Τρίτη 25 Οκτωβρίου 2011

Οι Γερμανοί αγαπητικοί και ο μ@λ@κ@ς


Η συμφωνία έκλεισε και λέγεται "εκχώρηση εθνικής κυριαρχίας"


Κάτι μου λέει ότι το θρίλερ για το κούρεμα δεν είναι και τόσο… θρίλερ, κι ότι έχουν αποφασιστεί ήδη τα ποσοστά και τα ποσά που θα πρέπει να απαιτηθούν. Απλά οι Μέρκελ και Σαρκοζί και επακόλουθα ο Γιωργάκης θέλουν να δώσουν χαρακτήρα θρίλερ, ότι γίνονται σκληρές διαπραγματεύσεις για το “καλό της Ελλάδας” και άλλα τέτοια κουραφέξαλα. Άλλωστε, πως θα πασάρουν στο λαό τη χειρότερη στιγμή στην ιστορία της Ελλάδας; Την εκχώρηση εθνικής κυριαρχίας και τη δια βίου γερμανο-γαλλική μπότα στον ελληνικό λαό; Δεν είναι κι εύκολο πράγμα κάτι τέτοιο, αν και βλέπουν ότι ο κόσμος δεν τα χάφτει και τόσο εύκολα όλα αυτά. Όμως, το σχέδιο ήταν από καιρό έτοιμο. Τρόμαξαν τον κόσμο με τη χρεοκοπία, την έξοδο από το ευρώ, την απώλεια των καταθέσεων κ.λπ. οπότε το κούρεμα θα μοιάζει με πόνο στον κάλο.
Εν πάση περιπτώσει, φαίνεται ότι το κούρεμα κλείδωσε κοντά στο 50%, αυτό που δε μας λένε και θα δούμε σήμερα είναι τι πήραμε και τι δώσαμε και κυρίως πόσο επώδυνες είναι για την πραγματική οικονομία οι συμφωνίες των Βρυξελλών.
  • Κατ’ αρχάς η κυβέρνηση φαίνεται να παίζει το τελευταίο χαρτί διαρρέοντας ότι δε θα υπάρξει πιστωτικό γεγονός, δε θα χρεοκοπήσουμε δηλαδή. Οπότε, το μη χείρον βέλτιστον στην προκειμένη, άσχετα αν θα χρεοκοπήσουμε σε ατομικό και οικογενειακό επίπεδο.
  • Δίνουν haircut περίπου κατά 50% ώστε να διασφαλίσουν το υπόλοιπο 50%, και κυρίως τα κέρδη από τα ομόλογα μετά το 2020 τα οποία δεν αγγίζονται από το κούρεμα. Για να το πετύχουν αυτό θα ζητήσουν αίμα από τους Έλληνες, ήτοι πλεονασματικούς προϋπολογισμούς. Το έχουμε ξαναγράψει ότι από του χρόνου θα πρέπει να πληρώνουμε μόνοι μας τους μισθούς και τις συντάξεις και όλες τις δημόσιες δαπάνες. Οι ξένοι θα μας δίνουν δάνεια μόνο για την αποπληρωμή των τοκοχρεολυσίων.
  • Για να επιτευχθεί το παραπάνω θα πρέπει οι προϋπολογισμοί από εδώ και στο εξής να είναι πλεονασματικοί. Πώς θα το πετύχει αυτό η Ελλάδα; Μα φυσικά με μειώσεις μισθών και συντάξεων, περικοπές σε υγεία και παιδεία, στους αμυντικούς εξοπλισμούς, σε κάθε είδους δαπάνη. Επίσης, με άδειασμα του δημόσιου τομέα. Πώς θα το πετύχουμε αυτό; Με τους τοποτηρητές της τρόικας να αποφασίζουν για όλα. Αυτό είναι εκχώρηση κυριαρχίας αφού οι ξένοι θα υπογράφουν για κάθε ευρώ που βγαίνει από τα ταμεία.
  • Θέλουν να μας δώσουν εκατομμύρια ευρώ για στήριξη. Πώς θα διασφαλίσουν τα λεφτά τους; Μα με τη μόνιμη παρουσία της τρόικας στην Αθήνα. Το Γενικό Λογιστήριο θα βάλει ταμπέλα… γερμανική και ο Βενιζέλος θα λέγεται… Μπενιζέλεν
  • Δίνουν στις τράπεζες 9μηνη διορία να μαζέψουν τα λεφτά που θα χάσουν από το κούρεμα. Μάλλον για τους ξένους το κάνουν που μπορούν να κάνουν αυξήσεις κεφαλαίων, για τους Έλληνες τα πράγματα είναι μαύρα. Αυτές θα πρέπει να ξεπουλήσουν όση περιουσία έχουν (π.χ. η Εθνική τη Finansbank) ώστε να έχουν τη μικρότερη δυνατή εξάρτηση από το ταμείο διάσωσης. Οι καταθέσεις δεν θα κινδυνεύσουν, αλλά σίγουρα δεν θα είναι οι τράπεζες που ξέρουμε μέχρι σήμερα.
  • Ζητούν επίσης άμεσες αποκρατικοποιήσεις, ξεπούλημα περιουσίας, άνοιγμα των αγορών ώστε να μπουν οι ξένοι και να σαρώσουν. Αυτό θα είναι το βαρύ τίμημα για τη… χάρη που μας κάνουν.
Όλα αυτά θα κωδικοποιηθούν σύντομα σε μια συμφωνία που θα πρέπει να περάσει από την ελληνική Βουλή. Για σκεφτείτε την Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ σ’ αυτό το χρέος που πρέπει να κάνουν; Επίσης, για σκεφτείτε αν θα πρέπει ο κ. Παπανδρέου να περάσει τη συμφωνία με 180 βουλευτές. Γι΄αυτό και είναι περισσότερο από ποτέ πιθανές οι πολιτικές εξελίξεις. Μια συμφωνία τέτοια θα πρέπει να έχει τη νομιμοποίηση της κοινωνίας, κι αυτό θα γίνει μόνο μέσα από εκλογές. Εκτός κι αν ο Γιωργάκης κάνει κανένα κολπάκι με δημοψηφίσματα.

