Πέμπτη 25 Νοεμβρίου 2010

Που μας οδηγεί η πολιτική του Μνημονίου

Αν και οι ξεπουλημένες ηγεσίες ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ είχαν κηρύξει μόνο 3ωρη στάση εργασίας σήμερα, οι συμμετοχή των διαδηλωτών αιφνιδίασε του πάντες, (δείτε το βίντεο) στέλνοντας ένα μήνυμα για το τι πρόκειται να ακολουθήσει.

Είναι, εξάλλου, πολύ αποκαλυπτική η ανακοίνωση που έδωσε σήμερα στην δημοσιότητα η ΓΣΕΒΕΕ για το που μας οδηγεί η κυβέρνηση του Μνημονίου.

Η ΓΣΕΒΕΕ υπενθυμίζει ότι πρόσφατα η Ελληνική Στατιστική Αρχή δημοσίευσε την Έρευνα Εργατικού Δυναμικού, με τα στοιχεία για την απασχόληση και την ανεργία του Αυγούστου 2010. Τα στοιχεία αυτά δείχνουν σημαντική αύξηση της ανεργίας από 9% σε 12,2%, σε σχέση με τον Αύγουστο του 2009 (ρυθμός μεταβολής της τάξης του 38%).

Εάν όμως η τάση που δείχνουν τα στοιχεία της Έρευνας Εργατικού Δυναμικού συνεχιστεί, προσθέτει η ΓΣΕΒΕΕ, τότε είναι πολύ πιθανό η απώλεια να υπερβεί τις 120.000 και να πλησιάσει τις 200.000 θέσεις μισθωτής εργασίας και τις 300.000 θέσεις συνολικής απασχόλησης (θέσεις μισθωτών, αυτοαπασχολούμενων, εργοδοτών), όπως είχε εκτιμήσει το ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ σε έρευνα, που παρουσιάστηκε τον Αύγουστο του 2010.

http://tsak-giorgis.blogspot.com/

ΜΗ ΞΕΧΑΣΕΤΕ ΑΥΡΙΟ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΤΗΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ


ΜΙΑ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΗΣ ΝΑΥΑΡΧΙΔΑΣ ΣΤΟΥΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ ΤΗΣ
ΑΥΡΙΟ: ΣΤΙΣ 9:00 ΠΜ ΑΚΡΙΒΩΣ
ΔΕΙΤΕ ΠΟΙΟΙ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΜΑΣ ΒΓΑΛΟΥΝ ΑΠΟ ΤΟ ΔΝΤ ΚΑΙ ΠΩΣ
ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΜΕΓΑΛΟ ΚΑΝΤΕ ΥΠΟΜΟΝΗ ΝΑ ΤΟ ΔΕΙΤΕ ΟΛΟ
ΣΤΟ ΜΕΤΑΞΥ ΠΟΙΑ ΔΙΕΥΘΥΝΤΡΙΑ ΦΩΝΑΖΕ ΣΗΜΕΡΑ ΤΟ ΠΡΩΙ ΟΤΙ ΘΑ ΑΠΟΛΥΣΕΙ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΓΙΑΤΡΟΥΣ ΤΗΣ ΜΕ ΤΟ ΔΝΤ;
ΠΟΙΑ ΔΙΕΥΘΥΝΤΡΙΑ ΑΡΝΕΙΤΑΙ ΠΕΙΣΜΑΤΙΚΑ ΝΑ ΕΦΑΡΜΟΣΕΙ ΤΟ ΝΟΜΟ ΓΙΑ ΡΕΠΟ ΤΩΝ ΓΙΑΤΡΩΝ ΤΗΣ ΚΛΙΝΙΚΗΣ ΤΗΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΥΠΟΓΡΑΦΕΙ ΤΑ ΡΕΠΟ ΣΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΠΛΑ
ΟΤΙ ΕΧΟΥΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ...ΡΕΠΟ ΩΣΤΕ ΝΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΤΟΥΣ ΠΙΕΖΕΙ ΕΝΑ ΠΡΟΣ ΕΝΑ ;
ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΑΠΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΝΟΜΙΜΗ
ΠΟΣΟ ΜΑΛΛΟΝ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΑΠΟ ΝΟΜΙΚΕΣ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ
(ΤΟ ΡΕΠΟ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΤΟΥ ΓΙΑΤΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΩΝ ΑΣΘΕΝΩΝ)


