Τρίτη 11 Μαΐου 2010

Το θράσος των θλιβερών


Μετά τις δηλώσεις του μέντορα Πεταλωτή που κατηγορεί τα κόμματα της αριστεράς ότι δεν σέβονται τους δημοκρατικούς θεσμούς, ήρθε η σειρά των τοπικών χειροκροτητών του εθνικού ξεπουλήματος στο "ΑΤΤΙΚΟΝ" να εξαπολύσουν τις ίδιες κατηγορίες εναντίον των εργαζομένων που δεν τους επέλεξαν να τους εκπροσωπήσουν.
Αυτοί που πέρυσι έπεσαν στην ανυποληψία των εργαζομένων για την αδράνεια τους και βρίσκονταν σε πλήρη δυσαρμονία με το κοινό αίσθημα των εργαζομένων και φυσικά βρήκαν «στέγη» στη «ζεστή αγκαλιά της προηγούμενης διοίκησης» για να «απολαύσουν» καμιά «θεσούλα» με επιπλέον άδεια και καμιά υπερωριούλα και να γλύφουν εκεί που έφτυναν χτες ελπίζοντας ότι θα γίνουν κάποια μέρα χαλίφης στη θέση του χαλίφη .
Αυτοί οι "τίμιοι" επαγγελματίες συνδικαλιστές που ξετσίπωτα ξεπούλησαν όλους εμάς , σήμερα με περισσό θράσος κατηγορούν αυτούς που αγωνίστηκαν και συνεχίζουν να αγωνίζονται για φασιστική νοοτροπία
Κατηγορούν αυτούς που προσπαθούν με πείσμα για την υλοποίηση των αποφάσεων των γενικών συνελεύσεων των εργαζομένων, ότι δεν ανήκουν σε κάποιο συγκεκριμένο κομματικό μηχανισμό "και είναι από την άκρα δεξιά έως την άκρα αριστερά" χωρίς να συνειδητοποιούν την έμμεση παραδοχή οτι αυτοί που κατηγορούν είναι ανεξάρτητοι, παρά την λάσπη περί εξαρτήσεων που έχουν βάλει στον ανεμιστήρα με επώνυμες είτε με ανώνυμες ανακοινώσεις κατά την προσφιλή τους μέθοδο.
Τέλος, οι συνεδριάσεις του Δ.Σ. του σωματείου είναι ανοικτές και μπορεί να τις παρακολουθήσει όποιος θέλει και είναι εκεί. Οι υπογράφοντες επαγγελματίες συνδικαλιστές είναι συνήθως απόντες τόσο από τις δραστηριότητες των εργαζομένων (γενικές συνελεύσεις, παραστάσεις στο υπουργείο, ΥΠΕ , κινητοποιήσεις) όσο και από τις συνεδριάσεις του Δ.Σ.
Κατά τα άλλα μια καλόπιστη κριτική αυτών που εργαζόμενοι απέρριψαν, θα μπορούσε να συμβάλει θετικά στη βελτίωση αυτών που με συντριπτική πλειοψηφία εμπιστεύθηκαν και επέλεξαν.

Υ.Γ. ΑΠΟΡΙΑ: Πώς γίνεται μέλος του Δ.Σ. να μην μπορεί καμία ημέρα της εβδομάδας να παρίσταται στις συνεδριάσεις του μετά τις 1:30μμ γιατί παίρνει τα εγγόνια του από το σχολείο (sic) αλλά να παίρνει ταυτόχρονα 30 ώρες υπερωρία ; Αιδώς Αργείοι ! ! !



Η εικαζόμενη βούληση τη λειοψηφιας

εικάζω <κάζω < εκός < εκω. Προέρχεται από το "εκός", το οποίο στα αρχαία ελληνικά σήμαινε όμοιος και ήταν μετοχή του αρχαιότερου ρήματοςεκω (μοιάζω). Η ρίζα είναι κοινή με της λέξης «εικόνα»
εικάζω
* υποθέτω και συμπεραίνω ότι κάτι είναι σωστό επί τη βάσει κάποιων στοιχείων, τα οποία όμως δεν είναι απολύτως επαρκή για να σχηματίσω άποψη με βεβαιότητα. Εχει λιγότερο θετική έννοια από το ρήμα συμπεραίνω, το οποίο υποδηλώνει ότι κάποιος έχει έστω και στοιχειώδη δεδομένα για να συνάγει συμπέρασμα.
Εικάζω ότι θα καταδικασθεί
Αυτά που έρχονται, κανείς εύκολα τα εικάζει, (Κ. Καβάφης)