Η χρεωκοπία που βαφτίστηκε "κούρεμα"


Απόφαση Γενικής Συνέλευσης του Συλλόγου Εργαζομένων Νοσοκομείου Μυτιλήνης


Η ζωή, όπως την ξέραμε, τελείωσε για πάντα. Καθημερινά μοιραζόμαστε το φόβο και το άγχος για το αύριο. Η πολιτική αυτής της κυβέρνησης μας οδήγησε σε μια νέα πραγματικότητα χωρίς καμιά διέξοδο. Την πραγματικότητα όπου ο μισθός μας θα είναι της τάξης των 600 ευρώ, θα απολυθεί μεγάλος αριθμός δημοσίων υπαλλήλων, θα πληρώνουμε και τον αέρα που αναπνέουμε, τα εργασιακά δικαιώματα θα είναι ανύπαρκτα, η υγεία και η παιδεία για όσους μπορούν να την πληρώσουν.
Την ίδια στιγμή η χώρα είναι παραδομένη σε ξένα διευθυντήρια, η βουλή επικυρώνει νομοσχέδια που συντάσσονται στην ουσία εκτός συνόρων με την καθοδήγηση ντόπιων συνεργατών τους, ενώ οι Ευρωπαίοι «σύμμαχοι»  μας, μας  αντιμετωπίζουν σαν πρωτόγονη αφρικανική φυλή και για αυτό μας έστειλαν ως φύλαρχο τον αξιότιμο κο Χορστ Ράιχενμπαχ.
Και όλα αυτά γιατί; Για την διάσωση του τραπεζικού κεφαλαίου, για να αυξηθεί το κέρδος των δανειστών, γιατί έτσι απαιτούν οι περίφημες «ανώνυμες» αγορές. Τίποτα από τα χρήματα που μας κλέβουν δεν μένει στα κρατικά ταμεία.
Ο χώρος της υγείας δεν θα μπορούσε να μείνει απέξω για αυτό μπήκε από την πρώτη στιγμή στο στόχαστρο της επίθεσης. Για το λόγο αυτό επιλέχτηκε ο κατάλληλος άνθρωπος στην κατάλληλη θέση. Ο Ανδρέας Λοβέρδος, ο Τροικανότερος υπουργός, που μετά το ξεθεμελίωμα του ασφαλιστικού συστήματος ήρθε να συνεχίσει το «έργο» του στην υγεία!
Ο κατ’ όνομα Υπ. Υγείας  που ενώ παραληρούσε ρατσιστικά στη βουλή εναντίον των δημοσίων υπαλλήλων, φρόντισε να διορίσει ο ίδιος την γυναίκα του στο δημόσιο(!!!) ως άξιος εκπρόσωπος ενός σάπιου πολιτικού προσωπικού.

