Τετάρτη 21 Ιανουαρίου 2009

ΕΘΝΟΣ : Απόσπαση-πρόκληση

Τη στιγμή που η ΜΕΘ «νοσεί» από έλλειψη προσωπικού, ο διοικητής μετακίνησε νοσηλεύτρια της εντατικής στο γραφείο του. Την ανάκλησή της ζητούν οι εργαζόμενοι
«E» 21/1

Νοσηλεύτρια της εντατικής απέσπασε στο γραφείο του ο διοικητής του νοσοκομείου Παίδων Πεντέλης. Η συγκεκριμένη ενέργεια έγινε την ώρα που θέσεις εντατικής θεραπείας παραμένουν κλειστές, λόγω των ελλείψεων σε εξειδικευμένο νοσηλευτικό προσωπικό. Η απόφαση του διοικητή εφαρμόστηκε πριν από λίγες μέρες, προκαλώντας τις έντονες αντιδράσεις των εργαζομένων.
Η διοίκηση της Ομοσπονδίας εργαζομένων στα νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) ενημέρωσε, με επιστολή, τον υπουργό Υγείας κ. Δημήτρη Αβραμόπουλο, επικαλούμενη απόφασή του να μη γίνονται παρόμοιες μετακινήσεις.
Στην επιστολή γίνεται λόγος για συνειδητή αποδυνάμωση της νοσηλευτικής υπηρεσίας ή μεροληπτική μετακίνηση, «...η οποία εξυπηρετεί πιθανόν άλλου είδους σκοπιμότητες...». Η ΠΟΕΔΗΝ καταγγέλλει τη μετακίνηση και ζητεί από τον κ. Αβραμόπουλο να παρέμβει άμεσα, προκειμένου να ανακληθεί η απόφαση.
Ανάκληση της απόφασης ζητούν και οι εργαζόμενοι στο νοσοκομείο. Ο Σύλλογός τους τονίζει ότι, τα τελευταία χρόνια, το προσωπικό αγωνίζεται να αντέξει στις σοβαρές ελλείψεις, προκειμένου το Παίδων Πεντέλης να λειτουργήσει αξιοπρεπώς.
ΒάρδιεςΑδιαμαρτύρητα - σημειώνουν - οι νοσηλευτές επωμίζονται όσες βάρδιες τους αναλογούν και προσπαθούν να εναρμονίσουν την ανισότητα μεταξύ ασθενών και νοσηλευτών. Σύμφωνα με τους εργαζόμενους, την προσπάθεια αυτή δεν τη βλέπει ο διοικητής κ. Σταύρος Παπασταυρόπουλος. Αντί να φροντίζει ώστε το νοσοκομείο να έχει το απαραίτητο προσωπικό, για την καλύτερη εξυπηρέτηση των ασθενών, προκαλεί χωρίς να υπάρχει σοβαρός λόγος.
Οι ελλείψεις προσωπικού στις μονάδες εντατικής θεραπείας κοστίζουν ζωές σοβαρά πασχόντων ή τραυματιών. Στο τέλος του 2008, παρέμεναν κλειστές 120 θέσεις εντατικής νοσηλείας, σε σύνολο 720 που διαθέτει το ΕΣΥ, καθώς δεν υπήρχε επαρκές νοσηλευτικό προσωπικό.
Η κατάσταση ήταν πολύ χειρότερη πριν από μερικούς μήνες. Οι εντατικολόγοι εκτιμούσαν ότι περισσότεροι από 2.000 Ελληνες έχαναν κάθε χρόνο τη ζωή τους, καθώς δεν υπήρχε διαθέσιμη θέση σε «εντατική», όταν την είχαν ανάγκη.
Η Ελλάδα αντιμετωπίζει δομικά προβλήματα στον τομέα της εντατικής θεραπείας, καθώς δεν έχει προσαρμοστεί στα διεθνή αποδεκτά πρότυπα. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) προβλέπει ότι το 12% της συνολικής δυναμικότητας ενός νοσοκομείου πρέπει να αφορά θέσεις εντατικής θεραπείας, με το ποσοστό αυτό να ξεπερνά οριακά το 2,2% στο ΕΣΥ.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΡΑΓΙΩΡΓΟΣ

