάσουν στο στόχο των 1600 ευρώ.
Συνεπώς έχουμε υποχρέωση να μην μειώνουμε το τεράστιο ηθικό πλεονέκτημα που αποκτά ο κλάδος μας όταν αντιλαμβάνεται τη δύναμή του, όταν παρακάμπτει ηγεσίες δεινοσαύρων, όταν βγαίνει από λήθαργο και ανασυγκροτείται εκ των κάτω.
¦ Η δυναμική είσοδος των νέων γιατρών και ιδίως των ειδικευόμενων έδωσε άλλη τροπή στην κινητοποίηση. Έδωσε την ένταση και τη φρεσκάδα που είχε ανάγκη ένα κίνημα που συγκροτείται από πενηντάρηδες (τουλάχιστον) και στο οποίο η παρουσία των νέων ήταν ελάχιστη εως πρόσφατα. Δεν πρέπει όμως να ξεχνάμε ότι όλα αυτά δεν προέκυψαν από παρθενογέννεση. Όλα τα προηγούμενα χρόνια υπήρξαν Ενώσεις που κρατούσαν την υπόθεση διαρκώς ανοιχτή, υπήρχαν συνάδελφοι που προσπαθούσαν σταθερά και μεθοδικά ώστε να προκύψει το σημερινό αποτέλεσμα. Όταν η Κομισιόν στην προειδοποιητική επιστολή λέει πως δέχτηκε δεκάδες καταγγελίες για παραβίαση του ωραρίου των νοσοκομειακών γιατρών στην Ελλάδα, πρέπει να ξέρουμε ότι ήταν περί τις 10 Ενώσεις γιατρών της περιφέρειας που κινούσαν αυτή την υπόθεση εδώ και 6 χρόνια. Ποιός θυμάται άραγε τούτο το παράδοξο: την πρώτη ερώτηση στο ευρωκοινοβούλιο για το 48ωρο των γιατρών είχε κάνει το 2001 ο ευρωβουλευτής της ΝΔ κ. Τρακατέλλης μετά από καταγγελίες της Ενωσης Γιατρών Χαλκιδικής και η τότε Επίτροπος Απασχόλησης κ. Διαμαντοπούλου είχε απαντήσει ότι δεν τρέχει τίποτα! Έκτοτε κύλησε πολύ νερό στ΄ αυλάκι για να φτάσουμε σήμερα σε τούτη τη διαπραγματευτική διαδικασία, απ΄ την οποία μπορούμε και πρέπει να βγούμε κερδισμένοι.
Και θα βγούμε!

