Πέμπτη 12 Φεβρουαρίου 2009

Ανακοίνωση – καταγγελία ΠΑ.Σ.Ο.ΝΟ.Π.

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ

ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ (ΠΑ.Σ.Ο.ΝΟ.Π.)

    Αθήνα: Ιουλιανού 42-46 τ.κ. 10434

    Τηλ.: 2108234914,fax: 2108234916, κιν.: 6936557550

Θεσσαλονίκη: Τροίας 6 τ.κ. 54639

Τηλ.: 2310889042, fax: 2310889043, κιν.: 6932410013
www.pasonop.gr email: pasonopconfederation@yahoo.gr

Αθήνα, 12/02/2008

Ανακοίνωση – καταγγελία

Η Πανελλήνια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία Νοσηλευτικού Προσωπικού (ΠΑΣΟΝΟΠ) καταγγέλλει τον εξοργιστικό εμπαιγμό του υπουργείου και της κυβέρνησης απέναντι στους χιλιάδες των νοσηλευτών που λειώνουν στις βάρδιες-εφημερίες-νυχτέρια σε νοσοκομεία-κέντρα υγείας σε όλη την επικράτεια και που ματώνουν και αγωνίζονται για την αξιοπρέπεια του ΕΣΥ και την παροχή ασφαλών υπηρεσιών υγείας προς όλους τους συμπολίτες μας.

Καταγγέλλουμε την πρωτοφανή αδιαφορία – αναισθησία απέναντι στα οξύτατα προβλήματα του ΕΣΥ, τα οποία τα έχουμε αναδείξει επανειλημμένα με παρεμβάσεις – κινητοποιήσεις – εξώδικα – μηνύσεις κατά παντός υπευθύνου – εκκλήσεις προς εισαγγελέα.

Το υπουργείο ενώ είχε δεσμευθεί δημόσια για 5500 προσλήψεις εντός του 2009 , προγραμματίζει τελικά αυτές τις προσλήψεις για τα επόμενα 3 χρόνια και να ξεκινήσουν, στην ουσία , οι διαδικασίες έστω για τις προκηρύξεις αυτές μετά από 6 μήνες εντός του 2009 ,αγνοώντας τα εξοργιστικά κενά , τις συνταξιοδοτήσεις και αποχωρήσεις νοσηλευτών !!!

Ανοίγει το δρόμο για τη διενέργεια ρουσφετολογικών – κομματικά ελεγχόμενων προσλήψεων προβλέποντας να τις διεκπεραιώσουν οι ΔΥΠΕ , χωρίς να έχει καμία ενεργό συμμετοχή το ΑΣΕΠ (απλά μία γενικόλογη «εποπτεία» για την «τήρηση των κριτηρίων» του ΑΣΕΠ ).

Δε γίνεται καμία αναφορά στην κλαδική σύμβαση των νοσηλευτών που υποσχέθηκε , καμία αναφορά στα επιδόματα των 176 ευρώ –που επανειλημμένα προκλητικά υποσχέθηκε- και των 300 ευρώ που προκλητικά χορηγείται μόνο στους υπαλλήλους της κεντρικής υπηρεσίας του υπουργείου Υγείας.

Δε γίνεται καμία αναφορά για την ένταξη στα βαρέα και ανθυγιεινά ,παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις μας και το δίκαιο του αιτήματός μας.

Επίσης, με την ρύθμιση για τη δυνατότητα της ΕΝΕ να «θέτει υπό την αιγίδα της» αμφιβόλου προέλευσης και πιστοποίησης μεταπτυχιακά προγράμματα, να χορηγεί πιστωτικές μονάδες - credits ανάλογα με τα συνέδρια που θα τρέχει ο κάθε νοσηλευτής,

προκλητικά δρομολογούνται νέες διαδικασίες διχασμού της νοσηλευτικής κοινότητας στην εκπαίδευση και πιστοποίηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων.

Πέρα από αυτό προωθεί την ολοένα και πιο έντονη πρόσδεση και των νοσηλευτών στη διαπλοκή με φαρμακο-εταιρείες και αντιπρόσωπους ,καθώς όλοι ξέρουμε πως διοργανώνονται αυτά τα συνέδρια και το πόσο εξυπηρετούν την αγνή –επιστημονική πρόοδο στο γνωστικό αντικείμενο της νοσηλευτικής και το πόσο ευνοούν συγκεκριμένες τσέπες .