διαβάστε εδώ το πληρες δημοσίευμα από το Εθνος online

20/01/2009 Ενημερωτικό από τη συνάντηση της ΟΕΝΓΕ με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας(ΔΒ)

Πραγματοποιήθηκε σήμερα Τρίτη 20 Ιανουαρίου συνάντηση της ΟΕΝΓΕ με τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Υγείας κ. Καλογερόπουλου. Τη συνάντηση είχε ζητήσει η ΟΕΝΓΕ προκειμένου να δοθούν εξηγήσεις για την καθυστέρηση ψήφισης της κλαδικής σύμβασης.

Ο κ. Καλογερόπουλος αιτιολόγησε τις ασαφείς δηλώσεις που πραγματοποίησαν την προηγούμενη εβδομάδα οι υπουργοί Υγείας και Οικονομίας ως απόρροια της επικείμενης συνάντησης του Ecofin (ξεκίνησε χτες και συνεχίζεται και σήμερα στις Βρυξέλες) και της συνακόλουθης πρόθεσης να μην εμφανιστούν τέτοια μεγάλα κονδύλια δημοσίως, επιβαρύνοντας τη θέση της Ελλάδας.

Ενημέρωσε ότι το Γενικό Λογιστήριο έχει λάβει εντολή να έχει έτοιμη την έκθεση που θα συνοδεύει την κλαδική σύμβαση μέχρι τέλους της εβδομάδας και την οποία ο κ. Παπαθανασίου θα υπογράψει, ώστε την επόμενη εβδομάδα να προωθηθεί στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής. Ο υπουργός Εσωτερικών έχει ήδη υπογράψει την κλαδική σύμβαση.

Σε ερώτημα εάν θα γίνουν δεκτές τροπολογίες κατά τη συζήτηση της κλαδικής σύμβασης στη βουλή ο κ. Καλογερόπουλος διαβεβαίωσε κατηγορηματικά ότι η σύμβαση θα ψηφιστεί όπως ακριβώς υπεγράφη ανάμεσα σ΄ εμάς και το Υπουργείο χωρίς καμιά απολύτως αλλαγή.

Το άρθρο της κλαδικής που αναφέρεται στο πλαφόν διευκρινίστηκε ότι έχει παραμείνει ως έχει, παρά τις ενστάσεις που υπήρξαν από το ΓΛΚ και από κάποια μέλη της Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής.

Ζητήθηκε από πλευράς μας σε πιθανή εμπλοκή λόγω της κατάθεσης στο ίδιο νομοσχέδιο και διατάξεων για τη ρύθμιση χρεών να αποσυνδεθούν τα δύο αυτά ζητήματα, πράγμα που έγινε δεκτό από πλευράς υπουργείου.

Να σημειώσουμε ότι η κλαδική έχει κοστολογηθεί από το Υπουργείο Οικονομικών στα 357 εκατ. ευρώ για το 2009.

Σχετικά με την Επιτροπή προσλήψεων συζητήθηκαν τρόποι καλύτερης λειτουργίας της και αποφασίστηκε να σταλεί άμεσα νέο έγγραφο του υπουργείου προς τις διοικήσεις των Νοσοκομείων, ώστε να παρασχεθούν άμεσα αξιόπιστα στοιχεία.

Στη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Γραμματείας της ΟΕΝΓΕ που επακολούθησε εκτιμήθηκαν οι δεσμεύσεις του υπουργείου και εκδόθηκε ομόφωνα η ακόλουθη ανακοίνωση:

«Πραγματοποιήθηκε σήμερα ενημερωτική συνάντηση της Εκτελεστικής Γραμματείας της ΟΕΝΓΕ με την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας. Παρά τις διαβεβαιώσεις του Γενικού Γραμματέα ότι η υπόθεση της κλαδικής σύμβασης έχει ουσιαστικά τελειώσει και δεν απομένουν παρά μόνο διαδικαστικές λεπτομέρειες προκειμένου να κατατεθεί το νομοσχέδιο στη Βουλή την επόμενη εβδομάδα εμείς εξακολουθούμε να μην αρκούμαστε στις διαβεβαιώσεις αυτές και επαναβεβαιώνουμε την απόφασή μας της 22ας Δεκεμβρίου 2008 και καλούμε τους νοσοκομειακούς γιατρούς να καταρτίσουν προγράμματα εφημεριών μόνο για το πρώτο 10ημερο του Φλεβάρη.