              Τι έχουμε δει μέχρι τώρα από το πλούσιο έργο του:
Απολύσεις των συμβασιούχων εργαζομένων στο ΕΣΥ,πάγωμα προσλήψεων μέσα από την γνωστή αναλογία 1:10, εισιτήριο στα ΤΕΠ και στα τακτικά ιατρεία, απογευματινά ιατρεία ιδιωτικού τύπου, περικοπές υπερωριών, κλείσιμο νοσοκομείων. Η απίστευτης έκτασης μείωση των δημοσίων δαπανών που προβλέπεται από το Μεσοπρόθεσμο αλλά και η υπαγωγή των νοσοκομείων στον Καλλικράτη προοιωνίζουν ακόμη χειρότερες μέρες...

         Το πλούσιο έργο της κυβέρνησης στην Υγεία συνεχίζεται…
 Σε μία εποχή που η προσέλευση στο ΕΣΥ αυξάνεται μέρα με τη μέρα, το Υπουργείο Υγείας «υπόσχεται» λιγότερα νοσοκομεία και λιγότερες κλίνες! Αυτό το διάστημα επιχειρείται εν κρυπτώ και μακριά από τον έλεγχο των εργαζομένων δραστική αλλαγή των οργανογραμμάτων όλων των νοσοκομείων της χώρας που οδηγούν στα νοσοκομεία των 3 τμημάτων! Τι θα σημάνει αυτό: περικοπές προσωπικού με τη κατάργηση των οργανικών θέσεων και προετοιμασία για την εργασιακή εφεδρεία-απόλυση ΚΑΙ για τους εργαζόμενους στα νοσοκομεία σε δεύτερο χρόνο. Τα τεράστια κενά που θα δημιουργηθούν από αυτή τη πολιτική το Υπουργείο επιχειρεί να τα επιλύσει με την εισαγωγή της εφημερίας τομέα, και βάρδιας τομέα. Όλα τα παραπάνω συνεπάγονται δραματική χειροτέρευση της παρεχόμενης περίθαλψης και εντατικοποίηση της εργασίας των υγειονομικών  εκτός των ορίων της ανθρώπινης αντοχής. Την ίδια ώρα η κυβέρνηση παραχωρεί χωρίς ντροπή μέσα από ειδικές συμφωνίες που προβλέπουν χαμηλότερο νοσήλιο από ότι χρεώνεται στα δημόσια ταμεία κλίνες και τμήματα νοσοκομείων σε ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες με μόνο κερδισμένο τις ίδιες. Βάζει τους εργαζόμενους στα δημόσια νοσοκομεία να δουλεύουν για το κέρδος των ιδιωτών.

Σαν να μην έφταναν όλα τα παραπάνω, με το ενιαίο-πτωχολόγιο η κυβέρνηση εξαπολύει τη μεγαλύτερη μισθολογική επίθεση σε όλο το δημόσιο τομέα δημιουργώντας πλέον εργαζόμενους των 660 ευρώ και μέσα στα νοσοκομεία (πρωτοδιόριστος ΥΕ παίρνει λιγότερο από 590€). Μετά από τερατώδη ψέματα από πλευράς κυβέρνησης, περί αυξήσεων στους χαμηλόμισθους, η δημοσιοποίηση του νομοσχεδίου διέλυσε όλες τις αυταπάτες, επιφυλάσσοντας τεράστιες απώλειες για όλους τους υγειονομικούς και κυρίως στους χαμηλόμισθους. Ταυτόχρονα, τα χαράτσια έγιναν τρία, το αφορολόγητο έπεσε στις 5000 με αποτέλεσμα περαιτέρω αύξηση της παρακράτησης από 1/1/2012 και αντίστοιχη μείωση των μισθών. Επιπρόσθετα, το υπουργείο με διάφορα προσχήματα αρνείτε στην ουσία να μας καταβάλει τα δεδουλευμένα των εξαιρέσιμων και αργιών. Όταν οι εργαζόμενοι της ΔΕΗ πραγματοποίησαν κατάληψη για να μην εκδοθούν τα χαράτσια της ΔΕΗ βρήκαν σε λιγότερο από 24 τον τρόπο να τα εκδώσουν, στην περίπτωσή μας 4 μήνες τώρα κάνουν τους Κινέζους.( το ίδιο παραμύθι ακούγεται και για την μισθοδοσία Νοέμβρη-Δεκέμβρη)