Τελετή ορκωμοσίας διορισμού νοσηλευτικού προσωπικού

Γραφείο Τύπου

210 - 52.05.290-1

Πέμπτη 25 Νοεμβρίου

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ο Υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, κ. Ανδρέας Λοβέρδος παρέστη σήμερα, Πέμπτη 25 Νοεμβρίου 2010, στην τελετή ορκωμοσίας διορισμού 14 ατόμων που θα στελεχώσουν θέσεις νοσηλευτικού προσωπικού στο Γ.Ν. Αθηνών "Γ. Γεννηματάς".

Ναυαρχιδα: "Ο λογιστής της ασθένειας" ξεπέρασε τον "ατσαλάκωτο" προκάτοχό του σε "έκτακτες" εμφανίσεις. Φαιδροί τύποι !

Παριστάνει οτι τον ενδιαφέρει η πρόσληψη νοσηλευτών στα νοσοκομεία, ενώ την ιδία στιγμή δεν προσλαμβάνει τους επιτυχόντες ΔΕ νοσηλευτές της 7Κ. Αντε βρε ! Να δείξεις και εσυ λίγο έργο με καμμιά ορκωμοσία και κανένα εγκαινιάκι. Φαιδρός τύπος !

Τα κοντά ποδάρια

Ο υπουργός υγείας έστειλε για έλεγχο στο Συμβούλιο Επικρατείας Προεδρικό Διάταγμα για κοστολόγηση ιατρικών πράξεων. Καλώς έπραξε, μιας και οι κοστολογήσεις είναι οι αγαπημένες πράξεις κάθε λογιστή που σέβεται τον εαυτό του.

Πλην όμως το ΣτΕ επέστρεψε ως απαράδεκτο το ΠΔ του κ. Λοβέρδου (κλικεδώ) με αιτιολογικό άκρως προσβλητικό: οι γνωμοδοτήσεις του ΚΕΣΥ που είχε επισυνάψει είχαν εκδοθεί πριν 19 χρόνια!

Ο υπουργός μας εκτός από λογιστής είναι και συνταγματολόγος. Επομένως έπρεπε να ξέρει πως τέτοιες κουτοπόνηρες εξαπατήσεις έχουν κοντά ποδάρια και τσαλακώνουν άσχημα τον εμπνευστή τους

http://www.ygeianet.gr

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΝΙΚΑΙΑΣ : Δεν πληρώνω…. Δεν πληρώνω…


Δεν πληρώνω…. Δεν πληρώνω…

Κατάληψη του ταμείου του νοσοκομείου Νίκαιας πραγματοποιήθηκε από γιατρούς και νοσηλευτές με την συμμετοχή εργατικών σωματείων αλλά και μαζικών φορέων της περιοχής στα πλαίσια της απόφασης της ΟΕΝΓΕ για την εβδομάδα δωρεάν εξετάσεων στα νοσοκομεία. Οι εργαζόμενοι ενημέρωναν τους ασθενείς μ ε ανακοίνωση τους να αρνηθούν να πληρώνουν τόσο τα τρία ευρώ είσοδο αλλά και τις εξετάσεις που θα πραγματοποιήσουν

Η ΥΓΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ


ΚΑΙ ΟΧΙ ΕΜΙΙΟΡΕΥΜΑ ΠΟΛΥΤΕΛΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΛΙΓΟΥΣ


