Τετάρτη 2 Ιουνίου 2010

Υπουργικά ανέκδοτα

Τους βασικούς άξονες για την ανασυγκρότηση του ΕΣΥ παρουσίασε σήμερα η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου. Σύμφωνα με την υπουργό, το σχετικό νομοσχέδιο που έχει καταρτιστεί περιλαμβάνει τη θέσπιση της ολοήμερης λειτουργίας των νοσοκομείων ενώ δίνεται οκτάμηνη διωρία στους καθηγητές Ιατρικής, που εργάζονται στα δημόσια νοσοκομεία, να κλείσουν τα ιδιωτικά τους ιατρεία.

Η υπουργός είπε ότι θα είναι σε θέση να παρουσιάσει το νέο σχέδιο νόμου στους δημοσιογράφους σε δέκα μέρες από σήμερα.

«Τα νοσοκομεία θα λειτουργούν καθ΄όλη τη διάρκεια της ημέρας, σε πρώτη φάση με τους μόνιμους γιατρούς, οι οποίοι θα αμείβονται με υπερωρίες, ώστε με τον τρόπο αυτό να μπορούν να αυξήσουν και το εισόδημά τους», τόνισε σε σημερινή συνέντευξη Τύπου, η υπουργός. Σημείωσε, ακόμα πως θα υπάρχει αυστηρότατη εποπτεία των γιατρών σε ό,τι αφορά τα ωράρια εργασίας, χωρίς, ωστόσο, να διευκρινίσει πώς θα γίνει αυτό.

Για την πρωτοβάθμια φροντίδα, στην οποία δίνεται μεγάλη έμφαση, ανακοίνωσε ότι οι μονάδες του ΙΚΑ εντάσσονται στο ΕΣΥ. Θεσμοθετείται, επίσης, ειδικό Γραφείο του Πολίτη σε κάθε νοσοκομείο με την εποπτεία του διοικητή, στο οποίο θα καταγράφονται παράπονα και καταγγελίες όσων δεν έχουν μείνει ικανοποιημένοι από τη συμπεριφορά και τις υπηρεσίες Υγείας, που τους παρείχε το ΕΣΥ. Το συγκεκριμένο γραφείο θα συγκεντρώνει τις παρατηρήσεις αυτές, θα τις περνάει στο Υπουργείο και η υπουργός θα τις ανακοινώνει με τη μορφή στατιστικής μελέτης στη Βουλή.

Σύμφωνα με το ίδιο σχέδιο προωθείται η ηλεκτρονική συνταγογράφηση στο δεύτερο εξάμηνο του 2010, σε όλα τα δημόσια νοσοκομεία, σύμφωνα με οδηγίες, που θα δοθούν από τον ΕΟΦ.

Η υπουργός τόνισε επίσης ότι στις 30 Ιουλίου λήγει η διωρία και πως «είναι τελεσίδικη» για τις ιδιωτικές κλινικές άνω των εξήντα κλινών, οι οποίες θα πρέπει να έχουν το δικό τους φαρμακείο. Αν αυτό δεν συμβεί, θα πάψουν να συνεργάζονται με τα ταμεία.

Ο δεκάλογος στον οποίο βασίζεται το νέο νομοσχέδιο περιλαμβάνει τα εξής:

* Επίτευξη εθνικού σχεδίου για την πρόληψη και την προαγωγή της Υγείας.

* Προσβασιμότητα σε όλους στο ΕΣΥ, ώστε να εκλείψουν οι κοινωνικές ανισότητες, αλλά και οι ασθενείς της περιφέρειας να έχουν όσο το δυνατόν καλύτερες υπηρεσίες Υγείας.

* Βελτίωση της διοικητικής αποτελεσματικότητας του συστήματος με αναβάθμιση των δομών και του εξοπλισμού, ώστε να υπάρχει καλύτερη παροχή υπηρεσιών στους ασθενείς.

* Ορθολογική κατανομή και διαχείριση των πόρων του ΕΣΥ με διαφάνεια και ελέγχους παντού.

