Πέμπτη 23 Σεπτεμβρίου 2010

«Τροπαιούχος» από το... εξωτερικό


thumb

Του Δημήτρη Μυ

Ολοκληρώνει αύριο και επιστρέφει στην Αθήνα, «τροπαιούχος» ο πρωθυπουργός από τις ΗΠΑ. Στην ομιλία του στη ΓΣ του ΟΗΕ εμφανίστηκε «μέγιστος» να έχει κάνει το καθήκον του για την επίλυση των προβλημάτων της χώρας του (μας) και να προσφέρει ιδέες για την αντιμετώπιση των παγκόσμιων προβλημάτων. Ο πρωθυπουργός, πράγματι, «γράφει» στο εξωτερικό. Εντός έχει...κάποιες δυσκολίες με τις οποίες θα πρέπει να ασχοληθεί επιστρέφοντας.

Πρόκειται, ωστόσο, για δυσκολίες οι οποίες προκύπτουν από την πολιτική του επιλογή να ικανοποιεί και να εισπράττει το χειροκρότημα των συνομιλητών του στο εξωτερικό, ειδικά των Αμερικανών...

Γιατί είναι καταγοητευμένοι μαζί του οι Αμερικανοί δεν είναι δύσκολο να το αντιληφθεί κανείς. Ήδη έχει αμερικανοποιήσει απόλυτα το σύστημα υγείας, την παιδεία, τις εργασιακές σχέσεις. Μετατρέπει την Ελλάδα σε παράδεισο για τους fast track «επενδυτές». Όποιος γουστάρει, μπορεί να απολύει χωρίς αποζημιώσεις, να απασχολεί όποιον θέλει, όποτε θέλει και για όσο θέλει τους... δουλοπάροικούς του. Μπορεί να χτίζει, να γκρεμίζει, να μπαζώνει, χωρίς να δίνει λογαριασμό στις χρονοβόρες δικαστικές διαδικασίες, τις ενστάσεις, τις natura. Αυτή η «χώρα –παράδεισος» , χωρίς πολλές κουβέντες ικανοποίησε το αμερικανικό αίτημα για φρενάρισμα των ρωσικών ενεργειακών σχεδίων και συνδέθηκε ταχύτατα με τον ισραηλινό στρατιωτικό βραχίονα. Αυτή η κυβέρνηση θα φροντίσει να ικανοποιηθεί η αμερικανική απαίτηση για την ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ μέχρι τον ερχόμενο Δεκέμβρη υιοθετώντας μια ευρύτερη αντίληψη γύρω από το θέμα της ονομασίας.

Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι , όπως ακούγεται, η Αμερικανική Τράπεζα (BOA) επαναδραστηριοποιείται έντονα στην Αθήνα, νοικιάζοντας μάλιστα κτίριο απέναντι από την αμερικανική πρεσβεία, προκειμένου να συμμετάσχει στο μεγάλο φαγοπότι της εκποίησης της δημόσιας περιουσίας η οποία ξεκινά....

Είναι λοιπόν, προφανές, γιατί ο Γιώργος Παπανδρέου, αποσπά το ζεστό χειροκρότημα των «αγορών». Το ίδιο προφανές είναι, ότι αυτό το ξένο χειροκρότημα θα του κοστίσει σε ψήφους εντός. Όμως αυτό είναι μια άλλη ιστορία, καθώς φαίνεται ότι ο Γιώργος Παπανδρέου, «παίζει» για άλλο κοινό....

http://www.topontiki.gr/

«από τον Οκτώβριο η επιτήρηση της τρόικας θα κοιτάει προς το υπουργείο Υγείας»..

Α. Λοβέρδος προς διοικητές: Απομακρύνετε τους επίορκους γιατρούς ακόμα και χωρίς αποδείξεις

Loverdos

της Δήμητρας Ευθυμιάδου

Την ελευθερία να απομακρύνουν ακόμα και γιατρούς από τη θέση τους προσωρινά, έστω και αν δεν έχουν αποδείξεις αλλά μόνο απλές ενδείξεις για υπερσυνταγογράφηση, μίζες από υλικά., κ. λπ. έδωσε σήμερα ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος στους διοικητές των νοσοκομείων, σε ευρεία σύσκεψη που πραγματοποίησε με τους διοικητές των νοσοκομείων της Αττικής.