Είναι πρωτοφανής η επίθεση Που δέχεται το δικαίωμα στην δωρεάν περίθαλψη από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Στα πλαίσια του μνημονίου, όπως αυτό επικαιροποιήθηκε τον Αύγουστο και προβλέπει με σαφήνεια την ένταση του εισπρακτικού μηχανισμού των δημόσιων νοσοκομείων, η κυβέρνηση, αφού σφαγίασε το εισόδημα και τα ασφαλιστικά δικαιώματα όλων των εργαζομένων, Περνά Τώρα και στην ολοκλήρωση του εγκλήματος κατά της κοινωνίας με την οριστική μετατροπή των δημόσιων νοσηλευτικών ιδρυμάτων σε επιχειρήσεις.
Το ΕΣΥ πια Θα λειτουργεί όχι με βάση την ανάγκη εκατομμυρίων φτωχών της ελληνικής επικράτειας να έχουν μια σοβαρή δωρεάν περίθαλψη για να επιβιώσουν, αλλά με βάση τις επιταγές της τρόικας για περιορισμό των δαπανών του δημοσίου ακόμα και σε τομείς όπως η περίθαλψη. Και Παρά ΤΟ γεγονός ότι από τις στατιστικές της ίδιας της Ευι-οε& και του ΟΟΣΑ είναι γνωστό πώς η Ελλάδα έχει μακράν το χαμηλότερο ποσοστό δημόσιων δαπανών για την υγεία σε όλη την ΕΕ, περίπου στο μισό του ευρωπα.κού μέσου όρου, και είναι πρώτη χώρα στον ΟΟΣΑ στις λεγόμενες (<καταστροφικές δαπάνες υγείας», δηλαδή στον αριθμό νοικοκυριών που πτωχεύουν επειδή δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στα έξοδα περίθαλψης.
Ενώ δηλαδή πριν ακόμα από την εφαρμογή του προγράμματος σταθερότητας και την υπογραφή του μνημονίου ήταν αναγκαίο να ενισχυθεί ο δημόσιος και δωρεάν χαρακτήρας του ΕΣΥ για να πληρώνει ο κόσμος λιγότερο από την τσέπη του και άρα πολύ περισσότερο μετά τη νέα φτώχεια που έφεραν τα μέτρα της κυβέρνησης Παπανδρέου είναι ζωτικής σημασίας να ενισχυθεί το ΕΣΥ ποσοτικά και ποιοτικά και να γίνει εντελώς δωρεάν για τους εργαζόμενους, τους άνεργους και τους ανασφάλιστους ως στοιχειώδης κοινωνική προστασία από την πλήρη περιθωριοποίηση, η κυβέρνηση κινείται στην εντελώς αντίθετη κατεύθυνση της επιβολής πληρωμής από τους ανασφάλιστους (Το 15% του πληθυσμού δηλαδή) ακόμα και στα Κέντρα Υγείας.!! Για να φτάσουμε στην τελευταία αυτή πράξη της τραγωδίας προηγήθηκαν μια σειρά από κυβερνητικές αθλιότητες τους τελευταίους 8 μήνες.
Αρχικά με το πρόγραμμα σταθερότητας περιέκοψαν την Κρατική χρηματοδότηση στα νοσοκομεία κατά 60% (από 2,2 δις ευρώ σε 800 εκατομμύρια) πράγμα που σήμαινε, όπως και έγινε τελικά, λειτουργική κατάρρευση του ΕΣΥ, αφού:

α) ούτε σι διακηρυγμένες προσλήψεις γιατρών και νοσηλευτών έγιναν, δεν αντικαταστάθηκαν καν σι χιλιάδες που βγήκαν στη σύνταξη

β) η έλλειψη υλικών, φαρμάκων και εξοπλισμού υπήρξε πρωτοφανής και επώεινώθηκε ακόμα πιο πολύ από την προσχεδιασμένη να αποτύχει σύγκρουση με τους προμηθευτές που έγινε για καθαρά επικοινωνιακούς λόγους και όχι με στόχο να σταματήσει πραγματικά την υπερτιμολόγηση των υλικών και άρα την υπερκερδοφορία του κεφαλαίου που δραστηριοποιείται στην παραγοηή και εμπορία φαρμάκου και ιατρικού εξοπλισμού

γ) μειώθηκε δραματικά το εισόδημα όλων των ιηειονομικών που ζουν από το μισθό τους και που με αυτοθυσία κρατούσαν ζωντανό το ΕΣΥ όλα αυτά τα χρόνια, ενώ η περικοπή των υπερωριών και των προγραμμάτων εφημεριών αύξησε τις ώρες αναμονής για τους ασθενείς στα επείγοντα, τον κίνδυνο λαθών εξαιτίας την κόιτωσης γιατρών, νοσηλευτών και τραυματιοφορέων, ενώ σε πολλές περιπτώσεις ολόκληρα τμήματα στα νοσοκομεία μένουν ακάλυπτα από κρίσιμες ειδικότητες, ιδιαίτερα στην επαρχία.

