Δευτέρα 10 Ιανουαρίου 2011

Οι πολιτικές πεποιθήσεις αποτυπώνονται στην δομή του εγκεφάλου

10/01/2011   (ΑΠΕ)

 Διαφορές στην εγκεφαλική δομή των ατόμων με συντηρητικές πολιτικές πεποιήθεις εντόπισαν Βρετανοί επιστήμονες, σύμφωνα με στοιχεία που φέρνουν στη δημοσιότητα βρετανικές εφημερίδες.
Ο Δρ Γκέρεντ Ρις, διευθυντή του Ινστιτούτου Γνωσιακής Νευροεπιστήμης στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου (UCL), έχει πλέον σαφή στοιχεία που δείχνουν ότι οι εγκέφαλοι των συντηρητικών έχουν διαφορετικό σχήμα και δομή από αυτούς που είναι προοδευτικοί και αριστεροί.
Ο ερευνητής και οι συνεργάτες του μελέτησαν τους εγκεφάλους 90 φοιτητών και ανακάλυψαν «στενή συσχέτιση» ανάμεσα στο πάχος της φαιάς ουσίας (όπου βρίσκονται οι νευρώνες) και στις πολιτικές πεποιθήσεις τους.
Όσο πιο προοδευτικός ή αριστερός δήλωνε ένας εθελοντής, τόσο πιο παχιά ήταν η φαιά ουσία του, ενώ όσο πιο δεξιός ή συντηρητικός δήλωνε, τόσο λιγότερο παχιά ήταν. Παράλληλα, οι πιο «δεξιοί» είχαν πιο έκδηλη αμυγδαλή, η οποία σχετίζεται με την επεξεργασία των συναισθημάτων και ιδίως του φόβου και του άγχους.
Όσοι βρίσκονταν στην αντίθετη πλευρά του πολιτικού φάσματος, είχαν πιο παχιά έλικα προσαγωγίου, μια περιοχή στο μέσο περίπου του μετωπιαίου φλοιού (που αποτελεί το πιο πρόσφατα εξελιγμένο τμήμα του εγκεφάλου), η οποία σχετίζεται με την λήψη αποφάσεων, το θάρρος, την αισιοδοξία.
Η μελέτη ξεκίνησε μετά από μια πρόταση του ηθοποιού Κόλιν Φερθ σε μια ραδιοφωνική εκπομπή, αλλά εξελίχτηκε τελικά σε επιστημονική μελέτη για το κατά πόσο οι πολιτικές απόψεις σχετίζονται με τη δομή του εγκεφάλου.
Ο Ρις δήλωσε «πολύ έκπληκτος» με τα αποτελέσματα της έρευνας, η οποία προς το παρόν περνάει τη «βάσανο» της εξέτασης από άλλους επιστήμονες-κριτές, πριν δημοσιευτεί σε επιστημονικό περιοδικό μέσα στο 2011.
Ο Δρ Ρις διευκρίνισε ότι, προς το παρόν τουλάχιστον, η τεχνική δεν είναι πολύ ακριβής, συνεπώς δεν είναι δυνατό να προβλέψει κανείς τις πολιτικές αντιλήψεις ενός ατόμου απλώς από μια απεικόνιση του εγκεφάλου του.
Παραμένει επίσης ασαφές αν ο εγκέφαλος επιδρά στις πολιτικές πεποιθήσεις ή, αντίστροφα, αν οι πολιτικές πεποιθήσεις αλλάζουν τη δομή του εγκεφάλου - ή αν συμβαίνουν και τα δύο ταυτόχρονα.
«Η έρευνα δείχνει πως είτε οι πολιτικές πεποιθήσεις κωδικοποιούνται στην εγκεφαλική δομή μέσω των εμπειριών μας, είτε η εγκεφαλική δομή μας με κάποιο τρόπο καθορίζει ή έχει ως συνέπεια τις πολιτικές αντιλήψεις μας», δήλωσε ο Δρ Ρις.
Ο Κόλιν Φερθ, σχολιάζοντας το πρωτότυπο πείραμα, είπε: «Το ξεκίνησα μάλλον ως αστείο. Απλώς αποφάσισα να εξακριβώσω τι πηγαίνει λάθος βιολογικά με τους ανθρώπους που δεν συμφωνούν πολιτικά μαζί μου και να δω τι έχουν να πουν οι επιστήμονες γι'' αυτό -και, να, που πράγματι κάτι προέκυψε».
Αμερικανική μελέτη του Δρ Μάικλ Ντοντ του Πανεπιστημίου της Νεμπράσκα, που θα δημοσιευτεί στο επιστημονικό έντυπο Attention, Perception & Psychophysics, σύμφωνα με το «Live Science», έδειξε μια άλλη διαφορά που σχετίζεται με τις πολιτικές απόψεις.
Οι προοδευτικοί είναι πιο πιθανό, σε σχέση με τους συντηρητικούς, να παρακολουθούν τις κινήσεις των ματιών των άλλων ανθρώπων, δηλαδή της κατεύθυνσης που οι γύρω άνθρωποι κοιτάζουν.
Είναι ακόμα μια ένδειξη ότι «δεξιοί» και «αριστεροί» μπορεί να έχουν ορισμένες διαφορές ακόμα και σε βιολογικό επίπεδο.
«Αρχίζουμε να ανακαλύπτουμε ένα συνεπές πρότυπο, σύμφωνα με το οποίο οι συντηρητικοί ανταποκρίνονται περισσότερο στην απειλή, την αηδία και στα θυμωμένα πρόσωπα, ενώ είναι λιγότερο ευαίσθητοι στις ματιές των άλλων, σε σχέση με τους προοδευτικούς», δήλωσε ο Δρ Ντοντ. «Οι προοδευτικοί ανταποκρίνονται περισσότερο στα θετικά ερεθίσματα, στα χαρούμενα πρόσωπα και είναι πιο ευαίσθητοι στις ματιές των γύρω τους», πρόσθεσε.
Η αμερικανική μελέτη, όπως και η βρετανική, δεν ξεκαθαρίζει αν οι πολιτικές πεποιθήσεις καθορίζουν την μεγαλύτερη ή μικρότερη προσοχή που δείχνει κάποιος στα βλέμματα των άλλων ή, αντίστροφα, αν η ικανότητα να προσέχει κάποιος περισσότερο τους άλλους, επηρεάζει τις πολιτικές αντιλήψεις και τις γενικότερες στάσεις στη ζωή του.
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μείωση 15% των αμοιβών

