Δευτέρα 23 Αυγούστου 2010

ΑΥΓΗ : Φ.Κουβέλης: Άνοιγμα προς ΠΑΣΟΚ, επίθεση προς ΣΥΝ




Αποφασιστικά βήματα για τη συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ στις αυτοδιοικητικές εκλογές έκανε αυτή την εβδομάδα ο πρόεδρος της "Δημοκρατικής Αριστεράς" Φώτης Κουβέλης, ανοίγοντας μάλιστα και το ενδεχόμενο συνεργασίας στη Βουλή αν μετά τις εκλογές το ΠΑΣΟΚ δεν έχει αυτοδυναμία. Στην πρόσκληση για συνεργασία στις δημοτικές εκλογές ανταποκρίθηκε αμέσως το ΠΑΣΟΚ, εντάσσοντάς τις μάλιστα στη στρατηγική της ενότητας της κεντροαριστεράς. Το άνοιγμα Κουβέλη προς το ΠΑΣΟΚ, που είχε προετοιμαστεί με τη θέση ότι το Μνημόνιο δεν πρέπει να απασχολήσει την εκλογική αναμέτρηση του Νοεμβρίου, συνδυάστηκε και με επίθεση κατά του ΣΥΝ για "αριστερότροπο λαϊκισμό".

Σε συνέντευξή του την Παρασκευή στο Μega ο Φ. Κουβέλης είπε ότι "χρειάζονται αυτοδιοικητικές συσπειρώσεις για ν' αλλάξουν τα πράγματα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη", προσθέτοντας ότι "αν υπάρξει υπερ-κομματική επιλογή κι όχι κομματικός υποψήφιος, βεβαίως θα τον στηρίξουμε". Μάλιστα φάνηκε να επεκτείνει το εύρος αυτής της προτεινόμενης συνεργασίας λέγοντας ότι "αν στις επόμενες βουλευτικές εκλογές δεν προκύψει αυτοδυναμία, μπορεί να το σκεφτούμε να συνεργαστούμε στη διακυβέρνηση του τόπου".

Την Τετάρτη, σε συνέντευξή του στο ΚΑΝΑΛΙ 1, ο πρόεδρος της Δ.Α. τόνισε ότι "η τοπική αυτοδιοίκηση δεν είναι το κατάλληλο πεδίο για την καταγραφή κομματικών δυνάμεων και κομματικών συσχετισμών", προσθέτοντας ότι "δεν μπορεί να κυριαρχεί μια συσπείρωση εναντίον του Μνημονίου" και απηύθυνε πρόσκληση στο ΠΑΣΟΚ και τους Οικολόγους Πράσινους.

Στην πρόσκληση του Φ. Κουβέλη ανταποκρίθηκε ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ, Στ. Ξυνίδης, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η κυβέρνηση βλέπει θετικά την πρόταση του Κουβέλη για συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ και τους Οικολόγους Πράσινους, με τη στήριξη ενός "υπερκομματικού" πρόσωπου. Ειδικότερα, ο κ. Ξυνίδης δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο, λέγοντας ότι αυτού του είδους η αντίληψη για συγκρότηση συναινέσεων με την κεντροαριστερά, και "μάλιστα πολύ περισσότερο στις αυτοδιοικητικές εκλογές", είναι μέσα στη λογική και στη φιλοσοφία που έχει εκφράσει και ο Γ. Παπανδρέου και το ΠΑΣΟΚ.

Σύμφωνα με δημοσίευμα, είναι πιθανό να προταθεί κοινός υποψήφιος για τη δημαρχία της Αθήνας ο Συνήγορος του Πολίτη, Γιώργος Καμίνης. Στο δημόσιο πεδίο, την προηγούμενη εβδομάδα, ο Φ. Κουβέλης είχε προτείνει για τη δημαρχία της Αθήνας την Ά. Φιλίνη και για την Περιφέρεια Αττικής τον Γρ. Ψαριανό.

Το άνοιγμα Κουβέλη προς το ΠΑΣΟΚ συνδυάστηκε με επίθεση προς τον ΣΥΝ. Συγκεκριμένα, ο Φ. Κουβέλης είπε ότι ο ΣΥΝ "έχει ολισθήσει σε αριστερότροπο λαϊκισμό και στείρο καταγγελτισμό", ισχυριζόμενος ότι "απουσιάζουν οι προτάσεις". Επανέλαβε ότι "χρειάζεται η αριστερά της ευθύνης, της υπευθυνότητας", προφανώς εννοώντας το άνοιγμα στο ΠΑΣΟΚ.

κλικ στο τίτλο της ανάρτησης για το πλήρες δημοσίευμα κλικ ΕΔΩ αν ...ψάχνετε υπουργικό κοστούμι !