Για όλους τους παραπάνω λόγους , καλούμε τους νοσηλευτές σε συγκέντρωση και μαζική παράσταση διαμαρτυρίας την Παρασκευή 13/2 στις 11πμ στο υπ Υγείας μαζί με το Συντονιστικό Γενικών Συνελεύσεων των νοσοκομειακών γιατρών που καλούνε εκεί συγκέντρωση την ίδια ώρα.

            Γραφείο Τύπου ΠΑΣΟΝΟΠ

Ομιλία Προέδρου ΠΑΣΟΝΟΠ κ. Καναβού Ι. στην Επιτροπή Κοιν. Υποθέσεων 11/02/2009


Κατ’ αρχήν, θα ήθελα να εκφράσω τις ευχαριστίες μου για την τιμή που μας έγινε να προσκληθούμε προκειμένου να εκθέσουμε τις θέσεις μας για το συγκεκριμένο νομοσχέδιο. Εκπροσωπώντας την Πανελλήνια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία Νοσηλευτικού Προσωπικού θα ήθελα να δηλώσω ότι η ψήφιση του παρόντος νομοσχεδίου ως έχει,μας βρίσκει αντίθετους, για τους εξής λόγους:
1. Ο κ. Υπουργός, τόσο κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης τύπου με την Ομοσπονδία μας όσο και στα ΜΜΕ δήλωνε ότι το ΥΥΚΑ θα προβεί άμεσα στην πρόσληψη 5500 συναδέλφων μας εντός του 2009.
Αντ’ αυτού, το νομοσχέδιο προβλέπει 5500 προσλήψεις στα επόμενα 3 χρόνια. Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτός είναι περίπου ο αριθμός των συναδέλφων μας που θα συνταξιοδοτηθούν την επόμενη τριετία…
2. Ο κ. Υπουργός δήλωνε, ότι οι σχετικές προκηρύξεις θα εκδοθούν άμεσα, λέγοντας χαρακτηριστικά πως η υποβολή των αιτήσεων θα ξεκινούσε από 1/1/09.
Αντ’ αυτού, το νομοσχέδιο προβλέπει την έκδοση κοινής υπουργικής απόφασης με το ΥΠΠΕΣΔΔΑ που θα ρυθμίζει τις λεπτομέρειες των προκηρύξεων, εντός έξι μηνών. Δηλαδή, οι σχετικές προκηρύξεις θα εκδοθούν μετά έξι μήνες, στην καλύτερη περίπτωση.
3. Ο κ. Υπουργός δήλωνε πως στην επιτροπή επιλογής θα συμμετείχε εκπρόσωπος του ΑΣΕΠ προκειμένου να διασφαλιστεί το αδιάβλητο των διαδικασιών.
Στο νομοσχέδιο που κατατέθηκε, κάτι τέτοιο δεν προβλέπεται, παρά μόνο γίνεται γενικόλογη αναφορά στις διαδικασίες και τα κριτήρια που θέτει το ΑΣΕΠ.
4. Ο κ. Υπουργός, δεσμεύτηκε σε κάθε ευκαιρία και με κάθε τρόπο, όπως αντίστοιχα δεσμεύτηκε και ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών κ. Αλογοσκούφης, για την καταβολή του επιδόματος των 176 ευρώ στο Νοσηλευτικό Προσωπικό.
Στο νομοσχέδιο που κατατέθηκε, δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη, ούτε καν αναφορά σ’ αυτό.
5. Δεσμεύτηκε ακόμη ο κ. Υπουργός για την υπογραφή Κλαδικής Σύμβασης Εργασίας για το Νοσηλευτικό Προσωπικό, με την Ομοσπονδία μας.
Για άλλη μια φορά, δεν υπάρχει στο Νομοσχέδιο καμία πρόβλεψη επ΄αυτού.
6. Σε ότι αφορά την τροποποίηση του 3252/04, θα ήθελα να σας παραπέμψω στα πρακτικά των συνεδριάσεων της επιτροπής, όταν συζητούνταν ο εν λόγω νόμος για τη σύσταση της Ένωσης Νοσηλευτών Ελλάδος. Συγκεκριμένα, τότε είχε υπάρξει διακομματική συναίνεση για προώθηση και επίλυση του ζητήματος της εκπαίδευσης του Νοσηλευτικού Προσωπικού, και της εγγραφής του συνόλου στο ΝΠΔΔ. Να υπενθυμίσω, ότι δικαίωμα εγγραφής στην ΕΝΕ σήμερα, έχει λιγότερο από το μισό προσωπικό που υπηρετεί στο ΕΣΥ, καθώς η πλειοψηφία, είναι δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Αν και έκτοτε πέρασαν περισσότερα από τέσσερα χρόνια, δεν έγινε καμία πρόβλεψη ή ρύθμιση προς την κατεύθυνση αυτή.