10/01/2011  (ΕΘΝΟΣ)

Με αιχμή την ολοκλήρωση του ενιαίου μισθολογίου, που θα θεσμοθετηθεί το β'' τρίμηνο του έτους, ξεκινούν οι ριζικές αλλαγές στη δημόσια διοίκηση που «φέρνει» το επικαιροποιημένο μνημόνιο για το 2011. Ηδη συγκροτήθηκε επιτροπή από στελέχη των υπουργείων Οικονομικών και Εσωτερικών, που θα επεξεργαστεί τα βασικά στοιχεία του νέου μισθολογίου.

Στο κυβερνητικό στόχαστρο προς περικοπή μπαίνουν τα ακριβά επιδόματα, ο μισθός των νεοεισερχομένων που αναμένεται να εξισωθεί με τον αντίστοιχο του ιδιωτικού τομέα, αλλά και η ανατροπή της αναλογίας μισθού επιδομάτων που σήμερα είναι 60-40%. Ο συνδυασμός των παραπάνω μέτρων αναμένεται να οδηγήσει σε επιπλέον μείωση των αποδοχών των δημοσίων υπαλλήλων κατά 15%. Το ενιαίο μισθολόγιο θα επιφέρει εξίσωση των αποδοχών υπαλλήλων με τα ίδια προσόντα, ενώ θα συνδεθεί ο μισθός με την παραγωγικότητα.
Το 2010 εγκρίθηκαν 64.000 συμβάσεις για το Δημόσιο. Φέτος θα απασχοληθούν 55.000 συμβασιούχοι ορισμένου χρόνου και έργου. Το υπουργείο Εσωτερικών έχει ήδη ζητήσει από τα υπουργεία και τα ΝΠΔΔ να αποστείλουν τα αιτήματά τους για εποχικό προσωπικό
Η κυβέρνηση βάσει των διατάξεων του μνημονίου πρέπει να δημιουργήσει ενιαίο μισθολόγιο χωρίς να επιβαρύνει τον συνολικό προϋπολογισμό των ήδη «ψαλιδισμένων» αποδοχών των δημοσίων υπαλλήλων. Η ΑΔΕΔΥ διαφωνεί με την περαιτέρω μείωση στις αποδοχές των δημοσίων υπαλλήλων και διεκδικεί την κατοχύρωση των 1.300 ευρώ ως βασικού μισθού των νεοεισερχόμενων υπαλλήλων, αίτημα που προσκρούει στις επιταγές του μνημονίου, που ουσιαστικά απαιτεί περαιτέρω συμπίεση των απολαβών στον δημόσιο τομέα.
Μάλιστα, η τρόικα πιέζει έτσι ώστε να εφαρμοστεί το ενιαίο μισθολόγιο σε όλους τους υπαλλήλους εξαρχής και όχι μόνο στους νεοσεισερχόμενους, όπως εισηγούνται κυβερνητικά στελέχη. Το θέμα της κατάρτισης του ενιαίου μισθολογίου αναμένεται να αποτελέσει ένα από τα «καυτά» μέτωπα της νέας χρονιάς.
Το 2011, επίσης, θα επιβληθεί επιπλέον μείωση των κρατικών δαπανών κατά 5%. Το μνημόνιο αναφέρει χαρακτηριστικά την «κατάργηση των μη παραγωγικών και μη στοχευμένων δαπανών από τα υπουργεία και τους δημόσιους οργανισμούς», που μπορεί να εξοικονομήσει έως και 0,3% του ΑΕΠ. Το α'' τρίμηνο του 2011 θα καταρτιστεί κυβερνητικό σχέδιο, το οποίο θα προβλέπει την αναδιάρθρωση των ζημιογόνων επιχειρήσεων του Δημοσίου και το «κλείσιμο» των «μη αναγκαίων» κρατικών φορέων.
Η θεσμοθέτηση της «Διαύγειας», του ειδικού ιστοχώρου όπου δημοσιεύονται όλες οι αποφάσεις των κρατικών οργάνων, θα επεκταθεί από το 2011 και στους φορείς τοπικής αυτοδιοίκησης. Το υπουργείο Εσωτερικών έχει αναλάβει την υποχρέωση να συντάξει νομοσχέδιο το α'' τρίμηνο του 2011 για την «Καλή νομοθέτηση». Ο νόμος θα ενσωματώνει τις αρχές της «Ατζέντας για την καλή νομοθέτηση» του ΟΟΣΑ.
Τα νομοσχέδια με την κατάθεσή τους στη Βουλή θα συνοδεύονται από αξιολόγηση κοινωνικού και οικονομικού αντίκτυπου, έκθεση συνεπειών καθώς και από αιτιολογική έκθεση. Μέχρι τον Μάρτιο θα ψηφιστεί και το νομοσχέδιο για τον αυστηρότερο έλεγχο των οικονομικών των κομμάτων, καθώς και του «πόθεν έσχες» των βουλευτών. Εντός του 2011 θα ψηφιστεί και ο νόμος για την ηλεκτρονική διακυβέρνηση.
ΠΕΡΙΣΤΟΛΗ
Προμήθειες