Μέσα στο κατακαλόκαιρο ψήφισαν το νόμο για την λεγόμενη ολοήμερη λειτουργία ιων νοσοκομείων με τον οποίο επεκτείνουν τα ιδιωτικά απαγευματινά ιατρεία σε όλο το 24ωρο ακόμα και στα κέντρα υγείας, ενώ ταυτόχρονα περικόπτουν και άλλο τα προγράμματα εφημεριών των γιατρών, ειδικά στις μάχιμες ειδικότητες πρώτης γραμμής. Προτρέπουν με χυδαίο τρόπο τους γιατρούς να συμμετέχουν σε αυτήν την επί πληρωμή των ασθενών λειτουργία, προβλέποντας ότι από τα έσοδα θα πληρώνονται τις επιπλέον αναγκαίες εφημερίες. Επίσης μέσα στο καλοκαίρι με εγκυκλίους των διοικήσεων πολλών ασφαλιστικών ταμείων καταργήθηκε η έγκριση μεγάλου αριθμού εξετάσεων και καλούνται οι ασφαλισμένοι να τις πληρώσουν από την τσέπη τους ακόμα και όταν εκτελούνται σε δημόσιο νοσοκομείο.

Τέλος με την ανάληψη του υπουργείου από το Λοβέρδο επαναλήφθηκε η γκεμπελική προπαγάνδα της εποχής του Αλέκου Παπαδόπουλου που στοχοποιεί τους ανασφάλιστους και τους μετανάστες για την κατάρρευση του ΕΣΥ , για να μείνει στο απυρόβλητο:
α) η πολύ χαμηλή κρατική χρηματοδότηση
β) το γεγονός ότι δεν θίχθηκε κανένα από τα μεγάλα συμφέροντα που λυμαίνονται την δημόσια υγεία(μεγαλέμποροι με τις υπερτιμολογή σεις φαρμάκων και υλικών, φακελάκηδες, μεγολοκαθηγητάδες και διευθυντές κλινικών που τις χρησιμοποιούν σαν μαγαζιά Τους, εργολάβοι των συνεργείων καθαριότητας, φύλαξης και σίτιση ς στα δημόσια νοσοκομεία που πληρώνονται διπλάσιο από ότι αν υπήρχε μόνιμο προσωπικό για να προσφέρουν χειρότερες υπηρεσίες και να υπερεκμεταλλεύονται τους εργαζόμενους με μισθούς πείνας και σε καθεστώς εργοδοτικής τρομοκρατίας) και
γ)το ότιο ιδιωτικός επιχειρηματικός τομέας υγείας θησαυρίζει αφού του επιτρέπεται να κοστολογεί τις υπηρεσίες του όσο Θέλει, ληστειοντας ταμεία και μεμονωμένους πολίτες. χωρίς να πληρώνει παρά ελάχιστους φόρους και με εξασφαλισμένη την ασυλία να χρωστάει δις ευρώ στα ταμεία των υγειονομικών από την μη κατάθεση των ασφαλιστικών εισφορών που του αναλογούν ως εργοδότη.