Όσο το σύστημα και τα πολιτικά του επιτελεία (ΠΑΣΟΚ-ΛΑΟΣ-ΝΔ) θα εντείνουν τη προσπάθεια να στείλουν τον κόσμο της εργασίας της χώρας μας σε εργασιακές συνθήκες και μισθούς Κίνας ,Αφγανιστάν και Βουλγαρίας δηλαδή κάπου μεταξύ 17ου και 18ου αιώνα, όσο οι εργατικές και λαϊκές αντιστάσεις θα φουντώνουν και θα απειλούν να τους σαρώσουν, άλλο τόσο θα υποκύπτουνόλο και συχνότερα στον πειρασμό να γράφουν στις σόλες των παλαιών υποδημάτων τους και το σύνταγμα και τους νόμους και την έστω και λίαν κουτσουρεμένη αστική δημοκρατία μας. Εξ άλλου η αστική δημοκρατία τους και οι θεσμοί της δεν ήταν ποτέ και δεν είναι ο στόχος, δεν ήταν ποτέ και δεν είναι ο σκοπός, αλλά το μέσον για την επιβολή και άσκηση της εξουσίας τους .
Όταν το μέσον δεν βοηθά, τόσο το χειρότερο για το μέσον!

Για το κοινοβουλευτικό πραξικόπημα που έλαβε χώρα χθες παρακαλώ διαβάστεεδώ.
Είχε και συνέχεια όμως…
Κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης της Βουλής λοιπόν και ενώ υπήρχε σε εξέλιξη κίνηση των βουλευτών της αντιπολίτευσης να συγκεντρώσουν τον απαιτούμενο αριθμό των 15 υπογραφών για να υποβάλουν αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας , το οποίο μπορούσε να οδηγήσει στην αναβολή ψήφισης του χθεσινού νομοσχεδίου- που αφορούσε το τμήμα των μέτρων για τις περικοπές δώρων και επιδομάτων αδείας- και βεβαίως της τροποποίησης του ψηφισμένου νόμου, ο προεδρεύων εκείνη την ώρα αντιπρόεδρος της Βουλής . Γρ. Νιώτης έσπευσε να κλείσει άρον άρον τη συνεδρίαση και να ανακοινώσει την υπερψήφιση του νομοσχεδίου διά της «εικαζόμενηςβούλησης της πλειοψηφίας» !!!-(καθώς στην αίθουσα ήταν παρόντες ελάχιστοι κυβερνητικοί βουλευτές)

Καταλάβατε πως κυβερνάται η χώρα μας πλέον .
Δια της «εικαζόμενης βούλησης της πλειοψηφίας».Και είναι αλήθεια.
Ναι, διότι εικασία είναι ότι οι σημερινοί κυβερνώντες είναι πλειοψηφία Αφού με ένα ληστρικό και καλπονοθευτικό εκλογικό σύστημα όντας μειοψηφία στο λαό, απέκτησαν ισχυρή κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Και επειδή πολύ σύντομα ούτε αυτή θα μπορούν να έχουν έστω και με το υπάρχον καλπονοθευτικό σύστημα, ετοιμάζουν ένα νέο ακόμη πιο αντιδραστικό και καλπονοθευτικό νόμο.
Εικασία είναι και η Δημοκρατία τους και οι θεσμοί της , διότι όπως βλέπετε έχουν τέτοια ελαστικότητα που κάθε φορά επιμηκύνονται ή βραχύνονται αναλόγως των περιστάσεων.
Για να χωρούν και να επιτρέπουν γι αυτούς τα πάντα.

Μετά από αυτά, πόσο θλιβερός και γελοίος ακούγεται ο λόγος του Κυβερνητικού Εκπροσώπου Γ. Πεταλωτή που κατηγορεί τα κόμματα της αριστεράς ότι δεν σέβονται τους δημοκρατικούς θεσμούς!!!