Ριζικές αλλαγές θα πραγματοποιηθούν και στο σύστημα προμηθειών του Δημοσίου. Στόχος του συγκεκριμένου μέτρου είναι η εξοικονόμηση εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ. Μέχρι το τέλος Ιανουαρίου θα έχει συνταχθεί το νομοσχέδιο για την Ενιαία Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων (ΕΑΔΣ), που θα οριστικοποιηθεί με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή εντός του Φεβρουαρίου. Η ΕΑΔΣ θα πραγματοποιεί διαγωνισμούς μέσω Διαδικτύου και θα επιδιώκει την άθροιση της ζήτησης ομοειδών προμηθειών που αιτούνται διάφοροι φορείς του Δημοσίου, με στόχο να επιτύχει μείωση της τελικής τιμής. Το σχέδιο περιλαμβάνει πρόβλεψη για επιλογή περισσότερων προμηθευτών από έναν.
ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΕΠΙΔΟΜΑΤΩΝ
Μισθοί ανάλογα με την παραγωγικότητα
Η εφαρμογή του Ενιαίου Μισθολογίου σε συνδυασμό με την καθολική εφαρμογή της Ενιαίας Αρχής Πληρωμών αναμένεται να επιφέρει εξοικονόμηση περίπου 400 εκατ. ευρώ. Μέχρι το τέλος Ιανουαρίου η κυβέρνηση οφείλει να δημοσιεύσει έκθεση για το ύψος των αμοιβών στο Δημόσιο, καθώς και για τον όγκο και τη δυναμική της απασχόλησης.
Το σχέδιο για την απλούστευση των αμοιβών στο Δημόσιο -βάσει του Μνημονίου- πρέπει να είναι έτοιμο εντός του Φεβρουαρίου του 2011, οπότε και θα γίνει διαβούλευση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Εντός του δευτέρου τριμήνου, που θα ψηφιστεί ο νόμος για το Ενιαίο Μισθολόγιο, αναμένεται «τυφώνας» περικοπών που θα σαρώσει ειδικά επιδόματα και πρόσθετες παροχές.
Το «μαχαίρι» των μειώσεων θα μπει βαθύτερα στα «ρετιρέ» του Δημοσίου. Τα πρώτα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση το 2010 επέφεραν περικοπές στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων της τάξης του 20%. Το νέο μισθολόγιο αναμένεται να μειώσει τις αποδοχές τους κατά επιπλέον 15%.
Στόχος του νέου μισθολογίου θα είναι η ανατροπή της αναλογίας μισθού - επιδομάτων, καθώς σε αρκετές περιπτώσεις οι πρόσθετες αμοιβές ξεπερνούν τον βασικό μισθό, π.χ. στο υπουργείο Οικονομικών όπου τα επιδόματα καταλαμβάνουν το 57% των τελικών αποδοχών. Κυβερνητική επιδίωξη είναι οι βασικές αποδοχές των υπαλλήλων να αντιστοιχούν στο 80% του μισθού και μόνο το 20% να αφορά καταβολή επιδομάτων.
Μέρος ή σύνολο των επιδομάτων που δίνονται σχεδόν σε όλους τους δημόσιους υπαλλήλους θα περικοπούν και θα ενσωματωθούν στον βασικό μισθό, όπως είναι τα επιδόματα έγκαιρης προσέλευσης, μεταφοράς φακέλου, ηλεκτρονικού υπολογιστή, αντιστάθμισης διαχειριστικών λαθών (για ταμίες, εισπράκτορες, διαχειριστές δημοσίων υπηρεσιών).
Αναμένεται να καταργηθούν διάφορα κλαδικά και ειδικά επιδόματα που χορηγούνται μέσω κρυφών λογαριασμών, ύψους 460 εκ. ευρώ ετησίως. Θα διατηρηθούν μόνο το οικογενειακό επίδομα, το επίδομα ανθυγιεινής εργασίας και το επίδομα θέσης που θα δίνεται με τη μορφή «πριμ» παραγωγικότητας. Η συμπίεση των αποδοχών στα υπουργεία με τις υψηλότερες αμοιβές θα είναι μεγαλύτερη, αφού, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, θα επιδιωχθεί σε όλο τον δημόσιο τομέα να υπάρχει κοινή μισθολογική πολιτική στους υπαλλήλους ανάλογα με τη θέση αλλά και την απόδοσή τους. Παράλληλα, το βάρος των περικοπών θα υποστούν οι ελάχιστοι νεοεισερχόμενοι υπάλληλοι στο Δημόσιο των οποίων η αμοιβή θα εξισωθεί με την αντίστοιχη των συναδέλφων τους στον ιδιωτικό τομέα.
Νίκος Β. Τσίτσας