Το Γενικό Συμβούλιο της ΟΕΝΓΕ που θα συνέλθει την Πέμπτη 29 Ιανουαρίου θα επανεκτιμήσει την κατάσταση».

συναδελφικά

Δημήτρης Βαρνάβας

μέλος στη Γραμματεία της ΟΕΝΓΕ

QUIZ



ΣΕ ΠΟΙΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΗ ΜΟΝΑΔΑ ΤΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΚΑΠΟΙΟΙ ΓΙΑΤΡΟΙ ΕΠΙΜΕΝΟΥΝ ΝΑ ΓΙΝΟΝΤΑΙ "ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΑ" ΙΑΤΡΕΙΑ ΤΙΣ ΕΡΓΑΣΙΜΕΣ ΠΡΩΙΝΕΣ ΩΡΕΣ ΚΑΙ ...ΑΠΕΙΛΟΥΝ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΔΙΑΤΙΘΕΝΕΤΑΙ ΝΑ ΠΑΡΑΝΟΜΗΣΟΥΝ ΟΤΙ "ΘΕΤΟΥΝ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΤΟΥΣ ΕΚΤΟΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ" ΟΤΑΝ ΜΑΛΙΣΤΑ Ο ΑΠΕΙΛΩΝ ΑΝΗΚΕΙ ΣΕ ΑΛΛΗ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΣΕ ΧΑΜΗΛΟΤΕΡΟ ΒΑΘΜΟ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΠΕΙΛΟΥΜΕΝΟ; ΑN ΔΕΝ ΚΑΤAΛΑΒΑΙΝΟΥΝ ΠΡΟΦΑΝΩΣ ΟΤΙ ΓΙΑ ΜΕΡΙΚΑ ΦΡΑΓΚΟΔΙΦΡΑΓΚΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΔΙΑΤΕΘΕΙΜΕΝΟΙ ΟΛΟΙ ΝΑ ΠΑΡΑΝΟΜΗΣΟΥΝ. ΦΥΣΙΚΑ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΠΙΑΣΤΟΥΝ ΚΑΙ "ΕΠ' ΑΥΤΟΦΩΡΩ" ΚΑΙ ΝΑ ΑΝΑΛΑΒΟΥΝ ΝΑ ΔΩΣΟΥΝ ΕΞΗΓΗΣΕΙΣ. Ο ΝΟΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΣΑΦΗΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΣΗΚΩΝΕΙ ΠΑΡΕΡΜΗΝΕΙΕΣ ΚΑΤΑ ΒΟΥΛΗΣΗ.

Κάτι πρέπει να γίνει…

Τον τελευταίο καιρό, παρά την αδυναμία επίλυσης των σοβαρών προβλημάτων που ταλαιπωρούν το νοσοκομείο μας και την επίθεση τρομοκρατίας που έχει εξαπολυθεί προς τους εργαζόμενους από την διοίκηση, γίναμε μάρτυρες κάποιων «περίεργων» κινήσεων ορισμένων μελών του Δ.Σ. του σωματείου των εργαζομένων.

Συγκεκριμένα στις 14-1-2009 εξέδωσαν ανακοίνωση, χωρίς να συνεδριάσουν προηγουμένως, που καλούσαν τους εργαζόμενους σε Γ.Σ. και τους ενημέρωναν ότι ΔΕΝ θα γίνει η δίωρη συγκέντρωση παραποιώντας την απόφαση της προηγούμενης Γεν.συνέλευσης. Ταυτόχρονα η μεν Διευθύντρια της Ν.Υ. περνούσε από τα τμήματα και απειλούσε ότι όποιος θα έπαιρνε μέρος στην συγκέντρωση θα περνούσε Ε.Δ.Ε. , ο δε Διοικητής εξέδωσε το παρακάτω έγγραφο για την «αποφυγή παρανοήσεων».



