«Σήμερα, είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός, δε χρειάζονται αποδείξεις αλλά απλές ενδείξεις ώστε ένας διοικητής να απομακρύνει ένα χειρουργό από τα χειρουργεία για π. χ. 3 μήνες αν διαπιστώσει ότι κάτι δεν πάει καλά. Το ίδιο θα ισχύσει και για όσους υπερσυνταγογραφούν ή παραγγέλνουν υπερβολικά μεγάλο αριθμό μοσχευμάτων που δε χρειάζονται.

Κατά τ άλλα ζήτησε να μειωθούν άμεσα οι δαπάνες τόσο για τις προμήθειες όσο και από τις εφημερίες, διότι όπως είπε χαρακτηριστικά «να μη φθάσω σε λίγες εβδομάδες να χτυπήσω το καμπανάκι του συναγερμού».

Οι στόχοι των διοικητών των νοσοκομείων

Γενικότερα ο υπουργός Υγείας έθεσε ορισμένους βασικούς στόχους στους διοικητές των νοσοκομείων:

  • Να βεβαιώσουν έως την ερχόμενη Παρασκευή 1η Οκτωβρίου τις οφειλές των ασφαλιστικών ταμείων προς τα νοσοκομεία
  • Να αρχίσουν να εισπράττουν από τα ασφαλιστικά ταμεία
  • Να καταθέσουν ολοκληρωμένους προυπολογισμούς για το 2011
  • Να εξοφλήσουν τους προμηθευτές για το 2005 και το 2006 καθώς έχουν τα χρήματα στα ταμεία τους
  • Να επιταχύνουν τις προσλήψεις του προσωπικού

Οι περισσότεροι διοικητές νοσοκομείων και Υγειονομικών Περιφεριεών υποστήριξαν ότι έχουν μειωθεί οι δαπάνες κατά 10-30% κατά περίπτωση, αλλά για τα στοιχεία αυτά υπήρξαν επιφυλάξεις από την πλευρά της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας.

Χαρακτηριστικό του τι επικρατεί στο ΕΣΥ είναι οι αναφορές των διοικητών διαφόρων νοσοκομείων, σχετικά με το τι συμβαίνει στα νοσοκομεία τους.

Καρτέλ, αναθυμιάσεις και διευθυντές

Στο νοσοκομείο Αγ. ¨Όλγα ο διοικητής μίλησε για καρτέλ στις προμήθειες αγγειακών μοσχευμάτων, όπου δραστηριοποιούνται ουσιαστικά μόνο 4 εταιρείες οι οποίες υπερτιμολογούν τα προϊόντα ενώ σε αυτή την υπόθεση εμπλέκονται και γιατροί, οι οποίοι ζητούν πολύ περισσότερα μοσχεύματα απ όσα χρειάζονται και όπως είπε «μπορεί να ζητήσουν 30 και τελικώς να χρησιμοποιήσυν μόνο ένα».

Στο νοσοκομείο Αγ. Βαρβάρα, πρώην Λοιμωδών, θάλαμοι καταρρέουν πάνω από τους ασθενείς καθότι οι συνθήκες που επικρατούν είναι τραγικές όπως είπε ο διοικητής.

Στο ΚΑΤ μέσα από τις ντουλάπες των ασθενών περνούν ακόμα και σωλήνες αποχέτευσης με αποτέλεσμα οι ασθενείς να δακρύζουν από τις αναθυμιάσεις ενώ στο Νοσοκομείο Παίδων Αγλαΐα Κυριακού από τους 170 γιατρούς που υπάρχουν, οι 102 είναι διευθυντές!

Ακούγοντας αυτές τις περιπτώσεις ο Ανδρέας Λοβέρδος, η αυθόρμητη έκφραση που εκστόμισε ήταν «παιδιά τι πράγμα είναι αυτό;». Ο ίδιος πάντως ήταν ιδιαιτέρως ενημερωμένος για τα θέματα των νοσοκομείων αφού σε κάθε διοικητή είχε να ρωτήσει κάτι συγκεκριμένο για το νοσοκομείο του.

