Κυριακή 9 Μαΐου 2010

ΑΡΚΑΣ : Η ΣΥΜΩΝΙΑ ΕΙΝΑΙ ....ΣΥΜΦΩΝΙΑ

ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΑΒΑΣΗ ΠΡΕΒΕΖΑΣ

ΔΙΑΦΗΜΗΣΗ

ΤΟ ΚΡΑΧ ΤΟΥ 1929


ΠΗΓΗ ΙΣΟΠΟΕΔΟΤΕΣ

ΜΟΥΣΙΚΟ ΔΙΑΛΕΙΜΜΑ : Pink Floyd - The Wall

ΕΤΟΙΜΕΣ ΟΙ AΛΛΑΓΕΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΥΓΕΙΑΣ: ΣΕ ΚΑΛΟ ΔΡΟΜΟ Η ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ :Κλειστές» εκατοντάδες κλίνες σε νέα νοσοκομεία του ΕΣΥ Παραμένουν ανενεργές λόγω ελλείψεων σε προσωπικό και σε εξοπλισμό

Της Πεννυς Mπουλουτζα

Την ώρα που τα περισσότερα δημόσια νοσοκομεία λειτουργούν αγκομαχώντας υπό το βάρος των αναγκών του πληθυσμού για περίθαλψη, εκατοντάδες νοσηλευτικές κλίνες σε νέα νοσοκομεία του ΕΣΥ παραμένουν ανενεργές λόγω ελλείψεων σε προσωπικό και σε τεχνολογικό εξοπλισμό.

«Αγιοι Ανάργυροι»

Το πλέον χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το νέο γενικό ογκολογικό νοσοκομείο «Αγιοι Ανάργυροι», στο οποίο λειτουργούν μόνον οι 82 από τις 351 κλίνες που προβλέπονται στον οργανισμό λειτουργίας του. Η παραλαβή του νέου νοσοκομείου από την κατασκευάστρια εταιρεία (το παλαιό καταστράφηκε από τον σεισμό του 1999), ξεκίνησε πριν από δύο χρόνια και προς το παρόν λειτουργούν εντός των εγκαταστάσεών του, τρεις παθολογικές - ογκολογικές κλινικές, βιοπαθολογικό, ακτινοδιαγνωστικό και ακτινοθεραπευτικό τμήμα. Αντίθετα, οι κλινικές και τα τμήματα του Χειρουργικού τομέα, η αιματολογική κλινική και η Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, συνεχίζουν να «φιλοξενούνται» σε άλλα νοσοκομεία της Αττικής και δεν έχουν μεταφερθεί ακόμα εξαιτίας ελλείψεων σε εξοπλισμό – π. χ. μέχρι πρόσφατα δεν υπήρχαν εργαλεία για τα χειρουργεία... αλλά και προσωπικό.

Οπως δήλωσε στην «Κ» ο διευθυντής της Χειρουργικής Κλινικής του νοσοκομείου, κ. Αθανάσιος Νησιώτης, «το ακτινοδιαγνωστικό τμήμα υπολειτουργεί. Το ίδιο ισχύει και στο ακτινοθεραπευτικό, τη στιγμή μάλιστα που πανελλαδικά η αναμονή για ακτινοθεραπεία ξεπερνά τους δύο μήνες. Επιπλέον δεν έχει ξεκινήσει η λειτουργία των τεσσάρων θαλάμων θεραπευτικού ιωδίου, που διαθέτει το νοσοκομείο. Σε όλη τη χώρα υπάρχουν 31 σχετικοί θάλαμοι και η λίστα αναμονής για τη θεραπεία αυτή είναι 5 - 6 μήνες», επισημαίνει ο κ. Νησιώτης και προσθέτει, «η πλήρης ανάπτυξη του νοσοκομείου, θα σήμαινε μία μείωση της τάξης του 30% στις λίστες αναμονής ογκολογικών ασθενών για χειρουργικές επεμβάσεις και εξειδικευμένες θεραπείες».

