Κυριακή 1 Νοεμβρίου 2009

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ :Πληγή του ΕΣΥ οι μετατάξεις νοσηλευτών

Ενα ποσοστό 40 - 50% μεταπηδά σε άλλο πόστο δημιουργώντας τεράστια προβλήματα στα δημόσια νοσοκομεία
Της Ελενας Καρανατση

Καθεστώς βιομηχανίας εξυπηρέτησης χαρακτηρίζει τις μετατάξεις και τις αποσπάσεις νοσηλευτών πανελλαδικά, όχι μόνο από το ένα νοσοκομείο στο άλλο, αλλά και από τον νευραλγικό τομέα της νοσηλευτικής σε καθήκοντα τελείως αλλότρια από εκείνα για τα οποία προσελήφθησαν νοσηλευτές. Η κατάσταση αυτή είναι μία από τις βασικές ρίζες του κακού, δηλαδή της μεγάλης τρύπας που εμφανίζουν τα δημόσια νοσοκομεία σε νοσηλευτικό προσωπικό και τη βιώνουν με δραματικό τρόπο ασθενείς κα συγγενείς τους.

Αν και επισήμως οι συνδικαλιστές του ΕΣΥ υποστηρίζουν ότι στο σύνολο της χώρας οι αποσπάσεις και οι μετατάξεις νοσηλευτικού προσωπικού κινούνται περί το 20 - 25%, πληροφορίες της «Κ» από εγκυρότατες πηγές των πλέον αρμοδίων υπηρεσιών εμφανίζουν μία δραματική εικόνα, με ένα ποσοστό νοσηλευτών που κυμαίνεται στο 40 - 50% να μεταπηδούν (είτε αποσπώμενοι είτε με τη διαδικασία της μετάταξης) από το ένα νοσηλευτικό ίδρυμα στο άλλο ή να εγκαταλείπουν το έργο του νοσηλευτή για κάποια διοικητική θέση (γραμματειακή υποστήριξη κ. ά.).

Πρόβλημα υγείας

Ετσι, κατά τη διάρκεια της πενταετίας 2004 - 2009, οπότε και πραγματοποιήθηκαν περίπου 7.000 προσλήψεις νοσηλευτών με τη διαδικασία του ΑΣΕΠ (δηλαδή ως μόνιμο προσωπικό) εκτιμάται ότι περίπου 2.500 - 3.000 άτομα αποσπάστηκαν ή μετατάχθηκαν. Οι περισσότεροι νοσηλευτές ή βοηθοί νοσηλευτών που ζητούν να εργασθούν αλλού, επικαλούνται συχνά πρόβλημα υγείας και με «εσωτερικές συνεννοήσεις» πετυχαίνουν τον στόχο τους. Ο πραγματικός λόγος που οδηγεί τους νοσηλευτές σε φυγή είναι οι χαμηλές απολαβές σε συνδυασμό με τις δύσκολες συνθήκες εργασίας. «Το φαινόμενο είναι διαχρονικό. Ωστόσο, από τον Οκτώβριο του 2008 και μετά παρατηρήθηκε μαζική φυγή, με αποτέλεσμα να αναπτυχθεί ολόκληρη βιομηχανία μετατάξεων και αποσπάσεων», τονίζει στην «Κ» ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία), κ. Σταύρος Κουτσιουμπέλης.

Αφού εξυπηρετήθηκε ένας μεγάλος αριθμός εργαζομένων, το υπουργείο Υγείας (σ. σ.: προηγούμενη διοίκηση) διαπίστωσε το αδιέξοδο, καθώς είδε τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) να αποψιλώνονται από νοσηλευτές και εξέδωσε σχετική εγκύκλιο, για να «φρενάρει» το επόμενο κύμα εξόδου. Νέα εγκύκλιο με στόχο να παγώσουν μετατάξεις και αποσπάσεις νοσηλευτών εξέδωσε άμεσα και η νέα υπουργός Υγείας κ. Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου.

Σήμερα, οι κενές οργανικές θέσεις νοσηλευτών αγγίζουν τις 6.700 (πρόκειται για το 25 - 30% του συνόλου, αν και οι πραγματικές ανάγκες σε νοσηλευτικό προσωπικό αγγίζουν τους 15.000 εργαζομένους, σύμφωνα με τους συνδικαλιστές νοσηλευτές), ενώ ο αριθμός των ανέργων νοσηλευτών αγγίζει τους 6.000, σύμφωνα με στοιχεία της Ενωσης Νοσηλευτών Ελλάδας. «Τα προβλήματα μεγεθύνονται στα μεγάλα δημόσια νοσοκομεία της Αθήνας, αν σκεφτεί κανείς ότι π. χ. στον Ευαγγελισμό υπάρχουν 300 νοσηλευτές για 1.020 κλίνες», λέει στην «Κ» ο πρόεδρος της Ενωσης Νοσηλευτών Ελλάδας κ. Αρης Δάγλας.

Αποτέλεσμα της ανορθολογικής διαχείρισης του προσωπικού είναι να αιμορραγούν τα μεγάλα νοσοκομεία, όπως το Λαϊκό, ο Ευαγγελισμός, το Αττικόν, στα οποία καταγράφονται δραματικές ελλείψεις.

