Δευτέρα 1 Μαρτίου 2010

Σφάξε με Αγαμ' να αγιάσω


" Συγκινούμαι ειλικρινά, όταν άνθρωποι του μόχθου με πιάνουν στο δρόμο και μου λένε «για την πατρίδα, και το μισθό μου να θυσιάσω». Είναι μια απτή απόδειξη του μεγαλείου του Ελληνικού λαού, που απαντά και στην ατέρμονη και άδικη δυσφήμισή του, τον τελευταίο καιρό".

Γεώργιος  Παπανδρέου, 1 Μάρτη  2010 
Τα έμαθες πατέρα του; άρχισε την υποτίμηση της νοημοσύνης μου

Σενάριο για πλήρη κατάργηση του 14ου, απειλείται και ο 13ος

01/03/2010
(ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ)


Την κόκκινη γραμμή του 14ου και του 13ου μισθού φαίνεται να περνάει η κυβέρνηση υπό την πίεση των Ευρωπαίων εταίρων που ζητούν σκληρότερα μέτρα για να δώσουν οικονομική βοήθεια.
Τα σενάρια που εξετάζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, με τον πρωθυπουργό να παίρνει την τελική απόφαση, αφορούν από κατάργηση ή περικοπή των δώρων, των επιδομάτων και των πρόσθετων παροχών.
Τα υπέρ και τα κατά κάθε σεναρίου, αλλά κυρίως το συνολικό ποσό εξοικονόμησης πόρων, διερευνήθηκαν στη χθεσινοβραδινή σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην οδό Νίκης υπό τον υπουργό Γιώργο Παπακωνσταντίνου και τον υφυπουργό Φίλιππο Σαχινίδη.
Στα υπό εξέταση σχέδια των επιτελών του υπουργείου Οικονομικών, που στοχεύουν στην άντληση περίπου 1 δισ. ευρώ από τους δημοσίους υπαλλήλους πλέον άλλων τόσων που αντλούνται από το πρώτο πακέτο (650 εκατ. εξοικονομούν από την περικοπή 10% των επιδομάτων), είναι:
1 Η πλήρης κατάργηση του 14ου μισθού, μετά το πάγωμα των αυξήσεων και την περικοπή των επιδομάτων του πρώτου συμπληρωματικού πακέτου. Πρόκειται για την πιο σκληρή εκδοχή, την οποία όμως επιμόνως ζητούν οι επιτηρητές (Ε.Ε., ΕΚΤ και ΔΝΤ) και κυρίως οι Γερμανοί, που παίζουν τον καθοριστικό ρόλο για την παροχή της οικονομικής βοήθειας.
2 Τη μερική κατάργηση του Δώρου Χριστουγέννων και Πάσχα, καθώς και του επιδόματος αδείας σε ποσοστά που φθάνουν μέχρι 50%. Το σενάριο αυτό που φαίνεται να απορρίπτεται από τους «σκληρούς» της Ευρωπαϊκής Ενωσης θεωρείται πιο «ήπιο» από ορισμένα στελέχη της κυβέρνησης εν συγκρίσει με το προηγούμενο της κατάργησης. Και σε αυτή την περίπτωση στόχος είναι η εξοικονόμηση 1 δισ. ευρώ.
3 Τη μικρότερη περικοπή των Δώρων Χριστουγέννων και Πάσχα, καθώς και του επιδόματος αδείας σε ποσοστό 20%. Το σενάριο αυτό συνδυάζεται με συνέχιση της περικοπής για τα επιδόματα και τις πρόσθετες παροχές σε ποσοστό 10% (όπως ΔΙΒΕΕΤ υπαλλήλων υπουργείου Οικονομικών) έως και 100% (έξοδα κίνησης).
4 Το δεύτερο συμπληρωματικό πακέτο συμπληρώνεται από το πάγωμα των αυξήσεων για το σύνολο των συνταξιούχων του Δημοσίου και όχι μόνο για όσους εισπράττουν άνω των 2.000 ευρώ, όπως αρχικά ανακοινώθηκε.
5 Την επέκταση της εισοδηματικής πολιτικής στον ιδιωτικό τομέα «εξ αντανακλάσεως», όπως χαρακτηριστικά έλεγε την περασμένη εβδομάδα κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών τονίζοντας πως είναι καθαρά θέμα ανταγωνιστικότητας.
6 Οι επεμβάσεις στα εισοδήματα των δημοσίων υπαλλήλων θα είναι μόνιμες και όχι μόνο για την τριετία που διαρκεί το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης, ενώ έχει ήδη αποφασιστεί ότι θα περάσουν στο Ενιαίο Μισθολόγιο, για το οποίο οι συζητήσεις ανοίγουν την άνοιξη.
7 Οι περικοπές για τους συνταξιούχους θα διαρκέσουν όλη την τριετία του ΠΣΑ, μέχρι και το 2012, διάστημα κατά το οποίο οι συντάξεις θα καθηλωθούν στα επίπεδα του 2008, καθώς ούτε πέρυσι είχαν δοθεί αυξήσεις.