¦ Υποστηρίξαμε στο πρόσφατο Γενικό Συμβούλιο της ΟΕΝΓΕ ότι εφόσον θεωρούμε ως επαρκή βάση συζήτησης τις προτάσεις του Υπουργείου πρέπει να εκδώσουμε ασφαλή και πλήρη προγράμματα εφημέρευσης μέχρι τέλους του μήνα. Δεν προτείναμε πλήρη προγράμματα επειδή πεισθήκαμε από την αξιοπιστία του Υπουργείου, ούτε προσχωρήσαμε στις αντιλήψεις περί συνδικαλιστικού savoir-vivre. Η πρόταση έκδοσης προγραμμάτων για όλο τον Νοέμβρη βασίζεται στην εκτίμηση των δυνατοτήτων μας και του ρίσκου που μπορούμε ν΄ αναλάβουμε σε πανελλαδικό επίπεδο. Στις μεγάλες πόλεις που διαθέτουν πολλά νοσοκομεία υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις για εκκένωση τμημάτων και παραπομπή εκτάκτων περιστατικών στο επόμενο νοσοκομείο, εαν αποφασίσουμε να κατεβάσουμε ρολά. Τουναντίον στην επαρχία το ερώτημα ήταν αγωνιώδες: τι κάνουμε το βαρύ περιστατικό, τι κάνουμε αν πεθάνει άρρωστος; Αν μας τραβάει ο εισαγγελέας τι λέμε; Ήδη το περιστατικό της Κοζάνης, όπου συνάδελφος μέλος της Πενταμελούς υπέστη εγκεφαλικό κατά τη διάρκεια σύγκρουσης με τον υποδιοικητή του Νοσοκομείου, ήταν ένα καμπανάκι ότι μπορούσαν να συμβούν ανεξέλεγκτες καταστάσεις. Η Διαπραγματευτική Ομάδα μπορούσε άραγε να διαχειριστεί ταυτόχρονα ένα πανελλαδικό κλείσιμο νοσοκομείων και μιά σκληρή διαπραγμάτευση με το Υπουργείο; Η κοινή γνώμη που με τόσο κόπο καταφέραμε να είναι δίπλα μας και να μας δώσει δίκιο τι θα έλεγε εαν συνέβαινε ένας, δύο, πέντε θάνατοι και τα κανάλια τους χρέωναν σε μας, κραδαίνοντας ταυτόχρονα στο γυαλί τις προτάσεις του Υπουργείου;
Όλα αυτά και πολλά ακόμα ήταν εκείνα που μας ανάγκασαν να πούμε ότι εκδίδουμε προγράμματα εφημέρευσης μέχρι τέλους Νοέμβρη. Ούτε λιποψυχιάζουμε, ούτε υποχωρούμε. Σκεφτόμαστε ποιά τακτική είναι η πιό συμφέρουσα στον κλάδο και σταθμίζουμε ανάλογα τη στάση μας.
¦ Τα παραπάνω σημαίνουν ότι σεβόμαστε απόλυτα τη διαφορετική άποψη που διατυπώνουν οι συνάδελφοι της ΑΡΣΙ (κλικ εδώ), και του συντονιστικού των Γενικών Συνελεύσεων της Αθήνας, οι οποίοι σήκωσαν μεγάλο βάρος από την πρόσφατη κινητοποίηση στην Αθήνα κι έχουν σημαντικότατη συμβολή στην πορεία των πραγμάτων μέχρις εδώ. Οι διαφορετικές αντιλήψεις σ΄ ένα ζήτημα τακτικής δεν σκιάζουν ούτε κατ΄ ελάχιστο την συμπόρευση και κυρίως τη διάθεση να βγεί από την διαπραγμάτευση το μεγαλύτερο δυνατό κέρδος για τον κλάδο.
¦ Είναι ένδειξη υγείας το ότι αμέσως μετά τη συνεδρίαση του Γενικού Συμβουλίου έγιναν δεκάδες συνελεύσεις σ΄ όλη τη χώρα και εκδίδουν αποφάσεις, οι οποίες μπορεί να έχουν διαφορετική εκτίμηση τακτικής, έχουν όμως κοινό στοιχείο την επιτακτική ανάγκη διασφάλισης όσων έπεσαν στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης. Η ωριμότητα που υπήρξε τον τελευταίο καιρό είναι σημαντικό εφόδιο για όλα τα επόμενα στάδια, τα οποία είναι πολλά και δύσκολα.
¦ Το απόγευμα της Τετάρτης ήταν τόσο μεγάλη η αγωνία των συναδέλφων για ενημέρωση, ώστε το Ygeianet δέχτηκε μέσα σε λίγη ώρα κυριολεκτικά ένα βομβαρδισμό επισκέψεων και ...κατέρρευσε. Βέβαια "ανορθώθηκε" την επομένη, ίσως όμως χρειαστεί ν΄ αλλάξουμε πλέον τον server που μας φιλοξενεί.

ΑΠΟΨΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟ 48ΩΡΟ

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΣΥΝΕΛΕΥΣΕΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ ΑΘΗΝΑΣ - ΠΕΙΡΑΙΑ

7/11/2008

Συνήλθε σήμερα το Συντονιστικό Γενικών Συνελεύσεων Γιατρών Αθήνας και Πειραιά. Συμμετείχαν εκπρόσωποι συνελεύσεων από τα ακόλουθα Νοσοκομεία: Γενικό Κρατικό Νίκαιας, Ερυθρός, Αττικόν, Παίδων Αγία Σοφία, Θριάσιο, Πατησίων, 1ο ΙΚΑ, Κρατικό Αθήνας, ΚΑΤ, Ιπποκράτειο, Λαϊκό, Παίδων Πεντέλης, Δρομοκαϊτειο και από τη συνέλευση ειδικευομένων του ΣΝ 401. Συμμετείχε επίσης εκπρόσωπος από τη συνέλευση του Γεν. Νοσ. Λιβαδιάς.