Ο κόμπος έφτασε στο χτένι. Αν σήμερα δεν αντιδράσουμε το να χάσουμε το σπίτι μας θα είναι το λιγότερο που θα μας συμβεί. (άλλωστε το προανάγγελλαν λέγοντας ότι «θα δώσουμε μάχη να μην χάσουν το σπίτι τους…»)

Ήρθε η ώρα να φύγει η κυβέρνηση που υπηρετεί το τραπεζικό κεφάλαιο και τους διεθνείς κερδοσκόπους. Δεν πρέπει και δεν θα θυσιαστούμε για κανένα τοκογλύφο, για κανένα σύστημα που δεν υπηρετεί τις κοινωνικές  και ατομικές μας ανάγκες.

Η νέα πραγματικότητα γίνεται αφορμή να βρεθούμε ξανά, να κοιτάξουμε τις προτεραιότητες και τις αξίες μας. Να δούμε που θέλουμε να πάμε την ζωή μας, τι θέλουμε να γράφει αργότερα η προσωπική και συλλογική μας ιστορία. Να στήσουμε μαζί μια καινούρια δημοκρατική και αξιοκρατική κοινωνία.

Να βάλουμε από την αρχή τους κανόνες,  μαζί, γιατί μόνο εμείς γνωρίζουμε τις ανάγκες μας. Γιατί εμείς είμαστε η ζωή. Χωρίς εμάς δεν υπάρχει κοινωνία. Χωρίς εμάς δεν υπάρχουν όλοι αυτοί -που παίζοντας οικονομικά παιγνίδια, - ακυρώνουν δικαιώματα και κοινωνικά αγαθά για να κερδίζουν οι λίγοι.

Αντίθετα με ότι μας πιπιλίζουν το μυαλό η Ελλάδα  είναι μια πλούσια και όμορφη χώρα (ναυτιλία, ορυκτό πλούτο, τουρισμό, ανανεώσιμες πηγές ενέργειας κλπ)   και κυρίως με φιλότιμους και περήφανους ανθρώπους.  Όλοι μαζί μπορούμε. Και αυτό θα κάνουμε τις επόμενες μέρες.

Η συνέλευση εργαζομένων σήμερα 25 του Οκτώβρη 2011 αποφασίζει:

*    Την κατάληψη μαζί με τον Σύλλογο ιατρών του Νοσοκομείου Μυτιλήνης.

*    Με την κατάληψη μας στέλνουμε το μήνυμα ότι το Νοσ. Μυτιλήνης περνά στη διαχείριση αυτών που χρόνια τώρα το στηρίζουν  με τον ιδρώτα τους και προσπαθούν κάτω από αντίξοες συνθήκες να προσφέρουν το αγαθό της υγείας στο λεσβιακό λαό.

*    Με την κατάληψη θα διασφαλίσουμε πρώτα από όλα την άριστη ιατρική και νοσηλευτική φροντίδα των ασθενών και την   δωρεάν πρόσβασης των ασθενών στα τακτικά εξωτερικά ιατρεία.

*    Με την κατάληψη  θέλουμε να περάσουμε το μήνυμα ότι η Ελληνική Κυβέρνηση απώλεσε τη λαϊκή νομιμοποίηση. Και ότι η το μόνο που μπορεί να προσφέρει στη χώρα, είναι να παραιτηθεί και να προσφύγει στη λαϊκή ετυμηγορία.

Μυτιλήνη 25-10-2011

Τα εκκαθαριστικά για τη 2η δόση της έκτακτης εισφοράς τα τυπώνετε μόνοι σας. Η ΓΓΠΣ έμεινε από μελάνι…