«Επαχθής η κατάργηση του 14ου»

«Η μη καταβολή του 14ου μισθού είναι κάτι το πολύ επαχθές για τον ελληνικό λαό και η κυβέρνηση οφείλει να τον προασπίσει και είμαι βέβαιος ότι αυτό θα προσπαθήσει να κάνει», δήλωσε ο γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, Σωκράτης Ξυνίδης.
«Και δεν πρόκειται να επιτρέψουμε να οδηγηθεί η χώρα σε πτώχευση, παρότι κληθήκαμε να διαχειριστούμε μια κατάσταση η οποία μονόδρομα οδηγούσε εκεί, και δεν πρόκειται να αποκλίνουμε από τη βασική μας αρχή της υπηρέτησης, στο μέτρο του δυνατού, της κοινωνικής δικαιοσύνης», είπε σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε στο Κιλκίς.
ΕΛΕΝΗ ΚΩΣΤΑΡΕΛΟΥ

Εικόνες... Αϊτής στο «Αττικόν»

ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ
ΚΥΡΙΑΚH 28 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2010
Σελ.  38 ρεπορτάζ

http://www.protothema.gr/files/1/kyriakatikoPDF/2010/feb/262soma.pdf

Τετραγώνισε. . . τον κύκλο ! ! !

Έντονα τον απασχολούσε τον τελευταίο καιρό το πρόβλημα της έλλειψης προσωπικού.
Μιλάμε για τον πράσινο διευθυντή της Ιατρικής Υπηρεσίας του "ΑΤΤΙΚΟΝ" που έκατσε ώρες ατέλειωτες να σκέπτεται την λύση στο πρόβλημα και ξαφνικά σηκώθηκε ξαναμμένος από αυτοϊκανοποίηση και  φώναξε: ΕΥΡΗΚΑ ! να η μεγαλειώδης λύση και άρχισε να συντάσσει την επιστολή 
Αφού την ολοκλήρωσε στάθηκε μπροστά στον καθρέφτη αυτοθαυμάστηκε, έφτυσε το είδωλό του μην τυχόν και βασκαθεί και πήγε να κοιμηθεί με ήσυχη την συνείδησή του οτι προσέφερε την πλέον πρωτότυπη και ριζική λύση στο γνωστό ψιλοπροβληματάκι. της τραγικής έλλειψης Νοσηλευτών.
Ντροπή και για εκείνον που την έγραψε και για εκείνους που αναγκαστικά θα την διαβάσουν αφού τον επέλεξαν.

Μας λείπουν μόνο 15.000 νοσηλευτές

28/02/2010
(ΚΥΡ. ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ)


Περί τους 18.000 νοσηλευτές επιπλέον θα έπρεπε να είχαν σήμερα τα δημόσια νοσοκομεία εάν κανείς πρόσθετε τις υποσχέσεις του τέως υπουργού Υγείας Δημ. Αβραμόπουλου, ο οποίος με κάθε ευκαιρία δήλωνε ότι «σε λίγους μήνες 3.000 άτομα θα βρίσκονται στο ΕΣΥ».
Αντ'' αυτού στη χώρα μας ένας νοσηλευτής εξυπηρετεί από 45 μέχρι 50 άτομα! Και πώς να μην κυριαρχεί αυτή η αναλογία όταν -όπως λένε τα στοιχεία των συνδικαλιστών- εδώ και μία πενταετία δεν έχουν περάσει το κατώφλι του ΕΣΥ ούτε 1.000 νοσηλευτές. Αντίθετα κάθε χρόνο 1.500 παίρνουν το... δρόμο για τη σύνταξη.
Το ΕΣΥ κλυδωνίζεται καθημερινά εξαιτίας της έλλειψης αυτής αφού απαιτούνται τουλάχιστον 15.000 νοσηλευτές και άλλοι τόσοι βοηθοί ώστε να στελεχωθούν τα νοσοκομεία και να καλυφθούν οι πραγματικές ανάγκες. Ακόμη και η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου που μιλά για άμεσες προσλήψεις με την παράκαμψη των γραφειοκρατικών διαδικασιών του ΑΣΕΠ, πρέπει να γνωρίζει ότι και πάλι απαιτούνται κάποιοι μήνες για να πιάσει ένας νοσηλευτής δουλειά σε νοσοκομείο.
Η Ενωση Νοσηλευτών Ελλάδος μιλάει για τα δεθνή στάνταρ, σύμφωνα με τα οποία πρέπει ένας νοσηλευτής να φροντίζει 7 ασθενείς σε παθολογικό τμήμα, ποσοστό που για να προσεγγίσει η χώρα μας απαιτούνται αρκετές δεκαετίες ακόμη. «Ο μέσος όρος σε κάθε τμήμα είναι 9 αδελφές, οι οποίες μοιράζονται όλες τις βάρδιες, δηλαδή δύο το πρωί, δύο το απόγευμα και μία τη νύχτα μαζί με τα Σαββατοκύριακα», λέει ο Χρ. Κόνιαρης εργαζόμενος στο ΕΣΥ και μέλος του Δ.Σ. της ΑΔΕΔΥ.
Οι συνθήκες μοιάζουν καλύτερες στα επαρχιακά νοσοκομεία, όπου η αναλογία νοσηλευτών-ασθενών είναι καλύτερη -περίπου 1 νοσηλεύτρια για 20 άτομα- αλλά εκεί το πρόβλημα εστιάζεται στα πανεπιστημιακά νοσοκομεία τα οποία σηκώνουν όλο το φόρτο εργασίας.
Η πρόχειρη και όπως απεδείχθη μονιμότερη λύση δόθηκε μέσω των «αποκλειστικών» νοσοκόμων που κοστίζουν περισσότερο στο σύστημα απ'' ό,τι θα κόστιζαν οι πραγματικές προσλήψεις. Η περίπτωση του «Λαϊκού» είναι χαρακτηριστική, καθώς με τα ποσά που καταβάλλονται ετησίως για τις αποκλειστικές θα μπορούσαν να είχαν προσληφθεί μόνιμα 180 άτομα.
ΔΗΜΗΤΡΑ ΕΥΘΥΜΙΑΔΟΥ