Τα 150 εκατομμύρια ευρώ που ο Λοβέρδος ισχυρίζεται ότι κοστίζουν σι ανασφάλιστοι μετανάστες στον κρατικό κορβανά κάθε χρόνο είναι τίποτα μπροστά στα δισεκατομμύρια ευρώ των υπερτιμολοήσεων και των παρασιτικών πληρωμών στους εργολάβους των διαφόρων ιδιωτικών συνεργείων. Δημόσιο σύστημα υγείας σημαίνει άλλωστε ότι ο ανασφάλιστος, δηλαδή ο φτωχός ,ο άνεργος ,ο μετανάστης, ο πρόσφυγας, ο άπορος δεν Πρέπει να πληρώνει, γιατί πολύ απλά δεν μπορεί. Και θυμίζουμε ότι με το νέο ασφαλιστικό που καθιερώθηκε ήδη από την Πετραλιά, πριν γίνει η χειροτέρευση του από τη σημερινή κυβέρνηση, για να έχει ένας εργαζόμενος βιβλιάριο υγεία του ΙΚΑ, επομένως να δικαιούται ιατροφαρμακευτική περίθαλψη πρέπει να μαζέψει 100 ένσημα το χρόνο, δηλαδή ουσιαστικά να έχει μόνιμη δουλειά η σύμβαση αορίστου χρόνου. Όλος σχεδόν ο κόσμος της μερικής απασχόλησης, της εποχιακής εργασίας της εργασιακής περιπλάνησης, της μαύρης εργασίας σε συνθήκες γαλέρας, αυτό που ονομάζουμε με μια λέξη επισφάλεια, μένει κανονικά και με το νόμο ανασφάλιστος και δεν είναι μόνο οι πρόσφυγες και σι παράνομοι μετανάστες.
Αποκρούοντας λοιπόν την αντιστροφή της πραγματικότητας ‚το ρατσιστικό δηλητήριο, τους χυδαίους εκβιασμούς και τα κλαψουρίσματα του υπουργού υγείας αντιστεκόμαστε στην μετατροπή σε εμπόρευμα του δικαιώματος σε δωρεάν ποιοτική φροντίδα υγείας και περίθαλψη για όλους τους ανθρώπους που κατοικούν σε αυτή τη χώρα. Μένουμε πιστοί σε αυτό που καθιέρωσε ο γενέθλιος νόμος του ΕΣΥ το 1983 και αποτέλεσε μια από τις μεγαλύτερες κατακτήσεις του ελληνικού λαού στον 20σ αιώνα και δεν Θα αφήσουμε να χαθεί, αλλά Θα παλέψουμε να ολοκληρωθεί με την συγκρότηση ενός Πραγματικά καθολικού, ισότιμου, ποιοτικού ‚ανθρώπινου και δωρεάν συστήματος υγείας και πρόνοιας για όλους.
Σας καλούμε όλους και όλες νιι συμιιετέγετε ενεργά στην εδουάδα ελεύθερης και δωσεάν πρόσβασης σε όλες τις υπεσίε του ΕΣΥ που ιιηρυε η ΟΕΝΓΕ από 22-28 Νοευ8οίου 2010 και που Θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων και μπλοκάρισμα των ταμείων των νοσοκομείων, καταλήψεις των γραφείων διοίκησης και άλλες δράσεις που Θα στοχεύουν στην ακύρωση της είσπραξης χρημάτων από τους πολίτες μέσα στα νοσοκομεία και τα κέντρα υγείας του ΕΣΥ.
5μελής επιτροπή ΕΙΝΑΙΙ Νοσοκομείου Νίκαιας
ΚΑΛΟΥΜΕ ΟΛΟΥΣ ΟΣΟΥΣ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΑΓΩΝΙΣΤΟΥΝ ΜΑΖΙ ΜΑΣ ΓΙΑ
ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΩΡΕΑΝ ΥΓΕΙΑ, ΣΤΟ ΑΜΦΙΘΕΑΤΡΟ ΤΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ, ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26111/2010, ΩΡΑ 3.00 μμ

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟ ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ MIST ΚΑΙ ΟΙ "ΓΑΖΕΣ"

MIST = MOBILE INTERNATIONAL SURGICAL TEAMS


(ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΚΙΝΗΤΕΣ ΧΕΙΡΟΥΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ)


ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΣΤΗ ΓΑΖΑ ΤΗΣ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΣΤΙΣ "ΓΑΖΕΣ" ΚΑΙ ΤΙΣ ΜΙΖΕΣ


ΑΡΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΠΟΙΟΙ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΦΥΓΕΙ ΜΕ ΚΑΝΟΝΙΚΗ ΑΔΕΙΑ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΚΑΠΟΥ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ ΓΙΑ ΕΘΕΛΟΝΙΚΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΚΑΠΟΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΑΤΤΙΚΟ



Dulce Pontes , τραουδάει Μίκη Θεοδωράκη (ΟΜΟΡΦΗ ΠΟΛΗ) ΣΤΑ ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΚΑ

ΕΘΝΟΣ : Στους δρόμους οι Πορτογάλοι κατά των μέτρων λιτότητας

Τεράστια προβλήματα στα μέσα μεταφοράς. Ματαιώθηκαν όλες οι εμπορικές πτήσεις .


