Κυριακή 8 Νοεμβρίου 2009

Νοσεί απύρετο το 30-50%

07/11/2009 (ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ)

Της ΝΤΑΝΙ ΒΕΡΓΟΥ

Ενας στους δύο με νέα γρίπη δεν κάνει ποτέ πυρετό και από αυτούς κάποιοι υποφέρουν από γαστρεντερικά συμπτώματα εκτός από πολλά συμπτώματα της κοινής γρίπης.

Η επιστημονική δημοσίευση στο News Scientist έρχεται να διαψεύσει την κοινή πεποίθηση ότι αν δεν κάνει ο ασθενής πυρετό δεν έχει τη νέα γρίπη. «Τα συμπτώματα του νέου ιού της γρίπης Η1Ν1 άλλες φορές είναι ίδια με εκείνα της κοινής γρίπης κι άλλες διαφορετικά. Μπορεί εκτός από τα συνηθισμένα συμπτώματα να υποφέρετε από ναυτία, κράμπες στο στομάχι και διάρροια. Και πυρετό να μην ανεβάσετε ποτέ», γράφει ο εντατικολόγος Αναντ Κουμάρ, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Μανιτόμπα, στο News Scientist. Γιατί όμως έχει περάσει ότι ο πυρετός προδίδει αν έχει κανείς τη νέα γρίπη;

«Λόγω του ότι απέναντί μας έχουμε ένα νέο ιό, η ανάγνωσή του θέλει οπωσδήποτε προσοχή. Συνεχώς μαθαίνουμε», λέει στην «Ε» η πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Πανδημίας, καθηγήτρια Ελένη Γιαμαρέλλου. «Μέχρι στιγμής γνωρίζω ότι το 30% του πληθυσμού παγκοσμίως που έχει νοσήσει από τον νέο ιό δεν εμφάνισε πυρετό. Οσο για τα γαστρεντερικά συμπτώματα, εμφανίζονται συχνότερα στα παιδιά».

«Νέα μελέτη στο σύνολο των κρουσμάτων από εμφάνισης του νέου ιού έδειξε ότι το 50% των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων δεν έκανε ποτέ πυρετό», επισημαίνει η δημοσίευση του News Scientist. «Ακόμα και σοβαρές περιπτώσεις της νέας γρίπης, όπως μελετήθηκαν στη διάρκεια του 2009, δεν ανέβασαν πυρετό. Είναι ανησυχητικό πως το μήνυμα δεν πέρασε στο σύνολο των ανά τον κόσμο αρμόδιων πολιτειακών φορέων, των γιατρών, των νοσοκομείων, όσων παρακολουθούν τους ασθενείς με νέα γρίπη. Η γραμμή παραμένει: αν δεν έχεις πυρετό δεν έχεις τη νέα γρίπη».

«Αυτό είναι επικίνδυνο διότι αν δεν γνωρίζει κανείς πότε έχει τον νέο ιό της γρίπης Η1Ν1 δεν θα επαγρυπνήσει για τα σημάδια της βαριάς νόσησης: βραχεία αναπνοή, πόνο στο στήθος, μπλε χείλη», τονίζει ο Κουμάρ. «Τα άτομα με αυτά τα συμπτώματα πρέπει να ξεκινήσουν αμέσως αντιική θεραπεία ακόμα κι αν έχουν τα συμπτώματα για περισσότερα από δύο εικοσιτετράωρα και να τη λάβουν για τουλάχιστον πέντε ημέρες. Και με τα παραπάνω συμπτώματα μπορεί κανείς να δυσκολευτεί να του χορηγηθεί αντιική θεραπεία. Διότι τα τέστ έχουν αποδειχτεί αναξιόπιστα στην περίπτωση των σοβαρών κρουσμάτων, πιθανότατα διότι η μόλυνση από τον ιό είναι βαθιά στους πνεύμονες και όχι στον λαιμό. Στις περιπτώσεις αυτές ένα τέστ που δείχνει χαμηλό οξυγόνο στο αίμα μπορεί να υποψιάσει τον ειδικό και να τον οδηγήσει στη σωστή διάγνωση».

Η «Ε» αναζήτησε και παραθέτει τα δεδομένα γύρω από τον νέο ιό γρίπης Η1Ν1 όπως τα αναφέρει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, ο οποίος είναι το ανώτερο θεσμικά επιστημονικό όργανο διεθνώς που διαμορφώνει πολιτικές γύρω από την παρακολούθηση και την αντιμετώπιση κρίσεων υγείας:

Πρώιμες μορφές του ιού Η1Ν1 εντοπίστηκαν σε γουρούνια. Με τον καιρό ο ιός άλλαξε (μεταλλάχθηκε) και τώρα προσβάλλει ανθρώπους. Επειδή πρόκειται για ένα νέο ιό στον άνθρωπο, το ανθρώπινο ανοσοποιητικό σύστημα δεν καταφέρνει να πολεμήσει τον ιό επιτυχώς. Ως αποτέλεσμα έχει εξαπλωθεί με μεγάλη ταχύτητα στον πλανήτη.

