Κυριακή 3 Οκτωβρίου 2010

ΕΘΝΟΣ :Ποινές - χάδι για 8 στους 9 γιατρούς που έπαιρναν φακελάκι

Πλήθος περιστατικών χρημα­τισμού εκτιμάται ότι απο­κρύ­πτονται λόγω της ιδιότυπης «ομερτά» μεταξύ αυτών που δίνουν και εκείνων που παίρνουν το «φακελάκι»
Σε 5 μόνο γιατρούς στην Αθήνα επιβλήθηκε πέρυσι η ποινή της τριετούς αφαίρεσης άδειας άσκησης επαγγέλματος από το σύνολο των 45 γιατρών, σε βάρος των οποίων έγιναν καταγγελίες για χρηματισμό, μίζες και άλλες μορφές διαφθοράς στον χώρο της Υγείας. Απηλλάγησαν από τις κατηγορίες 7, στο αρχείο με συστάσεις τέθηκαν άλλες 7 και στις υπόλοιπες 26 επιβλήθηκαν χρηματικά πρόστιμα.


Πλήθος περιστατικών χρηματισμού εκτιμάται ότι αποκρύπτονται και εμφανίζονται μικρά τα μεγέθη παραβατικότητας των γιατρών λόγω της ιδιότυπης «ομερτά» που επικρατεί μεταξύ αυτών που δίνουν και εκείνων που απαιτούν και παίρνουν το φακελάκι.

Την εκτίμηση αυτή, που είναι κοινός τόπος μεταξύ των πολιτών, αφού πολλοί έχουν προσωπική αντίληψη του φαινομένου, μας διατυπώνουν και γιατροί.

Ο συγγενής που εκβιάζεται να δώσει χρήματα, νοιάζεται μόνο να γίνει η όποια θεραπεία ή χειρουργική επέμβαση γρήγορα, χωρίς να περιμένει τη σειρά της λίστας αναμονής, και μάλιστα από συγκεκριμένο γιατρό, που πιστεύει ότι θα σώσει τον άνθρωπό του και γι΄ αυτό σπάνια το καταγγέλλει.

Οι νοσοκομειακοί γιατροί ήδη ξεκίνησαν μια γενικότερη προσπάθεια «αυτοκάθαρσης» του κλάδου και στέλνουν σαφές μήνυμα σε ασθενείς και συγγενείς τους να μην ενδίδουν στις απαιτήσεις των επίορκων συναδέλφων τους.

Το υπουργείο Υγείας αναζητεί τρόπους να εξαλειφθούν κατ΄ αρχάς οι αιτίες που αφήνουν περιθώρια παραβατικότητας των γιατρών, κυρίως στο σύστημα με τις προτεραιότητες και στον τρόπο που προγραμματίζονται τα χειρουργεία, στην παράνομη συνταγογράφηση, αλλά και στις δαπάνες σε αναλώσιμα, καθώς διαπιστώνεται ότι τα φαινόμενα διαφθοράς δεν είναι εύκολο να ελεγχθούν.

Γι΄αυτό και δεν ξάφνιασε η πρόσφατη... «έκρηξη» του αρμόδιου υπουργού Ανδρέα Λοβέρδου, που έφτασε μάλιστα στο σημείο να ζητά από τους διοικητές των νοσοκομείων να θέτουν σε τρίμηνη αργία (!) γιατρούς, με μόνη την ένδειξη αξιόποινων πράξεων!

Μήνυμα
Φυσικά και γνωρίζει ο κ. Λοβέρδος ότι δεν είναι εύκολη η «παύση» γιατρού, με συνοπτικές διαδικασίες -μια προτροπή που προκάλεσε και την έντονη αντίδραση των νοσοκομειακών γιατρών- στέλνει, όμως, ένα σαφές μήνυμα για πάταξη τέτοιων φαινομένων.

Σε υποθέσεις όπως αυτή των «γιατρών του Κολωνακίου», που τα αδικήματά τους σχετίζονται κυρίως με φοροδιαφυγή, δεν επιλαμβάνεται το πειθαρχικό, αλλά επιβάλλονται πρόστιμα από το υπουργείο Οικονομικών και παίρνουν τον δρόμο της Δικαιοσύνης - μια διαδικασία που διαρκεί έως και 10 χρόνια και οι γιατροί που τα... αρχικά τους (!) δόθηκαν στη δημοσιότητα συνεχίζουν χωρίς καμιά επίπτωση, κανονικά.