Συννενοηθείτε τουλάχιστον τι ψέματα θα μας λέτε…

ΑΙ ..ΣΙΧΤΙΡ ......ΑΛΗΤΕΣ

ΚΛΕΙΝΟΥΝ ΛΟΓΩ ΧΡΕΩΝ ΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
Αρεταίειο ΚΑΙ Αιγηνίτειο. εδω
ΚΛΕΙΝΟΥΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΤΗΣ ΗΠΕΙΡΟΥεδω
ΚΛΕΙΝΟΥΝ ΕΠΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΣΤΗΝ ΒΟΡΕΙΑ ΕΛΛΑΔΑ εδω
Συγχωνεύονται ή κλείνουν νοσοκομεία ΘΕΣΣΑΛΙΑ εδω
Κλείνουν και τα απογευματινά ιατρεία στο Παν/κο Νοσοκομείο Λάρισας! εδω
Κλείνουν κλινικές λόγω ακάλυπτων εφημεριών
με κλείσιμο κλινικών απειλείται και το Βενιζέλειο, μετά τα νοσοκομεία του
Λασιθίου, του Ρεθύμνου και των Χανίων, εδω
Κλείσιμο των στρατιωτικών νοσοκομείων της Αλεξανδρούπολης και της Ξάνθης. εδω
«Αγ. Βαρβάρα Διαμαρτυρία για τη συγχώνευση του νοσοκομείου »
ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΕΦΗΜΕΡΙΩΝ ΣΤΟ ΤΖΑΝΕΙΟ
ΑΔΥΝΑΤΕΙ να ανταπεξέλθει το Γενικό κρατικό ΝΙΚΑΙΑΣ..
Yποβάθμιση των νοσοκομείων Αιγαίου
. ΣΥΝΝΕΝΟΗΘΕΙΤΕ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΤΙ ΨΕΜΑΤΑ ΜΑΣ ΛΕΤΕ Εδω
.
Το πιο κοντινό νοσοκομείο με όλες τις ειδικότητες ..... είναι στην Σμυρνη!
(ναι και 2 αυγα Τουρκίας).
*ΑΙ ΣΙΧΤΙΡ .. Τουρκική έκφραση που δείχνει απαξίωση.
Γλωσσολόγοι ισχυρίζονται ότι προέρχεται από το ελληνικό "ΣΕ ΟΙΚΤΙΡΩ".
Η φράση δεν ακούγεται στα σαλόνια, συνεπώς αποκλείεται να την άκουσε ο πρωθυπουργός στο ΕΡΖΕΡΟΥΜ. Δεν αποκλείεται όμως να την ακούσει μόλις επιστρέψει.