Οι εκτυπωτές της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων (ΓΓΠΣ) του Υπουργείου Οικονομικών «στέρεψαν» από μελάνι και πλέον οι φορολογούμενοι καλούνται να τυπώσουν μόνοι τους τα εκκαθαριστικά σημειώματα της εφορίας από τον υπολογιστή τους!
Η κρατική μηχανή άφησε απλήρωτο τον προμηθευτή μελάνης των εκτυπωτών και δεν εξασφάλισε μία εναλλακτική πηγή προμήθειας των απαραίτητων υλικών. Συνεπώς, το μεγαλύτερο data center της χώρας διαθέτει ποσότητες μελάνης, ικανές να καλύψουν την εκτύπωση μόλις 300.000 εντύπων.
Η Γενική Γραμματεία επιρρίπτει ευθύνες στη Διεύθυνση Προμηθειών και τη Διεύθυνση Προϋπολογισμού του υπουργείου Οικονομικών. Από την άλλη, τα στελέχη της Διεύθυνσης Προμηθειών του υπουργείου κατηγορούν τη ΓΓΠΣ για κακή διαχείριση των πόρων της. Επίσης κατηγορείται η Διεύθυνση Προϋπολογισμού για καθυστέρηση στην εξεύρεση της σχετικής πίστωσης που αφορά τον εν εξελίξει διαγωνισμό.
Σημειώνεται ότι ο νέος διαγωνισμός για την κάλυψη των αναγκών της γραμματείας σε αναλώσιμα εκτυπωτών για την επόμενη τριετία ξεκίνησε στο τέλος του περασμένου καλοκαιριού και μέχρι τώρα έχει γίνει η τεχνική αξιολόγηση των προσφορών των ενδιαφερομένων. Εφόσον δεν υπάρξουν ενστάσεις επί της τεχνικής αξιολόγησης, εκτιμάται ότι μέχρι το τέλος του χρόνου θα υπάρξει υπογραφή της σύμβασης. Μέχρι τότε όμως η ΓΓΠΣ βρίσκεται «επί ξύλου κρεμάμενη» σε ό,τι αφορά τα εκκαθαριστικά σημειώματα προς τους φορολογούμενους.
Εντούτοις, μέχρι το τέλος του μήνα οι φορολογούμενοι θα πρέπει να πληρώσουν τη δεύτερη δόση της έκτακτης εισφοράς του τέλους επιτηδεύματος, ακόμα και εάν δεν έχουν λάβει τη σχετική ειδοποίηση. Ωστόσο, στο υπουργείο Οικονομικών εξετάζουν το ενδεχόμενο παράτασης της προθεσμίας μέχρι τις 10 Νοεμβρίου.
Ταυτόχρονα, περισσότεροι από 900.000 φορολογούμενοι δεν έχουν λάβει μέχρι σήμερα το εκκαθαριστικό σημείωμα του φόρου εισοδήματος.
Οι φορολογούμενοι που έχουν πληρώσει μόνο την πρώτη δόση και δεν έχουν λάβει ακόμα τα ειδοποιητήρια για την εξόφληση της δεύτερης δόσης του πολυεκκαθαριστικού θα πρέπει να γνωρίζουν τα εξής:
1. Η πληρωμή της δεύτερη δόσης μπορεί να γίνει στην εφορία με τον Αριθμό Φορολογικού Μητρώου του φορολογούμενου.
2. Σε περίπτωση που η δεύτερη δόση είναι ισόποση με την πρώτη δόση, η πληρωμή μπορεί να γίνει στην τράπεζα με την ειδοποίηση του πολυεκκαθαριστικού σημειώματος.
3. Όσοι είναι πιστοποιημένοι χρήστες στο Taxisnet στη ΓΓΠΣ έχουν τη δυνατότητα με τους κωδικούς πρόσβασης που διαθέτουν να κάνουν χρήση της υπηρεσίας ενημέρωσης για τις ειδοποιήσεις πληρωμής φόρου. Εκεί θα μπορούν σύντομα να διαπιστώσουν εάν έχει εκδοθεί το πολυεκκαθαριστικό σημείωμα.
H Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων ετοιμάζεται να αναρτήσει στο διαδίκτυο τα ειδοποιητήρια πληρωμής της έκτακτης εισφοράς ώστε οι πιστοποιημένοι φορολογούμενοι ( όσοι υποβάλουν τις δηλώσεις τους ηλεκτρονικά) να μπορούν με τη χρήση των κωδικών τους να τα τυπώσουν και να τα χρησιμοποιήσουν για την εξόφληση της δόσης.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι πολλοί φορολογούμενοι δεν έχουν παραλάβει ακόμη το αρχικό ειδοποιητήριο για την έκτακτη εισφορά. Αυτοί θα πρέπει να γνωρίζουν ότι οι έξι δόσεις για την καταβολή του ποσού της εισφοράς ισχύουν και θα αρχίσουν να “τρέχουν” όπως και για τους υπόλοιπους. Δηλαδή θα καταβάλουν την πρώτη δόση έως το τέλος του μήνα από την παραλαβή του εκκαθαριστικού και έως το τέλος των επόμενων μηνών τις υπόλοιπες πέντε.