* Αναβάθμιση και ανάπτυξη του ανθρώπινου δυναμικού με κίνητρα, αξιοκρατία και επανεκπαίδευση.

*Νέα αρχιτεκτονική των δομών Υγείας, σύμφωνα με τον νέο υγειονομικό χάρτη, που προκύπτει από το πρόγραμμα «Καλλικράτης».

* Ολοκλήρωση του ΕΣΥ με ανάπτυξη και έμφαση στην πρωτοβάθμια φροντίδα Υγείας.

* Καθιέρωση και άσκηση αποτελεσματικών ελέγχων στην παροχή δημοσίων και ιδιωτικών υπηρεσιών Υγείας.

* Θεσμοθέτηση διαδικασιών κοινωνικής λογοδοσίας, όπως το Γραφείο του Πολίτη.

* Ενδυνάμωση του εθελοντισμού για την Υγεία και την Πρόνοια. Ο στόχος είναι να δημιουργηθεί σε κάθε νοσοκομείο, ή προνοιακό κέντρο, μητρώο εθελοντών, το οποίο θα παρέχει δωρεάν υπηρεσίες, ώστε, μεταξύ άλλων, να περιοριστούν οι πολλές Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, κάποιες από τις οποίες, όπως εκτιμούν φορείς στο υπουργείο Υγείας, δεν παρήγαγαν έργο.

Καταγγελία για πολιτική δίωξη συνδικαλίστριας, μέλος της Π.Γένοβα Νυστέρι στο νοσοκομείο Αγία Όλγα