Με τα πλήρη ονοματεπώνυμα δόθηκαν, ωστόσο, στη δημοσιότητα και άλλα 11 περιστατικά παραβάσεων, ορισμένα απο τα οποία ήταν τυπικές παραβάσεις παράλειψης εγγραφών σε βιβλία.

Περίπου δέκα χρόνια κρατούν και αρκετές από τις υποθέσεις που επιλαμβάνονται τα πειθαρχικά συμβούλια των Ιατρικών Συλλόγων, όπως συνέβη και στην περίπτωση του μεγαλογιατρού της Πάτρας.

Ανεφάρμοστο, ωστόσο, είναι στην πράξη το πολύ καλό σύνθημα των γιατρών του Νοσοκομείου Σπάρτης, «εάν σου ζητήσουν φακελάκι, δώσε ένα άδειο!», καθώς αυτό θα έβρισκε εφαρμογή μόνο αν ο επίορκος χειρουργός ή ο γιατρός άλλης ειδικότητας, που πιέζει για έξτρα αμοιβή, δεχόταν να πληρωθεί στο... τέλος.

Οι παραπομπές
Ποιες είναι οι συνήθεις παραβάσεις

Από τις υποθέσεις που παραπέμπονται στα πειθαρχικά των Ιατρικών Συλλόγων οι πιο «συνηθισμένες», όπως εξηγεί στο «Εθνος της Κυριακής» ο πρόεδρος του Πειθαρχικού Συμβουλίου του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, Αθανάσιος Κορδαλής, «γίνονται από ιδιώτες αλλά και γιατρούς και είναι κατά σειρά ο χρηματισμός γιατρών σε δημόσια νοσοκομεία ή ασφαλιστικά ταμεία, η παράνομη διαφήμιση, η παράβαση όρων σύμβασης των ταμείων και η κατάχρηση στη συνταγογράφηση. Καταγγέλλονται επίσης περιπτώσεις παράλληλης άσκησης ιατρικής και λειτουργίας ιατρείων σε άλλες περιοχές που δεν έχουν άδεια, ένα είδος πλανόδιας ιατρικής, η χορήγηση ψευδών πιστοποιητικών χωρίς να έχουν εξετάσει τον ασθενή, απείθεια προς τον ΙΣΑ, πλημμελής άσκηση ιατρικής και σπανιότερα η ανάρμοστη συμπεριφορά σε ασθενείς».

«Ζητούμενο παραμένει», λέει ο κ. Κορδαλής, «να καταγγέλλονται από τους πολίτες συμπεριφορές γιατρών που τους προσβάλλουν και ειδικότερα οι περιπτώσεις χρηματισμού, για να επιληφθεί αρχικά το νομικό τμήμα του ΙΣΑ, που επεξεργάζεται τα στοιχεία και τα προωθεί στο πειθαρχικό. Τα κρινόμενα ως ιδιαίτερα σοβαρά περιστατικά (θάνατοι, πρόκληση βλαβών κ.λπ.) εξετάζονται απευθείας στο Ανώτατο Πειθαρχικό Συμβούλιο του υπουργείου Υγείας, με σύνθεση 4 δικαστικούς και τους προέδρους του ΚΕΣΥ, του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου και της ΟΕΝΓΕ».

ΑΝΤΙΔΡΟΥΝ ΟΙ ΓΙΑΤΡΟΙ
Δεν είναι όλοι στο ίδιο τσουβάλι

«Η απομάκρυνση γιατρών με ενδείξεις και μόνο τέλεσης αξιόποινων πράξεων κουρελιάζουν τον νομικό μας πολιτισμό, που ως γνωστόν θεωρεί αδιαπραγμάτευτο το τεκμήριο της αθωότητας», τονίζει, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών (ΟΕΝΓΕ), Δημήτρης Βαρνάβας, αντιδρώντας στην προτροπή του υπουργού Υγείας στους διοικητές των νοσοκομείων να απομακρύνουν επί 3μηνο τους γιατρούς σε βάρος των οποίων υπάρχουν καταγγελίες για διαφθορά.

Δημιουργούν κλίμα
«Μήπως ο κ. υπουργός θέλει να θεμελιώσει καθεστώς καταδοτών στα νοσοκομεία, τους οποίους ορισμένοι διοικητές θα αξιοποιούν, ώστε να δημιουργούν ενόχους ή ακόμη και κλίμα συλλογικής ενοχής του ιατρικού σώματος; Η Ομοσπονδία των Νοσοκομειακών Γιατρών έχει ανοίξει μέτωπο στο φακελάκι, στη μίζα και στη διαφθορά.