Επιστολή στον προεδρο

Αθήνα, 03/05/2010

Προς: - Την Αυτού Εξοχότητα

Τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας

κον Κάρολο Παπούλια

ΘΕΜΑ: ¨ Διάσωση του Εθνικού Συστήματος Υγείας ¨

Εξοχότατε Κύριε Πρόεδρε της Ελληνικής Δημοκρατίας.

Μπροστά στην κρισιμότητα των στιγμών που καταγράφονται στη σύγχρονη ιστορία του Έθνους των Ελλήνων, επιτρέψτε μας να απευθυνθούμε στην Εξοχότητά σας καθ’ υπέρβαση του Πρωτοκόλλου με την ιδιότητα του Πρώτου τη τάξει Έλληνα Πολίτη, και παρακαλούμε όπως εκλάβετε το παρόν υπόμνημα, μόνον ως ένδειξη ευθύνης του Φορέα μας αλλά και του Νοσηλευτικού Κλάδου εν γένει, απέναντι στους θεσμούς της Πολιτείας και του Κράτους που υπηρετούμε.

Οι δημοσιονομικές εξελίξεις που θα καθορίσουν τις συνθήκες διαβίωσης των Ελλήνων για τα επόμενα χρόνια και η διατήρηση του Κοινωνικού Κράτους όχι μόνο ως κατάκτησης, αλλά ως ελάχιστης εγγύησης για τη διαφύλαξη του ¨κοινωνικού κεφαλαίου¨ του Έθνους, προϋποθέτουν ένα βιώσιμο Εθνικό Σύστημα Υγείας που σήμερα, δυστυχώς, αποδεκατίζεται.

Πολιτικές ευθύνες που δεν είναι του παρόντος να αποδοθούν, κατέστησαν το Εθνικό Σύστημα Υγείας αναποτελεσματικό. Απόδειξη, το γεγονός ότι οι Έλληνες καταβάλλουν τις μεγαλύτερες ιδιωτικές δαπάνες για την Υγεία παγκοσμίως. Σημαντικότερο όλων των προβλημάτων είναι, όπως θα έχετε ενημερωθεί, η υποστελέχωση και συγκεκριμένα οι τραγικές ελλείψεις Νοσηλευτικού Προσωπικού που καθιστούν αναποτελεσματικές τις Δημόσιες Επενδύσεις των τελευταίων χρόνων και ακυρώνουν στην πράξη τις όποιες προσπάθειες καταβάλλονται από τις Πολιτικές Ηγεσίες διαχρονικά.

Σήμερα, προστίθεται ένας ακόμα παράγων αποσταθεροποίησης του Συστήματος στο πλέγμα των προβλημάτων της υποστελέχωσης. Η μαζική συνταξιοδότηση Νοσηλευτών & Νοσηλευτριών, ύστερα από τις ανατροπές που προμηνύονται υπό το νέο Ασφαλιστικό καθεστώς, σε έναν Κλάδο που κατά 95% γυναικοκρατείται.

Αν δεν υπάρξει άμεση πολιτική παρέμβαση και θεσμική θωράκιση του Νοσηλευτικού Κλάδου, ο κίνδυνος της ολοκληρωτικής κατάρρευσης των Δημόσιων δομών παροχής υπηρεσιών Υγείας, είναι περισσότερο από προφανής. Οι όποιες προσλήψεις Νοσηλευτικού Προσωπικού έχουν δρομολογηθεί για το τρέχον έτος, ακόμα και αν πραγματοποιηθούν μετά το ¨πάγωμα¨ των προσλήψεων που η Κυβέρνηση εξαγγέλλει, έχουν ήδη υπερκεραστεί από τις αποχωρήσεις.

Ύστερα από διαβούλευση με την Πολιτική Ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, έχουν υποβληθεί σειρά προτάσεων σε όλα τα συναρμόδια Υπουργεία προκειμένου να θωρακιστεί θεσμικά ο Νοσηλευτικός Κλάδος, συναντώντας όμως τα γνωστά προσχώματα της γραφειοκρατίας και της Δημόσιας Διοίκησης.

Αρχής γενομένης από την άμεση, και κατ’ εξαίρεση για τον υπόλοιπο Δημόσιο Τομέα, υπαγωγή του Νοσηλευτικού Προσωπικού στα Βαρέα & Ανθυγιεινά Επαγγέλματα - το μοναδικό ίσως θεσμικό κίνητρο παραμονής στην ενεργό υπηρεσία που έχει απομείνει, αφού μισθολογικά πλέον το Δημόσιο αποτελεί αντικίνητρο για το Νοσηλευτικό Προσωπικό.