Στα παραπάνω νοσοκομεία έχουν γίνει μαζικές συνελεύσεις γιατρών, μετά τη συνεδρίαση του ΓΣ της ΟΕΝΓΕ (5/11/08) και έως τις 7/11/08.

Το συντονιστικό, στη λογική της προηγούμενής του ανακοίνωσης λαμβάνοντας υπόψη τις αποφάσεις των νοσοκομειακών συνελεύσεων εκτιμά ότι:

1. Η απόφαση που πήρε το ΓΣ της ΟΕΝΓΕ κατά πλειοψηφία ήταν απαράδεκτη από κάθε άποψη.

· ήταν συντεχνιακή, αφού το μόνο ουσιαστικό βήμα στην κατεύθυνση της στήριξης του υπό κατάρρευση δημόσιου και δωρεάν συστήματος υγείας θα ήταν η ύπαρξη ασφαλιστικής δικλείδας για τις προσλήψεις του 2009. Η μη ύπαρξη τέτοιας ασφαλιστικής δικλείδας στην υπό υπογραφή συλλογική
σύμβαση (η πρόταση του Υπουργού επικαλείται "τεχνικούς λόγους" για την ανυπαρξία ολόκληρου του αντίστοιχου κονδυλίου στον προϋπολογισμό του 2009 και το μεταθέτει ως υπόσχεση πλέον, στον προϋπολογισμό του 2010) μας κάνει να πιστεύουμε ότι οι περιβόητες προσλήψεις, θα αποτελέσουν για
πολλοστή φορά μια υπόσχεση που
δεν θα πραγματοποιηθεί. Η απόφαση λοιπόν του ΓΣ της ΟΕΝΓΕ, αποτελεί ματαίωση όποιας ελπίδας και προοπτικής για τους νεότερους συναδέλφους και το ίδιο το γηράσκον ΕΣΥ, πλήρη απαξίωση των συναδέλφων, κυρίως της επαρχίας, που θα συνεχίσουν να εξοντώνονται με προγράμματα 8, 12, 15, ακόμα και 30 εφημεριών το μήνα, αλλά και πλήρη απαξίωση της προσδοκίας των πολιτών για υψηλής ποιότητας δημόσια περίθαλψη.

· ήταν αντιδημοκρατική, γιατί προκήρυξε μονομερώς και από τα πάνω την αναστολή των κινητοποιήσεων χωρίς πρώτα να ακουστεί η γνώμη των συνελεύσεων νοσοκομείων και ενώσεων. Καταγγέλλεται η στάση του προέδρου και αντιπροέδρου της ΟΕΝΓΕ που, χωρίς τέτοια εξουσιοδότηση δήλωσαν στα ΜΜΕ ότι οι νοσοκομειακοί γιατροί συμφώνησαν με το υπουργείο, και η στάση όσων μελών του ΓΣ με τη σιωπή τους κατέστησαν συνένοχοι των προηγουμένων.

· ήταν λάθος επί της ουσίας, γιατί η τελευταία πρόταση του υπουργείου έπρεπε να μην γίνει αποδεκτή προς υπογραφή. Καμμία πρόταση δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή, εκτός εάν:

Α. Κατοχυρώνει ότι και οι 2000 προσλήψεις θα ολοκληρωθούν μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2009 στα τμήματα που πραγματικά τις χρειάζονται, ώστε από την 1-7-09 και μετά να μην υπάρχει κανένας γιατρός στη χώρα (ειδικός ή ειδικευόμενος) που να αναγκάζεται να κάνει πάνω από 7 εφημερίες τον μήνα. Περιέχει ρητή δέσμευση ότι οι υπόλοιπες προσλήψεις που χρειάζεται να γίνουν ώστε να γίνει πραγματικότητα η 1 εφημερία/εβδομάδα θα γίνουν εντός του 2010, και ρήτρα όπου θα αναφέρεται ότι η μη υλοποίηση των προσλήψεων αίρει την ισχύ της κλαδικής σύμβασης.

Β. Κατοχυρώνει ότι καμία από αυτές τις προσλήψεις δεν θα αφορά θέση επικουρικού, αλλά όλες οι νέες προσλήψεις ειδικευμένων θα αφορούν οργανικές θέσεις επιμελητών Β΄.