Δυστυχώς οι εποχές «του αποφασίζουμε και διατάζουμε» δεν τελείωσαν ποτέ! Ένα μικρό πραξικόπημα συντελέσθηκε τη Δευτέρα 31/5 στο νοσοκομείο μας. Η διοίκηση με ιδιόχειρο σημείωμα τοποθέτησε-μετακίνησε υπάλληλους της διοικητικής υπηρεσίας. Θεωρούμε σαν Νυστέρι ότι αυτή η κίνηση σημαίνει δίωξη και τρομοκρατία κάποιων συναδέλφων. Επισημαίνουμε ότι είναι από τις πρώτες «κινήσεις» της νέας διοίκησης σε θέμα που έχει σχέση με το προσωπικό του νοσοκομείου μας.
Σαν συνδικαλιστική παράταξη πρωτοβουλία Νυστέρι- Γένοβα που εκπροσωπείται στο ΔΣ του συλλόγου εργαζόμενων καταγελούμε αυτή τη τοποθέτηση-μετακίνηση των συναδέλφων. Ξέρουμε ότι οι περισσότεροι συνάδελφοι δεν θέλουν να γίνουν οι μετακινήσεις αυτές και το ανέφεραν προσωπικά ή και εγγράφως στη διεύθυνση. Καταγγέλλουμε τη διοικητική αρχή του νοσοκομείου μας για αυταρχική συμπεριφορά. Δεν δέχτηκε στο γραφείο της τους συνάδελφους που ήθελαν να διαμαρτυρηθούν! Επισημαίνουμε στο κύριο Διοικητή ότι το γραφείο του είναι μέρος μιας δημόσιας υπηρεσίας και ανήκει στον Ελληνικό λαό και δεν μπορεί να έχει την πόρτα κλειστή! Αλλά και σαν πολιτικός εκπρόσωπος του υπουργείου θα πρέπει πρώτα να ακούει τη φωνή των εργαζομένων που είναι η ψυχή και το σώμα μιας τόσο σημαντικής υπηρεσίας όπως είναι ένα νοσοκομείο.
Θεωρούμε πιο συγκεκριμένα ότι μέσα από αυτές τις μετακινήσεις διώκεται πολιτικά η συναδέλφισσα Δέσποινα Τσατσούλη. Η συνάδελφος όλοι ξέρουμε ότι ήταν στο γραφείο προσωπικού και παει στο γραφείο διατροφής! Γνωστοποιούμε προς όλους ότι η συνάδελφος Τσατσούλη είναι Π.Ε έχει τελειώσει τη Πάντειο, τη σχολή Δημόσιας Διοίκησης και τη σχολή Δημόσιας Υγείας! Και ο διοικητής τη στέλνει σε θέση Δ.Ε!!! Αλήθεια γιατί τη τιμωρεί υποβιβάζοντας την; Ως γνωστό ο νέα διοίκηση έχει κάτι μήνες που έχει αναλάβει, πως έχει δημιουργήσει εικόνα για τους συναδέλφους; Άραγε τι συμφέροντα υπάρχουν πίσω από αυτή τη μετακίνηση; Εμείς σαν Νυστέρι το μόνο που καταλαβαίνουμε ότι υπάρχει από πίσω είναι το κομματικό κράτος της νέας διακυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ. Πέρα από τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού για διάλυση του κομματικού κράτους στη πράξη βλέπουμε ότι ισχύει το ανάποδο. Να βάλουν δηλαδή τους «δικούς» τους ανθρώπους.
Βέβαια η συγκεκριμένη συνάδελφος παρότι έχει όλα τα προσόντα να γίνει προϊστάμενη στο τμήμα προσωπικού ούτε η προηγούμενη διοίκηση ούτε η τωρινή δε σεβάστηκε τους Νόμους. Δηλαδή άμα είσαι αριστερή ή αριστερός δεν έχεις κανένα μέλλον σε αυτόν τον τόπο και όλα αυτά το 2010! Είναι γνωστό ότι η Δέσποινα Τσατσούλη είναι συνδικαλίστρια και μέλος της Γένοβα Νυστέρι, σίγουρα δεν προτιμούν ένα τέτοιο άνθρωπο στο να προΐσταται σε ένα τόσο νευραλγικό τμήμα όπως είναι του προσωπικού, καταλαβαίνουμε όλοι τους λόγους. Όλα αυτά ισχύουν και για ένα άλλο συνάδελφο από το ίδιο τμήμα.
Πιστεύουμε σαν Νυστέρι ότι όλα έγιναν για να στηριχτούν οι συγκεκριμένες διώξεις. Είναι δυνατόν μια από τις συναδέλφους που μετακινείται να πηγαίνει σε 3ο τμήμα μέσα σε λίγο χρονικό διάστημα! Είναι δυνατόν να μετακινούνται συναδέλφισσες από το ΚΕΕΛΠΝΟ που είχαν έρθει για τη γρίπη και φεύγουν τον Οκτώβριο να πηγαίνουν σε άσχετα τμήματα; Στηρίζουμε όλους τους συνάδελφους που νομίζουν ότι οι μετακινήσεις τους είναι άδικες και θα δώσουμε όλον τον εαυτό μας να σταματήσουμε την αδικία αυτή. H λύση είναι άμεσες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού ώστε να λειτουργήσει η υπηρεσία στο σύνολο της. Ζητούμε από το σωματείο να πάρει άμεσα θέση υπέρ των συνάδελφων και να πραγματοποιηθεί γενική συνέλευση! Πιστεύουμε ότι οι υπηρεσίες των νοσοκομείων θα πρέπει να λειτουργούν με ανθρωποκεντρικές λογικές και όχι με βάση το κομματικό και οικονομικό κέρδος, όπως άλλωστε λειτουργεί το σύστημα του καπιταλισμού τόσα χρόνια και όπως ξέρουμε όλοι χρεοκόπησε.
Νέα Ιωνία 1/6/2010