Διατρανώνοντας την αντίθεσή τους στα σκληρά μέτρα λιτότητας που προωθεί η κυβέρνηση Σόκρατες, οι Πορτογάλοι ξεχύθηκαν χθες στους δρόμους δίνοντας το «παρών» στη μεγαλύτερη απεργία που έγινε ποτέ στην ιστορία της χώρας, σύμφωνα με τα συνδικάτα.



Η χθεσινή γενική απεργία, την οποία πραγματοποίησαν οι εργαζόμενοι στον δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα και η οποία είναι η πρώτη στην οποία κατήλθαν τα συνδικάτα από το 1988, παρέλυσε τη χώρα, προκαλώντας τεράστια προβλήματα στα μέσα μεταφοράς, ενώ όλες οι εμπορικές πτήσεις από και προς την Πορτογαλία ματαιώθηκαν.

Οι κινητοποιήσεις που κήρυξαν οι δύο μεγαλύτερες συνδικαλιστικές ενώσεις της Πορτογαλίας (CGTP και UGT) πραγματοποιήθηκαν δύο ημέρες πριν από την κρίσιμη ψηφοφορία για τον προϋπολογισμό, ο οποίος αναμένεται να εγκριθεί, δεδομένου ότι το Σοσιαλιστικό Κόμμα δεν θα καταψηφίσει.

Τα αυστηρά δημοσιονομικά μέτρα που θέλει να περάσει η κυβέρνηση του Ζοζέ Σόκρατες έχουν ως στόχο τη μείωση του ελλείμματος από το 7,3% στο 4,6% του ΑΕΠ. Η υπουργός Εργασίας της Πορτογαλίας, Ελένα Αντρέ, ξεκαθάρισε πάντως ότι η κυβέρνηση δεν έχει πρακτικά κανένα περιθώριο ελιγμών για να ελαφρύνει τα μέτρα λιτότητας.

Ο Πορτογάλος πρωθυπουργός, η κυβέρνηση του οποίου προσπαθεί να αντιμετωπίσει τη διογκούμενη φημολογία ότι η Πορτογαλία θα είναι η επόμενη χώρα που θα χρειαστεί πακέτο διάσωσης μετά την Ιρλανδία και την Ελλάδα, δεσμεύτηκε να προσηλωθεί στην πολιτική περικοπής των μισθών και είσπραξης των φόρων, με στόχο τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος.

Η πλειονότητα των οικονομολόγων της Πορτογαλίας συμφωνούν ότι η χώρα τους θα αναγκαστεί κι αυτή να ζητήσει ευρωπαϊκή οικονομική βοήθεια, σύμφωνα με δημοσκόπηση του πρακτορείου Ρόιτερ.

Ο επιφανής οικονομολόγος Σίλβιο Περούτζι επισημαίνει ότι η Ελλάδα, η Ιρλανδία και η Πορτογαλία διάγουν οικονομική καμπή προς μια νέα ισορροπία στον οικονομικό τομέα, συνδυασμό ακριβών δανείων και χαμηλής ανάπτυξης, που όμως απαιτεί την εξωτερική οικονομική βοήθεια.

Στήριξη από ΕΕ
Σε δηλώσεις στήριξης προς την Πορτογαλία προχωρεί η ΕΕ, την ώρα που η ένταξη της Ιρλανδίας στον μηχανισμό στήριξης ΕΕ-ΔΝΤ ουσιαστικά ενισχύει τις ανησυχίες για την επέκταση της κρίσης χρέους στην Πορτογαλία. «Εάν μας λένε ότι θα υπάρξει μετάδοση, δεν θα γίνει επί οικονομικής βάσης, δεν θα γίνει επί μίας ορθολογικής βάσης», δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΕ, Χέρμαν βαν Ρομπέι, κατά τη διάρκεια συζήτησης στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου. Τόνισε ακόμα ότι η Πορτογαλία δεν πάσχει από «στεγαστική φούσκα», προσπαθώντας να διαχωρίσει την κατάσταση της Πορτογαλίας από την Ιρλανδία.