Παράλληλα, όλοι σχεδόν οι Φορείς της Νοσηλευτικής Κοινότητας προχώρησαν στην υποβολή προτάσεων για τροποποίηση του 3252/04 που συνοψίζονται σε 5 σημεία.
1. Αλλαγή της σταυροδοσίας από το 1/3 των υποψηφίων στο 1/3 των προς εκλογή θέσεων σε όλες τις εκλογικές διαδικασίες.
2. Αλλαγή του τρόπου υπολογισμού των αντιπροσώπων από 1/50 εγγεγραμμένα μέλη σε 1/50 ψηφίσαντα μέλη.
3. Υποχρεωτική παρουσία δικαστικού αντιπροσώπου σε όλα τα εκλογικά τμήματα.
4. Επικύρωση των πρακτικών της ψηφοφορίας για τα Περιφερειακά Συμβούλια (ΠΣ) και του κεντρικού Διοικητικού Συμβουλίου (ΔΣ) από τον Υπουργό ΥΥΚΑ.
5. Στις ετήσιες Τακτικές Γενικές Συνελεύσεις, τόσο του ΔΣ όσο και των ΠΣ, να γίνεται οικονομικός απολογισμός και προϋπολογισμός. Ο απολογισμός και ο προϋπολογισμός τίθενται σε ψηφοφορία στο σώμα της συνέλευσης.
Ούτε επ΄ αυτών των προτάσεων το Υπουργείο προέβη σε κάποια ρύθμιση.
Με έκπληξη λοιπόν σήμερα διαπιστώνουμε τη σπουδή του Υπουργείου να δίδει τη δυνατότητα στην ΕΝΕ να θέτει υπό την αιγίδα της μεταπτυχιακά προγράμματα και γενικότερα να πριμοδοτεί με μεταπτυχιακές μονάδες διάφορα εκπαιδευτικά προγράμματα.
Προς τί όμως αυτή η σπουδή; Η ΕΝΕ πριν ακόμα αποκτήσει αιρετή διοίκηση, και σαν αυτό να ήταν το μείζον πρόβλημα της Νοσηλευτικής Κοινότητας, έχει εδώ και τρία χρόνια θέσει υπό την αιγίδα της, και χωρίς να απορρέει το δικαίωμά της αυτό από κάποιο άρθρο του Νόμου, μεταπτυχιακό πρόγραμμα στη Διοίκηση Υπηρεσιών Υγείας, και μάλιστα από ιδιωτικό Πανεπιστήμιο της Κύπρου. Το ενδιαφέρον στην περίπτωση αυτή, είναι πως το εν λόγω Πανεπιστήμιο, δεν είναι πλήρως αναγνωρισμένο ούτε καν στην Κύπρο, πόσο μάλιστα από το ΔΟΑΤΑΠ.
Θεωρούμε λοιπόν την τροποποίηση που προτείνει το ΥΥΚΑ στον νόμο 3252/04, τουλάχιστον άκαιρη, αλλά και ως προσπάθεια νομιμοποίησης των όσων έγιναν έως σήμερα. Φοβούμαστε, ότι θα λειτουργήσει ως μηχανισμός χορήγησης ελεγχόμενων μεταπτυχιακών τίτλων. Και τούτο το λέω διότι σήμερα η ΕΝΕ έχει χάσει την έξωθεν καλή μαρτυρία στη Νοσηλευτική Κοινότητα. Το σημερινό ΔΣ της ΕΝΕ λειτουργεί κατά τρόπο που δημιουργεί πολλά ερωτηματικά για τις προθέσεις του. Συγκεκριμένα θα αναφέρω, ότι από πέρυσι η Ομοσπονδία μας με επανειλημμένα έγγραφά της προς την ΕΝΕ ζητά να πληροφορηθεί τον οικονομικό απολογισμό του οργάνου, καθώς και τα πρακτικά της συνέλευσης των αντιπροσώπων, για να μη λάβει ως σήμερα καμία απάντηση. Ακόμα και μετά την έκδοση σχετικής εισαγγελικής παραγγελίας, η ΕΝΕ αρνείται να συνεργαστεί.
Θεωρούμε, ότι το ΥΥΚΑ πριν προχωρήσει στην όποια τροποποίηση του 3252/04, οφείλει πρωτίστως να λάβει υπ’ όψιν τις προτάσεις που προανέφερα.
Οφείλει να τηρήσει τις δεσμεύσεις του για 5500 προσλήψεις Νοσηλευτικού Προσωπικού άμεσα, μέσα στο 2009, να προβεί στην καταβολή του επιδόματος των 176 ευρώ και να ξεκινήσει άμεσα διεργασίες για την υπογραφή κλαδικής σύμβασης εργασίας με την Ομοσπονδία μας για το Νοσηλευτικό Προσωπικό. Οποιαδήποτε άλλη εξέλιξη, θα μας βρει αντίθετους, και θα οδηγήσει σε περεταίρω αντιδράσεις αλλά και όξυνση του προβλήματος της υποστελέχωσης.
Ευχαριστώ.

