Τετάρτη 28 Ιανουαρίου 2009

Ομόφωνη απόφαση ΔΣ ΕΙΝΑΠ για το ζήτημα των ΜΕΘ

Αθήνα, 27-1-09

Αποτελεί σοβαρότατο ολίσθημα η απαράδεκτη προσωπική επίθεση κύκλων του υπουργείου υγείας ενάντια στον πρόεδρο της Ελληνικής Εταιρείας Εντατικής Θεραπείας κ. Α. Μαυρομμάτη αλλά και στον καθηγητή κ. Α. Αρμαγανίδη οι οποίοι σε πρόσφατες ανακοινώσεις τους διατύπωσαν το αυτονόητο και αδιαμφισβήτητο, δηλαδή ότι ο αριθμός διαθέσιμων κλινών εντατικής θεραπείας στη χώρα μας είναι ακόμα πίσω από τις ανάγκες και από τις διεθνείς προδιαγραφές και ότι η λύση του προβλήματος αυτού ενδεχόμενα θα μπορούσε να σώσει πολλές ανθρώπινες ζωές. Επίσης είναι γνωστό ότι ακόμη και όσον αφορά τις λειτουργούσες κλίνες ΜΕΘ, το νοσηλευτικό προσωπικό είναι ανεπαρκές αριθμητικά.

Επισημαίνουμε και επιβεβαιώνουμε ότι παρά τα όποια θετικά βήματα έγιναν τους τελευταίους μήνες, το πρόβλημα έλλειψης κλινών ΜΕΘ παραμένει οξύτατο και όλη η ιατρική κοινότητα το βιώνει καθημερινά.

Οι πολιτικοί προϊστάμενοι του υπουργείου υγείας θα πρέπει να ασχολούνται νυχθημερόν με τη λύση τέτοιων σοβαρών προβλημάτων αντί να απευθύνουν δημόσια απαράδεκτους χαρακτηρισμούς («ανεύθυνοι», «αντιδεοντολογικοί», «ανίκανοι», «αναποτελεσματικοί», «ανέντιμοι» κλπ) ενάντια σε αξιολογότατους επιστήμονες όπως είναι ο πρόεδρος και τα μέλη του ΔΣ της Ελληνικής Εταιρείας Εντατικής Θεραπείας.

Απαιτούμε άμεση επανόρθωση για την υπεράσπιση της τιμής και υπόληψης των συναδέλφων μας καθώς και για τη κατοχύρωση του δικαιώματος να λέγεται η επιστημονική αλήθεια και γνώμη ανεμπόδιστα, το οποίο από ότι φαίνεται δυστυχώς δεν είναι αυτονόητο.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ : Απειλούν εργαζόμενους

Της ΕΛΕΝΗΣ ΔΕΛΒΙΝΙΩΤΗ

Κυνηγητό και διώξεις που θυμίζουν άλλες εποχές για όσους καταγγέλλουν τα κακώς κείμενα του ΕΣΥ εφαρμόζει η διοίκηση του νοσοκομείου «Αττικό», προφανώς σε ευθεία γραμμή και συναντίληψη με το υπουργείο Υγείας, που κάλεσε τον εισαγγελέα να ερευνήσει αν... αληθεύουν οι τεράστιες ελλείψεις στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας που ανέφεραν στην ημερίδα τους την προηγούμενη Παρασκευή οι επιστήμονες της Εταιρείας Εντατικής Θεραπείας...

Με δυσμενείς μετακινήσεις και κλήσεις σε απολογία οι διώξεις των εργαζομένων
Στο «Αττικό» οι διώξεις των εργαζομένων πραγματοποιούνται σε δύο επίπεδα, καθώς η διοίκηση χτύπησε δύο φορές σε χρονικό διάστημα μίας (την προηγούμενη) εβδομάδας:

-Κατ' αρχήν κάλεσε εργαζόμενους σε απολογία γιατί συμμετείχαν στη δίωρη συγκέντρωση και τη γενική συνέλευση που πραγματοποιήθηκε στο νοσοκομείο την προηγούμενη Τρίτη 20 Ιανουαρίου, διότι δήθεν έλειπαν αδικαιολόγητα από την υπηρεσία τους. Ομως η αναγγελία της συγκέντρωσης και της συνέλευσης είχε αναρτηθεί στο νοσοκομείο και το σωματείο των εργαζομένων είχε ενημερώσει αρμοδίως τον διοικητή Χρήστο Ροϊλό. Εκείνος, επικαλούμενος προφορικές αναφορές των διευθυντών της Ορθοπεδικής και Καρδιολογικής Κλινικής, γιατρών του χειρουργικού τμήματος και του Αιμοδυναμικού Εργαστηρίου καλεί εργαζόμενους να απολογηθούν εγγράφως και μάλιστα εντός 48 ωρών επισείοντας την απειλή του Πειθαρχικού, διότι δεν βρίσκονταν τις συγκεκριμένες ώρες στη θέση τους, τη στιγμή που πολύ καλά γνωρίζει ότι βρίσκονταν σε εξέλιξη οι κινητοποιήσεις των εργαζομένων. Το γεγονός επιβεβαιώνει η πρόεδρος του σωματείου των εργαζομένων Φανή Λουκά: «Είμαι αντίθετη στις διώξεις του προσωπικού, μας είπε η κ. Λουκά. Η διοίκηση είχε ενημερωθεί από εμάς για την πραγματοποίηση της συγκέντρωσης και της γενικής συνέλευσης. Σε αυτές τις περιπτώσεις δεν υπάρχει ανάγκη, ούτε επιβάλλει ο νόμος να οριστεί προσωπικό ασφαλείας, όπως στην απεργία. Δεν ξέρω πραγματικά γιατί καλούνται σε απολογία οι συνάδελφοι...».

Σε δεύτερο επίπεδο, την εβδομάδα που πέρασε στο «Αττικό» μέσα από τις κρίσεις της Νοσηλευτικής Υπηρεσίας αποφασίστηκαν μετακινήσεις νοσηλευτικού προσωπικού που δεν άφησαν τίποτα όρθιο... Σύμφωνα με όσα μας είπε η πρόεδρος του σωματείου, το ποσοστό των νοσηλευτριών που μετακινείται αγγίζει το 70%. Δηλαδή επτά στις δέκα νοσηλεύτριες μετακινήθηκαν από τα τμήματα που υπηρετούσαν. Κοινή συνισταμένη όλων εκείνων που μετακινούνται δυσμενώς, είναι η ζωηρή συμμετοχή τους στις κινητοποιήσεις εργαζομένων και τοπικής αυτοδιοίκησης πριν από δύο μήνες για να λυθούν τα προβλήματα του νοσοκομείου. Χαρακτηριστικότερο ίσως παράδειγμα, εκείνο της Αμαλίας Λάιου, προϊσταμένης του Αιμοδυναμικού Εργαστηρίου με 17χρονη θητεία και εμπειρία στην ειδική αυτή θέση, που μετακινήθηκε στον γενικό χειρουργικό τομέα. Η κ. Λάιου είχε καταγγείλει τις εξοντωτικές συνθήκες δουλειάς των νοσηλευτριών, τις τεράστιες ελλείψεις νοσοκόμων και τους κινδύνους που απορρέουν για τους ασθενείς με συνέντευξή της στην εφημερίδα μας, που είχε δημοσιευτεί στην «Ε» σε ειδική έρευνα για την υγεία. *


ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 28/01/2009
Διαβάστε εδώ το πληρες δημοσίευμα