Τον περασμένο Ιούλιο (8/7/2009), η ΠΟΕΔΗΝ έστειλε έγγραφο στον τότε υπουργό Υγείας, κ. Δ. Αβραμόπουλο, στον οποίο κατήγγειλε ότι παρά τις εγκυκλίους που απαγορεύουν αποσπάσεις νοσηλευτικού προσωπικού σε καθήκοντα αλλότρια της ειδικότητάς τους παρατηρήθηκαν πολλές μετακινήσεις σε διάφορα μέρη της Ελλάδας. Ενδεικτικά, ο Σύλλογος Εργαζομένων του Γενικού Νοσοκομείου Κομοτηνής κατήγγειλε τη μετάταξη τριών νοσηλευτριών στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, σε διοικητικές θέσεις, ενώ στο νοσοκομείο Χαλκιδικής καταγγέλθηκε η απόσπαση τραυματιοφορέα σε βουλευτικό γραφείο της ίδιας περιφέρειας. Επίσης, καταγγέλθηκε απόσπαση μιας νοσηλεύτριας από το Κέντρο Υγείας Ηγουμενίτσας στη νομαρχία και άλλης νοσηλεύτριας σε γραφείο πρώην στελέχους του υπ. Οικονομικών. Μετατάξεις νοσηλευτικού προσωπικού στη διοικητική υπηρεσία του Δρομοκαΐτειου έγιναν κατά τα τελευταία πέντε χρόνια. Για ορισμένες από αυτές τις μετακινήσεις σε θέσεις γραμματειακής υποστήριξης παράλληλα με την άσκηση των νοσηλευτικών καθηκόντων παρενέβη το υπουργείο Υγείας και ζήτησε την ανάκλησή τους.

Εκμεταλλεύονται τον δημοσιοϋπαλληλικό κώδικα

Αρκετοί διορισμένοι στον νοσηλευτικό τομέα εκμεταλλεύονται τη δυνατότητα που τους παρέχει ο δημοσιοϋπαλληλικός κώδικας -πάντως τα συνδικαλιστικά όργανα έχουν ζητήσει να μην ισχύει αυτός ο κώδικας για τα νοσοκομεία- επιτρέποντάς τους να μετατάσσονται σε ομοιόβαθμες θέσεις παραϊατρικού αλλά και διοικητικού προσωπικού. «Αρκετοί διοικητές νοσοκομείων εγκρίνουν άτυπα μετακινήσεις νοσηλευτικού προσωπικού επικαλούμενοι την ανάγκη τους για διοικητική υποστήριξη», λέει στην «Κ» ο πρόεδρος της Ενωσης Νοσηλευτών Ελλάδας κ. Δάγλας. Επιπλέον, αρκετές από τις μετατάξεις και αποσπάσεις γίνονται παρατύπως πρόωρα, δηλαδή μόλις ένα εξάμηνο μετά τον διορισμό, ενώ προϋπόθεση αυτών των διαδικασιών είναι να έχει συμπληρώσει ο εργαζόμενος ήδη δύο χρόνια στο νοσηλευτικό τομέα, κατά τα οποία θεωρείται δόκιμος. Σύμφωνα με την τελευταία απογραφή προσωπικού του ΕΣΥ που πραγματοποιήθηκε το 2005, στα δημόσια νοσοκομεία υπηρετούν 580 μόνιμοι νοσηλευτές Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης και 18.000 Τεχνικής Εκπαίδευσης, ενώ 18.100 άτομα εργάζονται ως βοηθοί νοσηλευτών και είναι απόφοιτοι δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και 6.350 βοηθοί κατηγορίας ΥΕ (Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης). Επισημαίνεται ότι σχεδόν 1.000 - 1.200 άτομα του νοσηλευτικού κλάδου συνταξιοδοτούνται σε ετήσια βάση και περίπου 1.200 προσλαμβάνονται κάθε χρόνο. Επιπρόσθετα, από το σύνολο του προσωπικού των δημόσιων νοσοκομείων υπολογίζεται ότι περίπου 3.000 άτομα εργάζονται μέσω του προγράμματος Stage, ενώ 1.300 είναι συμβασιούχοι οκταμήνου. Το πρόβλημα του ελλείμματος επιτείνεται από το γεγονός ότι για κάθε θέση νοσηλευτή που μένει κενή δεν προκηρύσσεται αυτομάτως καινούργια.

ΠΕΘΑΝΕ ΑΙΦΝΙΔΙΑ Ο ΥΠΟΔΙΟΙΚΗΤΗΣ ΤΟΥ ΑΤΤΙΚΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΝΙΚΟΣ ΚΕΦΑΛΑΣ

Με λύπη πληροφορηθήκαμε τον αιφνίδιο θάνατο του υποδιοικητή του νοσοκομείου Νίκου Κεφάλα. Η Ναυαρχίδα αν και πολλές φορές στο πλαίσιο της κριτικής είχε έλθει σε αντίθεση μαζί του δεν μπορεί να μη παραδεχθεί ότι αντιμετώπισε τη κατάσταση πολλές φορές με διάθεση συνεργασίας και σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις είχε εκφράσει με απόλυτο τρόπο την υποστήριξη του στο δημόσιο σύστημα υγείας καθ’ ότι αντιμετώπιζε και ο ίδιος σοβαρά προβλήματα υγείας . Ο Νίκος Κεφάλας ήταν δικηγόρος και πατέρας δύο παιδιών.
Η Ναυαρχίδα εκφράζει τα ειλικρινά συλλυπητήρια της στη οικογένεια του Νίκου Κεφάλα .
Η κηδεία του θα γίνει αύριο Δευτέρα 2/11/2009 στο νεκροταφείο της Νέας Σμύρνης στις 3:30