Υπουργείο Υγείας: Ζητείται ηγεσία πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης…

Του Δημήτρη Καραγιώργου
11 Φεβρουαρίου 2009

Στα 18 χρόνια που καλύπτω το ρεπορτάζ της Υγείας, αυτό συμβαίνει για πρώτη φορά. Να συμφωνεί ο υπουργός με τα αιτήματα των νοσοκομειακών γιατρών. Να υπογράφει πανηγυρικά τη συλλογική σύμβαση και όλοι να αναμένουν την κατάθεσή της στη Βουλή. Και αντί αυτής, να φέρνει για ψήφιση κάτι άλλο…
Σε αυτό το ‘άλλο’, έχουν ‘ψαλιδιστεί’ οι μισθοί, έχουν φύγει κάποια αφορολόγητα και το ‘πλαφόν’ του αρεοπαγίτη. Δεδομένης της οικονομικής συγκυρίας, ο υπουργός θα μπορούσε να δικαιολογηθεί.
Θα μπορούσε ενδεχομένως να πει, ότι οι αυξήσεις που δόθηκαν στους μισθούς των γιατρών είναι ό,τι καλύτερο μπορεί να γίνει. Υπό τις παρούσες συνθήκες, το επιχείρημα είναι κατανοητό και δεν θα είχε σημαντικές αντιδράσεις. Τι θα έκαναν, δηλαδή, οι γιατροί; Κινητοποιήσεις, με οικονομικά μόνον αιτήματα; Η επιλογή αυτή θα οδηγούσε σε απώλεια της κοινωνικής στήριξης.
Αντί της τίμιας εξήγησης, όμως, το υπουργείο Υγείας επέλεξε το εξής - εκπληκτικά κουτοπόνηρο - σενάριο:
Στη συλλογική σύμβαση, που υπέγραψαν οι δύο πλευρές την 1η Δεκεμβρίου 2008, αναφερόταν ότι η ισχύς της είναι ετήσια (κάτι που υπάρχει σε όλες τις κλαδικές συμβάσεις) και πως κάθε χρόνο θα γίνεται νέα διαπραγμάτευση.
Μεταξύ των όσων μονόπλευρα ‘έκοψε’ το υπουργείο από τη σύμβαση, ήταν και η συγκεκριμένη διάταξη. Προσέξτε τι ακριβώς σημαίνει αυτό. Μετά από ένα χρόνο και ενώ η σύμβαση αυτή θα έχει λήξει, οι νοσοκομειακοί γιατροί δεν θα μπορούν να διεκδικήσουν αύξηση. Και αν το κάνουν, η τότε πολιτική ηγεσία θα τους δείξει τη συλλογική σύμβαση και θα τους πει: ‘Ορίστε τα ποσά που υπογράψατε πέρυσι. Στη σύμβαση δεν αναφέρεται ότι θα γίνονται κάθε χρόνο αυξήσεις’. Αν, δηλαδή, περάσει η συγκεκριμένη διάταξη, οι γιατροί θα έχουν δεχθεί (ακούσια) ότι θα εργάζονται διά βίου με τον μισθό που υπέγραψαν το σωτήριο έτος 2008!