Το φεστιβάλ των ΑΝΑΙΡΕΣΕΩΝ



Το φετινό τριήμερο πολιτιστικό πρόγραμμα ξεκινά την Παρασκευή 4 Ιουνίου. Στην μία από τις 2 σκηνές, στις 22.00 θα εμφανιστούν οι Swing Shoes και η Sugahspank!. Swing, blues, gypsy jazz, bossa nova, rock, gospel και παραδοσιακά κομμάτια από μια μπάντα που κατέκτησε την Αθήνα τα 2 προηγούμενα χρόνια και ετοιμάζει το πρώτο της προσωπικό άλμπουμ με τίτλο Ladies and GentsHeres The Swing Shoes. Η συνεργασία τους με τη Sugahspank! για σειρά εμφανίσεων το 2009, ανέδειξε ακόμη περισσότερο τα στοιχεία των Swing Shoes. Η ίδια η Sugahspank! άλλωστε με την πολυεπίπεδη φωνητική της ικανότητα και την άνεση που έχει να κινείται μεταξύ διαφορετικών μουσικών ρευμάτων με αξιοζήλευτη επιτυχία, έκανε τους μουσικούς κύκλους να μιλάνε για αυτήν μετά την κυκλοφορία της The Incredible The Invisible το 2008, εντός και εκτός Ελλάδος. Θα απολαύσουμε και τους δύο για πάνω από 2 ώρες στη σκηνή των Αναιρέσεων, ενώ ταυτόχρονα η ομάδα Athens Lindy Hop θα δίνει το δικό της χρώμα στη συναυλία με τις χορευτικές της παρεμβάσεις.
Την ίδια ώρα, την Παρασκευή 4 Ιούνη στην μεγάλη σκηνή των Αναιρέσεων θα ανεβαίνει ο Γιάννης Χαρούλης και το συγκρότημα του. Από τις πιο ελπιδοφόρες νέες παρουσίες στη Ελληνική μουσική τα τελευταία χρόνια ο Γιάννης θα μας ταξιδέψει με τα τραγούδια του στο νησί του την Κρήτη και όχι μόνο και θα μας υποδεχτεί στον δικό του μουσικό κόσμο μέσα από την προσωπική του αναζήτηση στους στίχους, τις ερμηνείες και τις μουσικές ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών. Μία αναζήτηση που αποτυπώνεται στην μέχρι τώρα δισκογραφία του. Έχοντας στο συρτάρι του καινούργια τραγούδια και ετοιμάζοντας τον τρίτο προσωπικό του δίσκο που σύντομα θα κυκλοφορήσει , ο Γιάννης Χαρούλης κάνει τη δική του πρόταση, διασκευάζοντας από την αρχή τα τραγούδια της προσωπικής του δισκογραφίας αλλά και όσα αγάπησε, θα κάνει μια παράσταση όπου συναντιούνται ο «ηλεκτρισμός» με το λαούτο, τα παλιά με τα καινούργια και εμείς με εκείνον, τον τραγουδοποιό, ερμηνευτή, μουσικό Γιάννη Χαρούλη. Με το πέρας της συναυλίας του Γιάννη Χαρούλη θα ακολουθήσει μια ειδική μουσική παράσταση από το «Καπνισμένο τσουκάλι», ένα αφιέρωμα στο Ελληνικό κοινωνικό και πολιτικό τραγούδι του 20ου αιώνα.
Το Σάββατο 5 Ιούνη στην μεγάλη σκηνή, στις 21.30 το βράδυ, θα ανέβουν οι συντελεστές της Spinalonga Records «ζεσταίνοντας» το κοινό με επιλογές από το πλούσιο κατάλογο του ανεξάρτητου αθηναϊκού label, προετοιμάζοντας τον κόσμο για τη συναυλία των Illegal Operation και των Last Drive. Κύματα ροκ ηλεκτρισμού, garage και blues πρόκειται να ξεκινήσουν από τη σκηνή των Αναιρέσεων από δύο μπάντες που έχουν τιμήσει όσο λίγες την Ελληνική ροκ σκηνή. Οι Last Drive μετά την επανασύνδεση τους έχουν ξανακατακτήσει τους παλιούς τους