Στην καταληκτική του ομιλία υπογράμμισε ότι θα πρέπει όλοι να δώσουν προσοχή στο χώρο της υγείας καθότι «από τον Οκτώβριο η επιτήρηση της τρόικας θα κοιτάει προς το υπουργείο Υγείας»..

http://www.healthview.gr/

Χρειάζονται 15.000 νοσηλευτές για να λειτουργήσουν αξιοπρεπώς τα νοσοκοµεία

22/09/2010 (ΤΑ ΝΕΑ)

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ: ΓΙΑΝΝΗΣ ΔΕΒΕΤΖΟΓΛΟΥ gdevetzoglou@dolnet.gr

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑΣ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗΣ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΤΟΥ ΕΣΥ

Toυλάχιστον 40 ασθενείς έχει να περιθάλψει κάθε βράδυ ένας νοσηλευτής στο Νοσοκοµείο Ευαγγελισµός, ενώ παρόµοια κατάσταση επικρατεί σχεδόν σε όλο το ΕΣΥ. Η έλλειψη νοσηλευτών έγινε αµέσως αντιληπτή από τον νέο υπουργό Υγείας Ανδρέα Λοβέρδο, ο οποίος εξέδωσε ανακοίνωση προς τους διοικητές για άµεση πρόσληψη 971 επαγγελµατιών. «Τα προβλήµατα του κλάδου όµως αλλά και των ασφαλισµένων δεν λύνονται τόσο απλά» επισηµαίνει ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Συνδικαλιστικής Νοσηλευτικής Οµοσπονδίας του ΕΣΥ.


1 Γιατί έδωσε ο κ. Λοβέρδος εντολή να γίνουν άµεσα προσλήψεις νοσηλευτών;

Προσλήψεις νοσηλευτών εκκρεµούν εδώ και 2 χρόνια. Κοµβικό σηµείο της καθυστέρησης είναι η ανυπαρξία κωδικών για την πληρωµή των νεοπροσλαµβανοµένων. Καλώς λοιπόν ο κ. Λοβέρδος εξέδωσε την εντολή, αρκεί να υπάρχει παρακολούθηση της υπόθεσης από τον ίδιο προσωπικά.

2 Πόσους ασθενείς πρέπει να έχει ένας νοσηλευτής για να κάνει σωστά τη δουλειά του;

Σύµφωνα µε το ισχύον πρωτόκολλο σε όλα τα πολιτισµένα κράτη, στα γενικά τµήµατα (παθολογικά) η στελέχωση είναι ένας νοσηλευτής για κάθε 7 κρεβάτια, ενώ στις ΜΕΘ ένας νοσηλευτής για κάθε ασθενή ανά βάρδια. Στον Ευαγγελισµό αντιστοιχεί ένας νοσηλευτής σε τουλάχιστον 40 ασθενείς.

3 Ποια είναι τα 5 νοσοκοµεία που αντιµετωπίζουν τις περισσότερες ελλείψεις;

Με βάση τον αριθµό των πολιτών που δέχονται, ιεραρχούνται ως εξής: Ευαγγελισµός, Γ.Ν. Νίκαιας, Γ.Ν. Γεννηµατάς, Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης και Αττικό.

4 Οι 971 που αναµένεται να προσληφθούν θα λύσουν το πρόβληµα;

Οχι. Αλλωστε πάνω από 3.000, επί συνόλου 18.000 νοσηλευτών του ΕΣΥ, έχουν υποβάλει εντός του 2010 αίτηση συνταξιοδότησης.

5 Τι αντίκτυπο έχει αυτό στους ασθενείς;

Η έλλειψη νοσηλευτών πολλές φορές µπορεί να αποβεί µοιραία για την έκβαση της πορείας της θεραπείας.

6 Πόσοι χρειάζονται για να στελεχώσουν τα νοσοκοµεία όλης της χώρας;

Τουλάχιστον άλλοι 15.000 για να λειτουργήσουν αξιοπρεπώς τα νοσοκοµεία του ΕΣΥ.