Οι πιο πολλές διαγνώσεις του νέου ιού έχουν γίνει σε άτομα 5-24 ετών. Λίγα κρούσματα έχουν και κανένας θάνατος δεν έχει αναφερθεί σε άτομα άνω των 64 ετών.

Συμπτώματα

Ορισμένα συμπτώματα της νέας γρίπης, σύμφωνα με τον ΠΟΥ, μοιάζουν πολύ με εκείνα της κοινής γρίπης. Αλλα θυμίζουν γαστρεντερικούς ιούς.

Αν πιστεύετε ότι έχετε τη νέα γρίπη επικοινωνήστε με τον γιατρό σας. Επειδή ο ιός έχει εξαπλωθεί ευρέως οι περισσότεροι άνθρωποι δεν χρειάζεται να κάνουν τεστ. Ο γιατρός αποφασίζει να κάνει το τεστ όταν το άτομο ανήκει στις ευπαθείς ομάδες, άλλα ευπαθή άτομα ανήκουν στο περιβάλλον του ή το άτομο είναι πολύ άρρωστο. Στη διάρκεια της εξέτασης ο γιατρός κοιτά μέσα στο στόμα, τον λαιμό, τη μύτη και τα αυτιά, ακροάζεται τους πνεύμονες και διενεργεί ακτινογραφία θώρακα.

Τα περισσότερα άτομα με τον ιό Η1Ν1 δεν χρειάζονται αντιική θεραπεία ή ιατρική φροντίδα. Η πορεία της νόσου εξαρτάται από τη σοβαρότητα της μόλυνσης, την ηλικία και αν υπάρχουν άλλα νοσήματα. Οι έγκυοι, ειδικότερα εκείνες που διανύουν το δεύτερο και το τρίτο τρίμηνο, και οι νέοι έχουν περισσότερες πιθανότητες να κολλήσουν τον ιό Η1Ν1 καθώς και να ασθενήσουν βαριά από αυτόν. Τα υγιή άτομα άνω των 65 ετών έχουν το χαμηλότερο ρίσκο.

Οσες είναι έγκυοι, όσοι έχουν ή φροντίζουν μικρά παιδιά ή έχουν διαβήτη, καρδιακές νόσους, άσθμα, εμφύσημα πρέπει να αναζητήσουν τον γιατρό τους όταν αρρωστήσουν.

Οπως και η εποχική γρίπη, η νέα γρίπη επιβαρύνει τα υπάρχοντα νοσήματα. Μπορεί να οδηγήσει σε σημαντική επιδείνωσή τους.

Ασφάλεια εμβολίου

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, δεν μπορεί κανείς να νοσήσει με τον νέο ιό της γρίπης Η1Ν1 κάνοντας το εμβόλιο. Ωστόσο, κάποια άτομα ανεβάζουν πυρετό μία ή δύο ημέρες μετά τον εμβολιασμό. Το εμβόλιο είναι κατάλληλο για άτομα άνω των 6 μηνών. Μία δόση αρκεί για τις μη ευπαθείς ομάδες.

Οι παρενέργειες του εμβολίου μοιάζουν με εκείνες του εποχικού εμβολίου. Οι περισσότεροι δεν εμφανίζουν ανεπιθύμητες ενέργειες. Κάποια άτομα αναφέρουν πόνο στην περιοχή όπου έγινε το εμβόλιο και δέκατα.

Από τη στιγμή που το εποχικό εμβόλιο είναι ασφαλές για τις εγκύους και δεδομένου ότι για τη δημιουργία του νέου εμβολίου χρησιμοποιήθηκε η ίδια μεθοδολογία, το εμβόλιο της νέας γρίπης είναι ασφαλές, γράφει σε ανακοίνωσή του το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών των ΗΠΑ.

Οπως στην περίπτωση κάθε φαρμάκου ή εμβολίου, υπάρχει μια σπάνια πιθανότητα αλλεργικής αντίδρασης, αναστρέψιμης σε κάθε περίπτωση.

Μιλήστε στον γιατρό σας πριν λάβετε το εμβόλιο αν:

- Εχετε αλλεργία στα πουλερικά ή τα αβγά.

- Εχετε πυρετό ή νιώθετε άρρωστοι και δεν πρόκειται για απλό κρύωμα.

- Ο οργανισμός σας είχε στο παρελθόν αντιδράσει σε εμβόλιο. *