Με διπλό όφελος για το Κράτος, τόσο από την παραμονή στην υπηρεσία ενός σημαντικού αριθμού Νοσηλευτριών, που θα έχουν διασφαλίσει την κατά μια πενταετία νωρίτερα συνταξιοδότησή τους, όσο και από τις ασφαλιστικές εισφορές που θα κληθούν αναδρομικά να καταβάλλουν παρέχοντας ρευστότητα στο Ασφαλιστικό Ταμείο του Δημοσίου, ικανοποιείται ταυτόχρονα το περί κοινωνικής δικαιοσύνης αίσθημα ενός Κλάδου, του δεύτερου κατά κοινή ομολογία πυλώνα μετά τον Ιατρικό, που όλα αυτά τα χρόνια στηρίζει το Εθνικό Σύστημα Υγείας τη στιγμή που ο ίδιος, εκ βάθρων κλυδωνίζεται.

Εξοχότατε κύριε Πρόεδρε.

Από τη θέση που κατέχετε, και επικαλούμενοι την ανεκτίμητη πολιτική Σας εμπειρία και επιρροή, παρακαλούμε από ψυχής, να συνδράμετε στη διάσωση του Εθνικού Συστήματος Υγείας και του Κλάδου μας με όποιον τρόπο εσείς κρίνετε καταλληλότερο και αποτελεσματικότερο.

Για όλους εμάς, η προσφορά στον πάσχοντα συνάνθρωπο αποτελεί εκτός από βιοποριστικό μέσο, συνειδητή επιλογή και στάση ζωής. Η μία Νοσηλεύτρια που αντιστοιχεί σήμερα σε 40 ασθενείς στα νοσηλευτικά Τμήματα, καταβάλλει καθημερινά προσπάθεια, από το υστέρημα των σωματικών και ψυχικών της δυνάμεων. Αύριο, κατά παγκόσμια πρωτοτυπία, πιθανά δε θα υπάρχει ούτε αυτή…

Με απεριόριστο Σεβασμό & Εκτίμηση

Για την Εκτελεστική Επιτροπή της ΠΑ.Σ.Ο.ΝΟ.Π.

Ο Πρόεδρος Ο Γεν. Γραμματέας

Ιωάννης Καναβός Τηλέμαχος Πατηνέας

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΑ.Σ.Ο.ΝΟ.Π.

Αθήνα, 11/05/2010

Με αφορμή το Ασφαλιστικό νομοσχέδιο που κατατίθεται αυτή την εβδομάδα προς συζήτηση & ψήφιση στο Κοινοβούλιο, η Πανελλήνια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία Νοσηλευτικού Προσωπικού (ΠΑΣΟΝΟΠ) απέστειλε επιστολή στον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας κ.κ. Κάρολο Παπούλια αλλά και σε όλους τους Πολιτικούς Αρχηγούς, τους Βουλευτές όλων των κομμάτων αλλά και στους συναρμόδιους Υπουργούς αναφορικά με το δίκαιο αίτημα του Κλάδου μας για άμεση υπαγωγή στο θεσμό των Βαρέων & Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων.

Επισημαίνεται, ότι η τροποποίηση του Ασφαλιστικού χωρίς προηγούμενη μέριμνα για τη θεσμική θωράκιση του Νοσηλευτικού Κλάδου, επιτείνει ήδη δραματικά την υποστελέχωση των νοσοκομείων, καθώς οι όποιες προσλήψεις εξαγγέλλονται (χωρίς ακόμη να έχουν πραγματοποιηθεί), έχουν ήδη υπερκεραστεί από τις μαζικές συνταξιοδοτήσεις του τελευταίου τριμήνου λόγω των αλλαγών που προμηνύονται.

Καλούμε την Κυβέρνηση να αποδείξει στην πράξη πώς εννοεί την «κοινωνική δικαιοσύνη» αλλά και την πραγματική στήριξη του ΕΣΥ και των λειτουργών του, στην κρίσιμη αυτή χρονική συγκυρία.

Γραφείο Τύπου ΠΑΣΟΝΟΠ