Γ. Εμπεριέχει περαιτέρω μισθολογικές αυξήσεις, όσο το δυνατόν πιο κοντά στα αιτήματα του έκτακτου συνεδρίου της ΟΕΝΓΕ. Η κίνηση τουΥπουργείου να προσθέσει 50 Ευρώ στο νοσοκομειακό επίδομα των ειδικευόμενων δείχνει ότι υπάρχουν περιθώρια περαιτέρω αυξήσεων, ιδιαίτερα για τις χαμηλότερες βαθμίδες.

Δ. Κατοχύρωση της άμεσης υλοποίησης του «πολυδιευθυντικού» σύμφωνα με τις αποφάσεις του έκτακτου συνεδρίου της ΟΕΝΓΕ (διαδικασία αξιολόγησης για ατομική εξέλιξη όλων των σημερινών αναπληρωτών μέσα στο 2009 με προοπτική την πλήρη κατάργηση της μεταβατικής βαθμίδας του αναπληρωτή, ώστε στο μέλλον η ατομική εξέλιξη να γίνεται κατευθείαν από τον βαθμό του Α΄ σε αυτόν του διευθυντή - εκλογή του συντονιστή με δημοκρατική διαδικασία).

2. Το συντονιστικό υπενθυμίζει ότι μέχρι τώρα είναι πανθομολογούμενο το συμπέρασμα πως ό,τι έχει κερδηθεί κερδήθηκε από τους ίδιους τους γιατρούς, από τις συνελεύσεις τους. Οι ίδιοι οι γιατροί μπορούν να κερδίσουν και τα παραπάνω συνεχίζοντας τον αγώνα. Η χρεωκοπία της συνδικαλιστικής γραφειοκρατίας είναι δεδομένη και οι «αποφάσεις» της δεν πρέπει να θεωρούνται δεσμευτικές για κανέναν.

3. Το συντονιστικό καλεί τους νοσοκομειακούς γιατρούς της Αθήνας και του Πειραιά, αλλά και όλης της χώρας, να συνεχίσουν τον αγώνα. Καλύπτει τις αποφάσεις των νοσοκομειακών συνελεύσεων που αποφασίζουν απόσυρση των εφημερευόντων άμεσα από τώρα ή από τις επόμενες μέρες. Οι ασθενείς μπορούν να κατευθύνονται σε νοσοκομεία που δε συμμετέχουν στην κινητοποίηση.Λαμβάνει πρακτικά νομικά μέτρα για την στήριξη των αποφάσεων αυτών. Στα νοσοκομεία που έχουν συνελεύσεις την Δευτέρα 10-11 και Τρίτη 11-11 προτείνει να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους καθώς επίκειται νέα συνάντηση της διαπραγματευτικής ομάδας της ΟΕΝΓΕ με το υπουργείο Υγείας την Τετάρτη 12-11 καιι όλα τα νοσοκομεία να κάνουν συνελεύσεις αμέσως μετά (Πέμπτη 13/11) για να εκτιμήσουν τις εξελίξεις.

4. Το συντονιστικό δηλώνει ότι οι εκπρόσωποί του στη διαπραγματευτική ομάδα της ΟΕΝΓΕ θα προχωρούν πλέον στην έκδοση ξεχωριστών ανακοινώσεων όποτε αυτό κρίνεται απαραίτητο.

5. Καλεί τους γιατρούς σε στάση εργασίας την Τετάρτη 12-11-08 από τις 8 πμ και σε συγκέντρωση έξω από το υπουργείο υγείας στις 10πμ, ώρα που έχει κανονιστεί συνάντηση διαπραγματευτικής ομάδας ΟΕΝΓΕ - υπουργείου.

6. Νέα συνάντηση του συντονιστικού την Δευτέρα 10-11-08 στα γραφεία της ΟΕΝΓΕ, οδός Μάρνη 30

--

ΜΕ ΕΠΥΤΧΙΑ ΕΚΛΕΙΣΕ ΚΑΙ ΤΟ ΧΤΕΣΙΝΗ ΓΕΝΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΑ

Χωρίς παρατράγουδα και "τερτίπια" και με τη καλή συνεργασία της συντονιστρίας και των εφημερεύοντων γιατρών έγινε πάλι η αναστολή της γενικής εφημερίας του Σαββάτου.