Στην συνέλευση που ακολούθησε τα μέλη του Δ.Σ του σωματείου Σαρλάς , Λουκά και Μόρφης στην προσπάθειά τους να δικαιολογήσουν την αντισυναδελφική και φιλοεργοδοτική συμπεριφορά τους προφασίσθηκαν ότι το κείμενο της απόφασης δεν ήταν σαφές. Οι εργαζόμενοι καυτηρίασαν την απαράδεκτη ενέργεια και προτίμησαν να ασχοληθούν με τα ουσιαστικότερα προβλήματα της έλλειψης προσωπικού, την διαφάνεια στην κατανομή των υπερωριών και τις τοποθετήσεις των προϊσταμένων, αποφασίζοντας να συνεδριάσει την Παρασκευή το Δ.Σ. με θέμα την υλοποίηση της βούλησης των εργαζομένων, αφού πρώτα εξέλεξε επιτροπή για την μελέτη των στοιχείων σχετικά με τις υπερωρίες.

Το Δ.Σ. δεν έγινε την Παρασκευή αλλά την Δευτέρα στα «κρυφά» αφού ούτε όλα τα μέλη του είχαν ειδοποιηθεί, ούτε ανακοίνωση είχε βγει και αποφάσισε να επιστρέψει στην Διοίκηση του νοσοκομείου τα στοιχεία των υπερωριών αντί να τα δώσει στην επιτροπή για μελέτη.

Η απόφαση αυτή είναι κατάπτυστη , απαράδεκτη, αντισυναδελφική ,πραξικοπηματική και χαρακτηρίζει αυτούς που την πήραν ανεξαρτήτως χρώματος( μπλέ και πράσινο).

Συνάδελφοι μάλλον ήλθε η ώρα να ξεκαθαρίσουν οι συνδικαλιστές από τους πουλημένους «συνδικαλιστές» που σκοπό έχουν μόνο το προσωπικό τους μικροσυμφέρον (οικονομικό, κομματικό, εργασιακό) , συνεργαζόμενοι πλέον απροκάλυπτα με την εργοδοσία δίνοντάς της την δυνατότητα να μας απειλεί, να μας τρομοκρατεί ,και να μας «εξηγεί» τις αποφάσεις που παίρνουμε για την «αποφυγή παρανοήσεων»

Τώρα πια γνωρίζουμε ποιοι είναι αυτοί που δεν θέλουν να είναι διαφανής ο τρόπος κατανομής των υπερωριών για να μπορούν ανεξέλεγκτα να κάνουν τις χάρες των «κολλητών» τους και να φουσκώνουν τα πορτοφόλια τους

Τώρα πια γνωρίζουμε ποιοι είναι αυτοί που δεν θέλουν να υπάρχουν διεκδικήσεις και κινητοποιήσεις και τις σαμποτάρουν, συνεργαζόμενοι και υπακούοντας στα αφεντικά τους που βρίσκονται στην εξουσία σήμερα η που ελπίζουν σε μελλοντική( όποιος βρει διαφορές μεταξύ δεξιών και πασόκων συνδικαλιστών κερδίζει 60 +16 υπερωρίες ή θέση σε λούφα τμήμα της αρεσκείας του) .

Τώρα πια γνωρίζουμε ποιοι είναι αυτοί που δεν θέλουν να σεβαστούν την ιστορία τους (που ισχυρίζονται ότι έχουν) και για μερικά ψίχουλα να γίνονται μαριονέτες ,φερέφωνα της διοίκησης και κατάπτυστοι από τους συναδέλφους τους.

Τώρα πια γνωρίζουμε ποιοι είναι αυτοί που δεν θέλουν τους εργαζόμενους αξιοπρεπείς, πληρωμένους , σκεπτόμενους, μαχόμενους

Μήπως πρέπει να κάνουμε κάτι; Μήπως πρέπει να τους απονείμουμε τον τίτλο που τους ανήκει; Μήπως πρέπει να τους δώσουμε την θέση που τους αξίζει;


Πόντιος Πιλάτος