Πώς να το χαρακτηρίσει κανείς; Τραγικό; Αστείο; Δραματικό; Πρωτόγνωρο; Όπως και να το πούμε, το σενάριο που επέλεξε η παρούσα πολιτική ηγεσία έχει τινάξει τα πάντα στον αέρα. Καθώς, εκτός των άλλων, υποτιμά τη νοημοσύνη όσων αφορά το υπό ψήφιση νομοσχέδιο. Τι φαντάστηκε, δηλαδή ο κ. Αβραμόπουλος; Ότι δεν θα το διάβαζε κανείς μέχρι την ψήφισή του;
Με την καιροσκοπική της πολιτική, η ηγεσία του υπουργείου Υγείας χάνει σε αξιοπιστία. Την κρίσιμη ώρα, πριν την υπογραφή της σύμβασης (στα τέλη Νοεμβρίου), είχε επιλέξει την εύκολη λύση να πει ‘ναι, σε όλα’. Τότε, ήταν ορατό το ενδεχόμενο να φύγει ο κ. Αβραμόπουλος από το υπουργείο Υγείας, ενόψει ανασχηματισμού.
Προσύμφωνο
Το πρόσκαιρο πολιτικό όφελος, οδήγησε στο αδιέξοδο. Ο ανασχηματισμός δεν έφερε τα αναμενόμενα και η εύκολη λύση του ‘ναι σε όλα’, οδήγησε στο δύσκολο δρόμο του ‘όχι απ΄ όλους’. Χωρίς να διαθέτει πλέον την εμπιστοσύνη ή την ανοχή που χρειάζεται κάθε στέλεχος, που ασκεί διοίκηση, ο κ. Αβραμόπουλος καλείται να κάνει μία ακόμη θητεία.
‘Ακόμη και μία πρόσληψη να υποσχεθεί, θα πρέπει να υπογράψει επί τόπου προσύμφωνο’, λένε χαρακτηριστικά άνθρωποι από το χώρο της Υγείας.
Και ενώ συμβαίνουν όλα αυτά τα κωμικοτραγικά, ο κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος αποφασίζει να ορθώσει το ανάστημά του στην κεντρική πολιτική σκηνή. Δημιουργήθηκε μείζον θέμα με τις δηλώσεις του, περί μη ύπαρξης εθνικού σχεδίου για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης.
Οι φιλοδοξίες του για ανάδειξη στην ηγεσία του κόμματός του είναι θεμιτές. Πρέπει, όμως, να συνοδεύονται από ικανότητα διαχείρισης μεγάλων θεμάτων. Άνθρωποι από το χώρο της Υγείας σχολιάζουν, με δηκτικό τρόπο, ότι δεν μπορείς να θες να λύσεις τα προβλήματα της χώρας, όταν δεν μπορείς να διαχειριστείς τα του υπουργείου σου…

http://www.iatronet.gr/newsarticle.asp?art_id=7524

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΓΙΑΤΡΩΝ ΤΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΕΡΥΘΡΟΣ ΣΤΑΥΡΟΣ 12/2/2009.