οπαδούς και έχουν δημιουργήσει νέους. Η πρόσφατη επανακυκλοφορία του τελευταίου τους άλμπουμ Heavy Liquid, από την Inner-ear αυτή τη φορά, επιβεβαιώνει και την νέα τους πορεία. Από την άλλη οι Illegal Operation με καινούργιο υλικό στις αποσκευές τους και κομμάτια από τις προηγούμενες δουλειές τους θα παρουσιάσουν αυτό το κράμα από rock n roll, blues, folk, funk και τις επιρροές τους από τον Tom Waits και το Nick Cave που έχουν καταφέρει να συνθέσουν. Μετά το τέλος του live, θα ακολουθήσει ένα after party από τη Spinalonga records.
Στη λαϊκή βραδιά του Σαββάτου, φέτος έχουμε τη τιμή να φιλοξενούμε δύο από τις σημαντικότερες παρουσίες του Ελληνικού τραγουδιού: τον συνθέτη και κορυφαίο σολίστα σε μπουζούκι, λαούτο και ταμπουρά Χρήστο Κωνσταντίνου και την ορχήστρα του, μαζί με την Λιζέτα Καλημέρη, μια από τις πιο καλές ερμηνεύτριες του λαϊκού και έντεχνου τραγουδιού, με αξιοπρεπή και ουσιαστική πορεία όλα αυτά τα χρόνια.
Την Τρίτη μέρα του φεστιβάλ, Κυριακή 6 Ιούνη, στις 22.00 στο χώρο της μικρής σκηνής, θα ανέβει το επίκαιρο θεατρικό έργο «Δεν πληρώνω, δεν πληρώνω» του Ντάριο Φο, σε σκηνοθεσία Παναγιώτη Σπυλιόπουλου από τη Θεατρική ομάδα Μεγαλόπολης.
Στις 21.30 στη μεγάλη σκηνή των ΑΝΑΙΡΕΣΕΩΝ ο Θάνος Μικρούτσικος, τα Υπόγεια Ρεύματα και ο Γιάννης Κούτρας θα κλείσουν με τον καλύτερο τρόπο τις φετινές εκδηλώσεις. Με αφορμή τη συμπλήρωση ενός χρόνου από την μουσική συνάντηση και την επιτυχημένη περιοδεία τους σε όλη την Ελλάδα, ολοκληρώνουν την παρουσίαση της παράστασης «Τους έχω βαρεθεί!...» στις ΑΝΑΙΡΕΣΕΙΣ. Πρόκειται για μια ιδιαίτερη παράσταση, όπου το γνωστό συγκρότημα «Υπόγεια Ρεύματα» διασκευάζει και ερμηνεύει με το δικό του τρόπο, σε σύγχρονους μουσικούς δρόμους, 25 τραγούδια με πολιτικό-κοινωνικό περιεχόμενο, από το ευρύ ρεπερτόριο του Θάνου Μικρούτσικου, πάνω στους στίχους μεγάλων ποιητών (Β. Μαγιακόφσκι, Ν. Χιχμέτ, Μπ. Μπρεχτ, Γ. Ρίτσος, Α. Αλκαίος, Μ. Ελευθερίου, Μ. Αναγνωστάκης, Φρ. Βιγιόν, Κ. Τριπολίτης, Ν. Καββαδίας, Β. Μπίρμαν κ.ά.). Ο Θάνος Μικρούτσικος θα είναι εκεί και παίζοντας πιάνο, ολοκληρώνει και δυναμώνει τη φωνή του σχήματος, ενώ συνταξιδιώτης τους θα είναι και ο σπουδαίος τραγουδιστής Γιάννης Κούτρας, που θα ερμηνεύσει αποσπάσματα από το μουσικό έργο «Σταυρός του Νότου», του Θάνου Μικρούτσικου, ενός έργου που έχει σημαδέψει τρεις ολόκληρες γενιές, σε ποίηση Νίκου Καββαδία, του οποίου φέτος γιορτάζουμε τα 100 χρόνια από τη γέννησή του.
.
Όλα αυτά με είσοδο-ενίσχυση 5 €, παρόλο που είναι πολύ δύσκολο για ένα ανεξάρτητο φεστιβάλ, που ως γνωστό δεν στηρίζεται ούτε σε πολιτικές – κομματικές, ούτε σε επιχειρηματικές χορηγίες και χρηματοδοτήσεις. Ωστόσο έχοντας πάντα ως κριτήριο τις ανάγκες της νεολαίας, διατηρούμε αυτό το συμβολικό εισιτήριο-ενίσχυση

Τους κόλλησε στον τοίχο