Υστερα από αφόρητες πιέσεις που άσκησε στην κυβέρνηση, κατάφερε να νομοθετηθεί το "πόθεν έσχες" στους νοσοκομειακούς γιατρούς και ήδη υποβάλλονται οι σχετικές δηλώσεις».

ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΡΗΤΙΚΟΣ
jkritikos@pegasus.gr

κλικ στο τίτλο της ανάρτησης για το δημοσίευμα

Dr Steven Nissen Ο "Βομβιστής" σύμφωνα με "Το Βήμα¨ μιλά για το Avandia

ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΝΟΜΙΜΟ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΗΘΙΚΟ;


Έιναι νόμιμο και ηθικό μια καθηγήτρια δευθύντρια να καλεί τους υφισταμένους της "κατα μόνας" και να τους "συστήνει" να ψηφίσουν το σύζυγο της στις επικείμενες εκλογες της Καρδιολογικης Εταιρείας;

Δεν το νομίζω.

Εγώ εκλήθην και της είπα ότι θα το έχω "στα υπ' όψιν" γιατί προφανώς δεν ξέρει ή δεν της είπε κανείς από τους ...εμπίστους της , ότι για λόγους αρχής ΔΕΝ έχω εγγραφεί ΠΟΤΕ στη Καρδιολογικη εταιρεία και όσο περνάει ο καιρός πείθομαι ακόμα περισσότερο για τη σωστή επιλογή μου.

Το γνωρίζουν αυτό οι άλλοι υποψήφιοι; Είναι αθέμιτος αναταγωνισμός και πόσο μάλλον από μια καθηγήτρια που είναι γνωστή για βαθιές ορθόδοξες θρησκευτικές της πεποιθήσεις;


Απόστολος Πέτρου

Διευθυντής ΕΣΥ στη Β' Πανεπιστημιακή Καρδιολογική

Ιδού . . . η Ρόδος

Γενική Συνέλευση πραγματοποιήθηκε στο αμφιθέατρο του Νοσοκομείου παρουσία του Εισαγγελέα Πρωτοδικών Ρόδου κ. Κωνσταντίνου Μπούτσικου ο οποίος καταχειροκροτήθηκε, από τους παριστάμενους που είχαν κατακλύσει το χώρο, για να στηρίξουν τον μεγάλο αγώνα, που κάνει η διοίκηση του συλλόγου τους.

Η παρουσία και μόνο του κ. Μπούτσικου, ενθάρρυνε τους εργαζόμενους που έχουν κουραστεί πλέον, από την πολιτική των υποσχέσεων, που ακολουθεί εδώ και πολύ καιρό, η διοίκηση της 2ης ΥΠΕ Πειραιώς Αιγαίου.

Ο κ. Εισαγγελέας άκουσε με πολύ προσοχή όσα ανακοίνωσε η διοίκηση του Συλλόγου και πήρε το εξώδικο, που κατατέθηκε ονομαστικά κατά της διοικητού κ Χριστίνας Παπανικολάου και των δύο υποδιοικητών Σωτήρη Ζώτου και Γιώργου Κασσάρα, που θα φέρουν την πλήρη ευθύνη για ότι τυχόν συμβεί στους νοσηλευόμενους και τους εργαζόμενους του νοσοκομείου.

"Ό,τι και να γίνει θα είμαι πάντα κοντά σας . Θα έχουμε συνεχή επαφή και συνεργασία για τα ζητήματα που αφορούν το νοσοκομείο . Με ενδιαφέρουν τα θέματα που έχουν ανακύψει εδώ και οι πόρτες του γραφείου μου θα είναι πάντα ανοιχτές", τόνισε ο κ. Κωνσταντίνος Μπούτσικος που διέκοψε αρκετές φορές, την ομιλία του καταχειροκροτούμενος, από τους εργαζόμενους του νοσοκομείου, που έσπευσαν να τον ακούσουν.

Ο κ. Μπούτσικος τόνισε ακόμη πως η Εισαγγελία δεν έχει μείνει με σταυρωμένα τα χέρια αλλά δρομολόγησε ήδη εξελίξεις, που στόχο έχουν τη διασφάλιση της λειτουργίας του νοσοκομείου. Μια από τις ενέργειες στις οποίες άμεσα θα προβεί ο Εισαγγελέας, είναι η κοινοποίηση του εξώδικου, που του ενεχείρισαν οι εργαζόμενοι στο υπουργείο Υγείας συμπληρωμένο με σημειώσεις, με ότι συνεπάγεται αυτό για τη διοίκηση της 2ης ΥΠΕ Πειραιώς Αιγαίου, που θα αντιμετωπίσει τις συνέπειες του νόμου για οτιδήποτε συμβεί είτε σε ασθενείς είτε σε εργαζόμενους του νοσοκομείου.