Έχουνε περάσει τρεις ημέρες από την κατάθεση του νομοσχεδίου στη βουλή και η κυβέρνηση και ο Υπουργός Υγείας εξακολουθούν να μας εμπαίζουν. Ο κ. Αβραμόπουλος εξακολουθεί να μην αναγνωρίζει την ίδια την υπογραφή που έβαλε στη συλλογική σύμβαση που μας υπέγραψε πριν δύο μήνες. Η συλλογική αυτή σύμβαση ήταν ένας συμβιβασμός από μεριάς μας που θα εξασφάλιζε το κατώτατο όριο των απαιτούμενων ΠΡΟΣΛΗΨΕΩΝ, ΑΥΞΗΣΕΩΝ αλλά και τη δυνατότητα επαναδιαπραγμάτευσης σε ένα χρόνο. Αυτά, τα θεωρούμε απαραίτητα όχι μόνο για εμάς, αλλά για τη στοιχειώδη επιβίωση του συστήματος υγείας της χώρας μας και για τη διατήρηση του ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΚΑΙ ΔΩΡΕΑΝ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ της.

Ήδη από την αρχή του μήνα διακηρύσσαμε, όπως και άλλα νοσοκομεία, πως αν το υπουργείο δεν τηρήσει τις δεσμεύσεις του, εμείς θα καταθέσουμε πρόγραμμα εφημεριών σύμφωνα με την κείμενη ευρωπαϊκή και εγχώρια νομοθεσία (2 εφημερίες οι ειδικευμένοι και 4 οι ειδικευόμενοι το μήνα) και το πράξαμε. Τα νοσοκομεία της χώρας αν εφαρμόσουν απλά τη νομοθεσία για το μέγιστο επιτρεπόμενο όριο εργασίας δε μπορούν να λειτουργήσουν μέχρι τα μέσα του μηνός, αναδεικνύοντας το έλλειμμα σε προσωπικό που τα μαστίζει.

Αυτό σημαίνει για τον Ερυθρό Σταυρό πως την Παρασκευή 13/2/2009 που έχει Γενική Εφημερία, δεν υπάρχουν στο πρόγραμμα ειδικευμένοι γιατροί από διάφορες ειδικότητες (Παθολογία, Νεφρολογία, Ακτινολογία, Αιμοδοσία, Μικροβιολογία κ.α.) για να εφημερεύσουν, με αποτέλεσμα η Γενική Εφημερία να κρίνεται επισφαλής και επικίνδυνη. Στις επόμενες ημέρες όλο και περισσότερες ειδικότητες θα μένουν χωρίς γιατρούς (πχ η ΜΕΘ σταματάει στις 14/2/2009!!!). Το γεγονός αυτό είναι γνωστό από την αρχή του Φεβρουαρίου και η ευθύνη για τα μέτρα που δεν έχουν παρθεί βαραίνει απόλυτα το Υπουργείο Υγείας και την κυβέρνηση.

Το επιστημονικό Συμβούλιο του Νοσοκομείου που συνεδρίασε στις 11/2 εγγράφως αναφέρει προς τη Διοίκηση του Νοσοκομείου πως << κρίνει ότι οι εφημερίες επισφαλείς και η προσπάθεια των γιατρών επικεντρώνεται στην διαφύλαξη της ασφάλειας των ήδη νοσηλευόμενων ασθενών. Κατόπιν τούτου παρακαλούμε να επισημάνεται όπου δει τους κινδύνους που προκύπτουν από τη συνέχιση της λειτουργίας του Νοσοκομείου με αυτές τις συνθήκες.>>

Σήμερα έγινε γνωστό πως το Υπουργείο αποφάσισε να κινήσει τη διαδικασία της ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΕΠΙΣΤΡΑΤΕΥΣΗΣ σε όσους γιατρούς εφαρμόζουν το νόμιμο δικαίωμά τους. Άλλωστε η κυβέρνηση μας έχει συνηθίσει σε στρατιωτικού τύπου λύσεις (βλ. Αγρότες ).

· Καταγγέλλουμε κάθε διαδικασία ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΕΠΙΣΤΡΑΤΕΥΣΗΣ και θα αντισταθούμε με όποιο μέσο έχουμε.

· Καλούμε την κυβέρνηση και το Υπουργείο Υγείας να αναλάβει την αυτονόητη ευθύνη του για την κάλυψη των υγειονομικών αναγκών και είτε να βγάλει το ΝΕΕΣ από τη Γενική Εφημερία της Παρασκευής, είτε να καταθέσει στη βουλή το κείμενο της συλλογικής σύμβασης που ο ίδιος ο υπουργός έχει υπογράψει