ΚΛΙΚ ΣΤΟ ΤΙΤΛΟ ΤΗΣ ΑΝΑΡΤΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΑΥΘΕΝΤΙΚΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ ΑΠΟ ΤΟ ΕΘΝΟΣ

ΓΙΑ ΟΣΟΥΣ ΔΕΝ ΞΕΡΟΥΝ ΤΗΝ AMALIA RODRIGUEZ TH ΔΙΚΤΑΤΟΡΙΑ SLAZAR ΣΤΗ ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ KAI TOY FRANCO ΙΣΠΑΝΙΑ -ΘΑ ΞΑΝΑΓΥΡΙΣΟΥΜΕ ΣΕ ΤΕΤΟΙΕΣ ΕΠΟΧΕΣ;

α
Εφερε τη μουσική της πατρίδας της στις τέσσερις άκρες του κόσμου. Ταξίδεψε τα «φάντο» εκεί όπου άλλες γλώσσες και μουσικές δεν θα μπορούσαν, ίσως, να εκφράσουν τη γηγενή θλίψη και μελαγχολία.

Η Αμάλια ντα Πιεντάντε Ρεμπορντάο Ροντρίγκεζ, που όλοι την ήξεραν απλώς σαν Αμάλια, έζησε μια ζωή πλούσια σε συγκινήσεις, προσφορά και δόξα. Κι αν κάποια στιγμή η ίδια η πατρίδα της αμφισβήτησε τη δημοκρατικότητά της, ταυτίζοντάς την με τη δικτατορία του Σαλαζάρ, ακόμα κι αυτό η Αμάλια Ροντρίγκεζ το ξεπέρασε.Πώς; Μα τραγουδώντας ...;τον ύμνο της Eπανάστασης των Γαριφάλων, το «Grandola Villa Morena».

Η οριστική απαλλαγή της από τη ρετσινιά της φασίστριας έγινε με τον πιο επίσημο και κατηγορηματικό τρόπο λίγο αργότερα. Η Πορτογαλική Δημοκρατία την τίμησε με την υψηλότερη διάκριση, το παράσημο του Μεγάλου Σταυρού του Σαντιάγκο.


Δεν τραγουδάω τα φάντο. Εκείνα τραγουδούν μέσα μου, έλεγε η Amalia Rodrigues. Γεννημένη το πρωινό της 1ης Ιουλίου 1920 στη Λισαβώνα,η Amalia Rodrigues τραγουδούσε, παιδάκι ακόμα, στις γειτονιές, λαϊκά τραγούδια (cantigas populares) και επιτυχίες από το σινεμά. Παρά τη βροντερή φωνή της, οι γείτονες δεν ενοχλούνταν και η μικρή Αμάλια γυρνούσε στο σπίτι πάντα με καραμέλες στα χέρια. Τα οικονομικά της οικογένειας δεν ήταν καθόλου καλά και έτσι αναγκάστηκε, μαζί με την αδελφή της Celeste και τη μητέρα της, να πουλάει φρούτα στην αγορά Cais de Rocha, συνεχίζοντας όμως πάντα να τραγουδά.
Καθώς η φήμη της εξαπλωνόταν, το 1936, της προτάθηκε ν' εκπροσωπήσει τη συνοικία Αλκαντάρα σε πανεθνικό διαγωνισμό φάντο. Στις πρόβες τραγούδησε τόσο καλά, που οι υπόλοιποι συμμετέχοντες δήλωσαν πως θα απόσχουν. Οι διοργανωτές αποφάσισαν λοιπόν να της απαγορεύσουν εφεξής να λαμβάνει μέρος στον διαγωνισμό!