Αξίζει να σημειωθεί πως ο Εισαγγελέας είχε προχθές συνάντηση και με τους γιατρούς που τον ενημέρωσαν για ότι συμβαίνει στο νοσοκομείο και κυρίως για τα κενά, που έχει δημιουργήσει το σύστημα εφημέρευσης, που καλούνται να εφαρμόσουν τα πλαίσια του νέου νόμου.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ Προπαγανδίζει τις αντιδραστικές αλλαγές

02/10/2010 (ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ)
Νέες συστάσεις για περικοπές στα δημόσια νοσοκομεία, που καλούνται να λειτουργήσουν με βάση τα οικονομικά μεγέθη, θυσιάζοντας τις ανάγκες των λαϊκών στρωμάτων για υψηλού επιπέδου δημόσιες δωρεάν υπηρεσίες Υγείας στη λογική του μνημονίου που επιτάσσει τη μείωση κατά 10% των δαπανών Υγείας, έκανε χτες η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας σε συνάντηση με τους διοικητές των νοσοκομείων της 5ης, 6ης και 7ης Υγειονομικής Περιφέρειας.
Ενώ η ανεργία, οι περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, επιβάλλουν την εξασφάλιση αποκλειστικά δημόσιων και δωρεάν υπηρεσιών Υγείας, ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος, κάλεσε τους διοικητές να προχωρήσουν σε περικοπές στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των ασθενών και τις εφημερίες των γιατρών. Απευθυνόμενος στους διοικητές τόνισε ότι αποτελεί προσωπική τους ευθύνη η μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης, με τη χορήγηση περισσότερων αντίγραφων φαρμάκων και ζήτησε: «Λιγότερη συνταγογράφηση και στροφή στα generics (γενόσημα ή αντίγραφα φάρμακα)».
Ο Α. Λοβέρδος σύστησε στους διοικητές να ξεκινήσουν την καταγραφή των αλλοδαπών και απόρων που προσέρχονται στα νοσοκομεία την ώρα της ανάγκης προκειμένου να διαπιστωθεί το οικονομικό κόστος που προκύπτει και - όπως είπε - αν χρειάζονται «ειδικές πολιτικές» γι'' αυτό το θέμα. Σε μια περίοδο που η ανεργία και η οικονομική καταστροφή μικροεπαγγελματιών και φτωχών αγροτών παίρνει μαζικές διαστάσεις, με συνέπεια εκατοντάδες χιλιάδες να είναι ανασφάλιστοι και να κινδυνεύουν να χάσουν το δικαίωμα στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, το υπουργείο Υγείας θέτει ζήτημα οικονομικού κόστους για την περίθαλψη των ανασφάλιστων και αλλοδαπών.
Την ίδια ώρα, ο Α. Λοβέρδος ανακοίνωσε ότι σε συνεργασία με το Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας (ΚΕΣΥ) ξεκινά η αξιολόγηση των δημόσιων και ιδιωτικών νοσοκομείων που θα τελειώσει το 2011. Το υπουργείο προχωράει στην αξιολόγηση των ιδιωτικών και δημόσιων μονάδων υγείας, εξισώνοντας το δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, στα πλαίσια της παραπέρα εμπορευματοποίησης των υπηρεσιών Υγείας, αλλά και της ανακατανομής των κονδυλίων των ασφαλιστικών ταμείων προς όφελος των επιχειρηματιών Υγείας.
Ταυτόχρονα, κάλεσε τους διοικητές να εφαρμόσουν το νόμο για τις εφημερίες, τη λογική των περικοπών. Το υπουργείο σε περιπτώσεις νοσοκομείων που τα κονδύλια με το νέο σύστημα εφημεριών προκύπτουν περισσότερα απ'' τα προϋπολογισμένα κονδύλια ζητάει απ'' τους διοικητές να βρουν τα επιπλέον κονδύλια απ'' τα έσοδα των απογευματινών ιδιωτικών ιατρείων, δηλαδή απ'' τα χαράτσια που πληρώνουν οι ασθενείς.
Ο υπουργός επιχείρησε να εμφανιστεί για μια ακόμα φορά καθησυχαστικός σε ό,τι αφορά το κλείσιμο ή τη συγχώνευση νοσοκομείων στην περιφέρεια, λέγοντας ότι πρόκειται για φήμες που κρύβουν πολιτικές σκοπιμότητες ενόψει των δημοτικών εκλογών...