Σάββατο 19 Ιουνίου 2010

ΚΛΕΙΝΕΙ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ Η ΕΦΗΜΕΡΙΑ ΤΟΥ ΑΤΤΙΚΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ

ΑΚΟΜΗ ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΚΛΕΙΣΤΗ ΛΟΓΩ ΕΠΙΣΧΕΣΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ Η ΕΦΗΜΕΡΙΑ ΤΟΥ ΑΤΤΙΚΟΥ

ΑΥΓΗ : Αλ. Τσίπρας: Σε πλήρη, και εκ των έσω, ιδιωτικοποίηση το ΕΣΥ


Τον κίνδυνο να κλείσουν ακόμα και δημόσια νοσοκομεία, όπως έγινε στη Ρουμανία, επεσήμανε ο Αλέξης Τσίπρας καταγγέλλοντας χθες στη Βουλή την εκ των έσω ιδιωτικοποίηση του ΕΣΥ. Ομαλοποιούμε την κατάσταση, απάντησε η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου σημειώνοντας ότι με τη ρύθμιση των χρεών που πρότεινε η κυβέρνηση επιτυγχάνεται έκπτωση 15%, που είναι η μεγαλύτερη έκπτωση που έχει ληφθεί ποτέ.
"Αυτό που ονομάζεται ομαλοποίηση είναι μια κατάσταση η οποία παραμένει δυσχερής και τραγική. Και πολύ φοβάμαι ότι αυτό που ζήσαμε τις προηγούμενες μέρες δεν ήταν μια εικόνα συγκυριακή, αλλά μια εικόνα από το μέλλον" της απάντησε ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ σημειώνοντας ότι "ζήσαμε καταστάσεις που οι Έλληνες 'Γιατροί του Κόσμου' βίωναν στις ανθρωπιστικές αποστολές που έκαναν και κάνουν σε χώρες εμπόλεμης ζώνης ή σε χώρες Τρίτου Κόσμου". Υπογράμμισε δε την "εκβιαστική τακτική" όσων έκαναν και κάνουν πάρτι με το δημόσιο χρήμα και υπενθύμισε ότι η κυβέρνηση εναντίον ναυτεργατών ή εκπαιδευτικών στέλνει εισαγγελείς και κινεί διαδικασίες επίταξης, αλλά στους προμηθευτές "κάνει τα χατίρια".

Έπρεπε να ρυθμίσουμε το χρέος γιατί το ΕΣΥ δεν μπορεί να είναι υπό ομηρεία, απάντησε η υπουργός Υγείας, υπενθυμίζοντας ότι το χρέος των 6,2 δισ. δημιουργήθηκε επί κυβέρνησης Ν.Δ. από το 2005, έως τον Σεπτέμβριο του 2009 και ότι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ έδωσε το 2009 1,2 δισ. ευρώ. Βέβαια παραδέχθηκε ότι υπήρξε εκβιασμός και τεχνητή έλλειψη από τους προμηθευτές.
Θα κλείσουν νοσοκομεία, όπως στη Ρουμανία

"Δεν είναι μονάχα το θέμα των προμηθειών, καταρρέει το ΕΣΥ" τόνισε ο Αλ. Τσίπρας και προειδοποίησε ότι μετά τη σίτιση και την φύλαξη "σε λίγο καιρό ακόμη και εργαστήρια θα περνάνε σε ιδιώτες. Ιδιωτικοποιείτε από τα μέσα το Εθνικό Σύστημα Υγείας και πολύ φοβάμαι -γι' αυτό μιλάω για εικόνα από το μέλλον- ότι θα ζήσουμε καταστάσεις αντίστοιχες αυτών της Ρουμανίας, που έκλεισαν δημόσια νοσοκομεία".

Ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι στο Λαϊκό Νοσοκομείο, σε μια παθολογική κλινική 50 κλινών, που όταν εφημερεύει, έχει και 20 ράντζα, είναι 3 νοσηλεύτριες και υπογράμμισε την πολιτική απαξίωσης της δημόσιας υγείας που γίνεται εδώ και χρόνια απʼ όλες τις κυβερνήσεις. Υπενθύμισε τις προεκλογικές εξαγγελίες του ΠΑΣΟΚ για εθνική φαρμακοβιομηχανία, εθνική φαρμακαποθήκη, 3.000 προσλήψεις, 70 κλίνες σε ΜΕΘ, προγράμματα αποασυλοποίησης.

Η υπουργός απάντησε ότι "στην πράξη στηρίζουμε το ΕΣΥ" και ανέφερε ότι είναι σε τελικό στάδιο η πρόσληψη 3.103 νοσηλευτών, έχουν προσληφθεί 300 γιατροί και θα προσληφθούν άλλοι 2.000. Για τις ΜΕΘ είπε ότι λειτουργούν 83 από τις 150 κλίνες που είχαν τεθεί ως στόχος, ότι προσλήφθηκαν 450 νοσηλευτές και προκηρύσσονται 84 θέσεις γιατρών.
Προασπίζεται το συμφέρον των δανειστών, όχι το δημόσιο συμφέρον
"Υπάρχουν ορισμένοι τομείς όπως η υγεία, η παιδεία, η πρόνοια που είναι αναγκαίο να είναι δημόσιοι ακόμη και αν είναι ζημιογόνοι" τόνισε ο Αλ. Τσίπρας και κατέληξε ότι "η κυβέρνηση δεν είναι σε θέση να προασπιστεί το δημόσιο συμφέρον. Το μόνο συμφέρον που με επάρκεια προασπίζεστε είναι το συμφέρον των δανειστών".
(κλικ στο τίτλο της ανάρτησης για το πλήρες δημοσίευμα)

ΑΠΟ ΤΟ "ΠΟΝΤΙΚΙ"