Συγκεκριμένο επιχειρησιακό σχέδιο με στόχο τη λειτουργία τουλάχιστον 200 κλινών έως τον Αύγουστο, έχει εκπονήσει η νέα διοίκηση του νοσοκομείου Αγίων Αναργύρων. Οπως είπε στην «Κ» ο διοικητής κ. Δήμος Μπαρτζώκας, έως τις 20 Ιουνίου σχεδιάζεται η «επιστροφή» της χειρουργικής και ορθοπεδικής κλινικής και του αναισθησιολογικού τμήματος, καθώς και η έναρξη λειτουργίας Πανεπιστημιακής γενικής Χειρουργικής Κλινικής. Εως τις 30 Ιουνίου, θα εγκατασταθεί και Πανεπιστημιακή παθολογική κλινική (υπό τον καθηγητή κ. Γιώργο Σαρόγλου), ενώ θα τεθεί σε λειτουργία και το τμήμα Πυρηνικής Ιατρικής. Εως το τέλος Ιουλίου, εκτιμάται ότι θα «επιστρέψουν» η αιματολογική κλινική και η ΜΕΘ.

«Αττικόν»

«Κλειστές» κλίνες συνεχίζουν να υπάρχουν και στο Πανεπιστημιακό νοσοκομείο «Αττικόν» όπου λειτουργούν 645 από τις 735 κλίνες, και αυτές με σοβαρότατες ελλείψεις. Αυτή τη στιγμή, για να μπορούν να «βγουν» χωρίς προβλήματα οι βάρδιες του προσωπικού στα νοσηλευτικά τμήματα που ήδη λειτουργούν, απαιτούνται 150 νοσηλευτές. Παράλληλα, από τις 673 κλίνες του Πανεπιστημιακού νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης, 110 δεν έχουν αναπτυχθεί λόγω ελλείψεων προσωπικού. Στο νοσοκομείο Πύργου έχουν τεθεί σε λειτουργία 175 κλίνες από τις 280.

Την εκτίμηση ότι όχι μόνο δεν θα ανοίξουν νέα τμήματα, αλλά θα κλείσουν και αυτά που ήδη λειτουργούν λόγω συνταξιοδοτήσεων, έκανε στην «Κ» ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία, κ. Σταύρος Κουτσιουμπέλης. «Εκτιμάται μάλιστα ότι το επόμενο εξάμηνο θα θελήσουν να φύγουν από το ΕΣΥ 5.000 - 7.000 εργαζόμενοι με ώριμα συνταξιοδοτικά δικαιώματα».

Περιμένουν να ανοίξουν στις ΜΕΘ

Κλειστές παραμένουν 60 κλίνες εντατικής θεραπείας σε νοσοκομεία της χώρας εξαιτίας των ελλείψεων σε εξοπλισμό. Σύμφωνα με όσα είπε στην «Κ» ο πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Εντατικής Θεραπείας καθηγητής κ. Απόστολος Αρμαγανίδης, από τις αρχές του έτους έως σήμερα έχουν ανοίξει περίπου 80-90 κλίνες σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), με την πρόσληψη προσωπικού με συμβάσεις, ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται ο διαγωνισμός για την προμήθεια εξοπλισμού (αναπνευστήρες και μόνιτορ), προκειμένου να ανοίξουν και οι υπόλοιπες περίπου 60 κλίνες. Ο ίδιος ωστόσο, εκφράζει τον προβληματισμό του σχετικά με το εάν τα μέτρα λιτότητας θα επιτρέψουν την ανανέωση των συμβάσειων του προσωπικού των ΜΕΘ που άνοιξαν πρόσφατα. (σ. σ. οι περισσότερες συμβάσεις αναμένεται να λήξουν στο τέλος του έτους).

Daniel Cohn-Bendit στην Ευωβουλή για την Ελλάδα