7 Είναι ξεκάθαρα τα καθήκοντα των νοσηλευτών;

Οχι. Ο Νόµος 3204/2003 προέβλεψε το λεγόµενο «καθηκοντολόγιο», η εκπόνηση του οποίου ανατέθηκε στην Ενωση Νοσηλευτών Ελλάδος µε τον Νόµο 3252/2004. Προβλεπόταν η έκδοση ενός Π.Δ. από τον υπουργό Υγείας και οι νοσηλευτές θα είχαν καθηκοντολόγιο. Η ΕΝΕ συνέταξε την πρότασή της, η κ. Ξενογιαννακοπούλου όµως, αντί να την ενσωµατώσει σε Π.Δ., παρέπεµψε την υπόθεση στις καλένδες µε τον Ν. 3868/2010 στον οποίο αναγράφεται ότι πρέπει να εκδοθεί υπουργική απόφαση για να ισχύσει.

8 Στην καθηµερινή νοσηλεία τι εξαρτάται από αυτούς;

Η συνολική εκτίµηση, ο προγραµµατισµός και η παρακολούθηση της πορείας της ανάρρωσης του ασθενούς είναι έργο του νοσηλευτή. Κανείς άλλος κλάδος εργαζοµένων δεν είναι τόσο κοντά στον άνθρωπο που νοσεί.

9 Ποια είναι η διαφορά µε τους νοσοκόµους;

Οι νοσηλευτές είναι απόφοιτοι της Τριτοβάθµιας Εκπαίδευσης ενώ οι νοσοκόµοι της Υποχρεωτικής κι έχουν απλούστερες και επικουρικές αρµοδιότητες.

10 Τους ανατίθεται συχνά κάτι που δεν είναι στις αρµοδιότητές τους;

Βεβαίως. Μάλιστα αρκετές φορές εκτελούν έως και ιατρικές πράξεις.

11 Ανθυγιεινό επίδοµα λαµβάνουν;

Οι νοσηλευτές του ιδιωτικού τοµέα υπάγονται στα Βαρέα και Ανθυγιεινά (ΒΑΕ) ενώ εµείς του Δηµοσίου όχι. Ακόµα ένα ελληνικό παράδοξο.

12 Πληρώνονται για τις αντικαταστάσεις που κάνουν λόγω ελλείψεων;

Οι ελλείψεις καλύπτονται µε υπερεργασία των υπαρχόντων, οι οποίοι περιµένουν µήνες για να πάρουν τα ρεπό.

13 Εχουν διαµαρτυρηθεί στον Σύλλογο για υπερεργασία;

Πολλές φορές οι νοσηλευτές υποφέρουν από κάθε είδους επαγγελµατικά νοσήµατα (οσφυαλγίες, φλεβίτιδες κ.λπ.) που δεν πληρώνονται µε καµία υπερωρία. Αυτό να κρατήσετε.

14 Πληρώνονται όλες τις εφηµερίες;

Οχι. Ηδη η ΠΑΣΥΝΟ-ΕΣΥ έχει αρχίσει να αποστέλλει εξώδικα, µε αρχή τη Λάρισα, προκειµένου οι νοσηλευτές να πληρωθούν τα δεδουλευµένα.

15 Επικοινωνούν µε την Οµοσπονδία οι άνεργοι;

Οι άνεργοι επικοινωνούν συνεχώς τόσο µε την ΠΑΣΥΝΟ-ΕΣΥ, την οµοσπονδία µας, όσο και µε την ΕΝΕ, το Επιµελητήριο των Νοσηλευτών και βρίσκουν άµεση ανταπόκριση στα αιτήµατά τους.

16 Οι διοικητές των νοσοκοµείων γιατί καθυστερούν τις προσλήψεις;

Η αλήθεια µπορεί να βρεθεί κατά περίπτωση. Ισως φταίει το γεγονός ότι µόλις το 1/3 των διοικητών έχουν σχέση µε διοίκηση υπηρεσιών Υγείας. Οι υπόλοιποι προέρχονται από χώρους άσχετους µε την Υγεία, κυρίως από διοίκηση και οικονοµικά.

17 Σε ποια άλλα προβλήµατα µπορεί να οδηγήσει η κακή διαχείριση του νοσοκοµείου;

Σε αύξηση των χρεών, σε άστοχες κινήσεις αναφορικά µε τη διαχείριση του ανθρώπινου δυναµικού και σε συνδιοίκηση µε συνδικαλιστές, όπως συµβαίνει σε πολλές περιπτώσεις.