Το 1939 ο ιδιοκτήτης του περίφημου κέντρου της Λισαβώνας "Retiro da Severa" την κάλεσε στο σπίτι του και της πρότεινε να εμφανίζεται κάθε βράδυ στο μαγαζί του. Η φήμη της ξεπερνά, μέσα σε μικρό διάστημα, εκείνην ακόμη και καθιερωμένων fadistas (ερμηνευτών των φάντο), όπως η Μπέρτο Καρντόσο και ο Αλφρέντο Μαρκενέιρο και όλα τα διάσημα κέντρα πέφτουν στα πόδια της.

Η φήμη της περνά ακόμη και τα σύνορα και φτάνει ως την Ισπανία του Φράνκο. Το 1943 την προσκαλούν στη Μαδρίτη κι εκείνη ξεδιπλώνει το ταλέντο της, όχι μόνον στα φάντο, αλλά και στο φλαμένκο και σε ισπανικά τραγούδια από τη θρυλική ταινία "Camen de la Triana" και σε μεξικάνικα, γαλλικά, έως και στο "Summertime" του Γκέρσουιν. Η φωνή και οι ερμηνείες της σπάνε πια το φράγμα της γλώσσας.

Οι επόμενες, διεθνείς, περιοδείες της τη φέρνουν ως τη Βραζιλία, το 1945, όπου πρωτολανσάρει τη μεγάλη της επιτυχία "Ai Mouraria". Στο μεταξύ εμφανίζεται στο θέατρο, ερμηνεύοντας ρόλους ...; φαντίστας. Γνωρίζεται εκεί και με τον συνθέτη των μεγάλων της επιτυχιών Φρεντερίκο Βαλέριο, αλλά και με σημαντικούς ποιητές της εποχής, που της γράφουν στίχους και το 1946 έρχεται το κινηματογραφικό ντεμπούτο της στην ταινία "Capas Negras", ενώ ως το 1954 κάνει και την πρώτη της εμφάνιση σε ένα μικρό ρολάκι στη γαλλική ταινία "Οι εραστές του Τάγου" και κερδίζει, οριστικά, την καρδιά των Γάλλων, που ήδη την έχουν χειροκροτήσει στις ευρωπαϊκές περιοδείες της. Η μεγάλη συναυλία της, το 1956, στο περίφημο "Ολυμπιά" του Παρισιού σφραγίζει και τη διεθνή εφεξής καριέρα της και ως "πρέσβειρας των φάντο". Η μεγάλη Κυρία είναι πια η διεθνής Κυρία. Και έχει κατακτήσει την αγάπη και τον θαυμασμό όλων των λαών της υφηλίου. Είναι πια ίνδαλμα έως και στη μακρινή Ιαπωνία.

Συμμετέχει στο βρετανικό ντοκιμαντέρ "Απρίλιος στην Πορτογαλία", που κάνει σουξέ το τραγούδι "Coimbra", με θέμα την αλέγκρα ζωή των φοιτητών στο ιστορικό πανεπιστήμιο της ομώνυμης πόλης, ενώ έχει ήδη τεράστια επιτυχία, διεθνώς, με το "Una casa portuguesa" και το παλιό "Lisboa Antigua". Ηχογραφεί ασταμάτητα. Οι δίσκοι της είναι πλέον αμέτρητοι. Εκδόσεις σε όλες τις γλώσσες της υφηλίου. Εκατοντάδες. Χιλιάδες. Ακούστε την στη θρυλική "Carmencita", στο μελαγχολικό "Solidao", που ξανάγινε πρόσφατα επιτυχία, ως "Can cao do Mar" από τη διεθνή πλέον Ντούλσε Πόντες (και ακούστηκε στην ταινία "Φόβος ενστίκτου", με τον Ρίτσαρντ Γκιρ). Ακόμη, στο σπάνιο, δραματικό, "Confesso" ή στο συγκινητικό "Que Deus me perdoe" και στο "Mio amor', mio amor'" (στα ιταλικά). Σε ερμηνείες που διαπερνούν τα φυσικά όρια του βινυλίου ή και του σιντί ...;

Amália Rodrigues : ΚΑΙ Η ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ ΣΤΑ ΠΡΟΘΥΡΑ ΤΟΥ ΔΝΤ

ΘΛΙΜΕΝΑ FADOS ΤΩΝ ΦΟΒΙΣΜΕΝΩΝ
ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΓΡΑΦΗ :
Απόστολος Πέτρου