18 Προσέρχονται για παράπονα συνάδελφοί σας στην οµοσπονδία;

Η ΠΑΣΥΝΟ-ΕΣΥ έχει παρέµβει εγγράφως, εξωδίκως και ενδίκως τουλάχιστον σε 1.000 υποθέσεις νοσηλευτών κατά την τελευταία τετραετία.

19 Περιµένετε να αλλάξει κάτι µε την τοποθέτηση του κ. Λοβέρδου στο υπουργείο Υγείας;

Ασφαλώς. Γιατί το προσωπικό στοιχείο, παρά την όποια σχεδιαζόµενη κεντρική πολιτική, συνεχίζει να έχει τη δική του σηµασία.

20 Αν ο υπουργός προσέβλεπε στην εύρυθµη λειτουργία του ΕΣΥ τι αλλαγές θα έπρεπε να κάνει στον κλάδο σας;

Πρόσληψη νοσηλευτών άµεσα, ενιαίο νοσηλευτικό µισθολόγιο - κλάδος ΕΣΥ, ένταξη νοσηλευτών στα ΒΑΕ, ενιαία πανεπιστηµιακή νοσηλευτική εκπαίδευση, εξαίρεση των νοσηλευτών από τους λοιπούς δηµοσίους υπαλλήλους µισθολογικά και σε σχέση µε την ιεραρχική τους εξέλιξη.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ : Αν. Λοβέρδος: Εκτός χειρουργείων οι γιατροί που παίρνουν φακελάκι

Εντολές στους διοικητές της πρώτης και δεύτερης υγειονομικής περιφέρειας της Αττικής να θέτουν εκτός χειρουργείων όσους γιατρούς δέχονται «φακελάκι» έδωσε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος, κατά τη διάρκεια σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο.

Ο Ανδρέας Λοβέρδος ζήτησε ακόμη να επιβάλλεται ποινή τρίμηνης αργίας στους γιατρούς για τους οποίους υπάρχουν ενδείξεις ότι προβαίνουν σε προκλητή συνταγογράφηση ή προκλητή ζήτηση άλλων υλικών.

Ταυτόχρονα ζήτησε τη συγκράτηση και τη μείωση των λειτουργικών δαπανών κατά 10% σε όλα τα νοσηλευτικά ιδρύματα και κατά 20% στα φάρμακα.

"Από τον Οκτώβριο οι επιτηρητές θα έχουν στραμμένο το βλέμμα τους στο υπουργείο Υγείας" σημείωσε ο υπουργός.

Παράλληλα ζήτησε από τους διοικητές έως την Παρασκευή να έχουν καταθέσει τον προϋπολογισμό του 2011 και να πληρώσουν άμεσα τους προμηθευτές για τα χρέη 2005-6.

Σημείωση Ναυαρχίδας : Ιδού η Ρόδος εδώ και το ...πήδημα για τη διοίκηση του Αττικού εδώ δεν έχουμε ...υπόνοιες αλλά ...ανοιχτούς λογαριασμούς ! Θα τολμήσει άραγε; Η θα εξακολουθήσει να ασχολείται με αθώους επιμελητές Β';

Το μούσκεψε το φανελάκι . . .



«Αν χρειαστεί, θα μεταφέρω ο ίδιος τους φακέλους για τις προσλήψεις από υπηρεσία σε υπηρεσία». Τη δήλωση αυτή έκανε χθες ο υπουργός Υγείας κ. Α. Λοβέρδος, αναφερόμενος στις καθυστερήσεις που υπάρχουν στην ολοκλήρωση των προσλήψεων στα νοσοκομεία.
Ο κ. Λοβέρδος τόνισε ότι το πρόβλημα της γραφειοκρατίας θα διορθωθεί και σημείωσε ότι διαπίστωσε ο ίδιος την κατάσταση στις επισκέψεις που πραγματοποίησε στα νοσοκομεία. Κατά τη χθεσινή συνάντηση που είχε με το προεδρείο της Ομοσπονδίας νοσοκομειακών γιατρών (ΟΕΝΓΕ) ο υπουργός Υγείας δεσμεύτηκε να μελετήσει το πρόβλημα που έχει προκύψει με τις εφημερίες των νοσοκομείων.